Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

No v době vzniku (1973) z toho dnešní boomeři (čti důchodci) museli být teda pěkně rozhození a chytat se za hlavu, na co že to kur*a koukají, protože takový nápad se jen tak neviděl. Sám jsem nevěděl, že něco tak bizárního bylo už tehdy natočeno, ale teď už vidím, odkud se inspiroval Midsommar. Na tehdejší dobu (50 let je neskutečně dávno) pěkně budovaná atmosféra ujetého ostrova, vykreslená bezmoc detektiva, šikovný nápad i absurdní motivy. Ačkoliv mám radši modernější filmy a za tu dobu už tvůrci umí víc přitvrdit (viz Midsommar, který u mě vede) a jak staré filmy nemusím, tady měním názor a jsem spokojen. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tato velmi netradiční detektivka (mylně označována jako horor) staví hlavně na zvláštní mysteriózní atmosféře malého britského ostrova, kde místo křesťanství vládnou pohanské zvyky. Konfrontace bigotního policisty a místních domorodců, uznávajících prastaré božstva, je vystupňována do znamenitého konce, kde je pouze na každém diváku jestli se mu více bude zamlouvat lidská oběť bohyni země, či slova „Hospodin je můj pastýř“. Edward Woodward v hlavní roli silně věřícího detektiva exceluje, a stejně tak jako oproti němu stojící Christopher Lee, rozdává svůj charismat v každém záběru. Silný zážitek je navíc umocněn zvláštní lidovou hudbou a tanečními rituály, které překvapivě neruší (a přitom se nejedná o žádný muzikál), ale prostě do snímku patří jako všechno ostatní. Při tom posledním vás navíc nepříjemně zamrazí. ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Kultovní žánrový crossover, jehož příběh distribuce je snad ještě silnější než ten filmový, balancuje na hraně detektivního příběhu, hororu, thrilleru a částečně snad i muzikálu. Závěrečná pointa už dnes možná nemá tak šokující efekt jako před čtyřiceti lety, nicméně stále dokáže diváka svojí myšlenkovou hloubkou překvapit - ostatně jako celý film, který působí nesmírně kompaktním a uvolněným sedmdesátkovým dojmem (včetně hudebních intermezz). ()

tron 

všechny recenze uživatele

To myslíte vážne, že remake je bizarnejší, ako originál? Mne paradoxne nová verzia s Cageom pripadala normálnejšia a vážnejšia (áno, uvedomujem si závažnosť svojho tvrdenia, ale stojím si za ním). Čakal som, že originál bude mrazivý horor, ale je to totálny wtf cirkus, ktorý na intenzite ako-tak naberie snáď len vo finále. Dovtedy tušíte, že obraz bezstarostnej ostrovnej komunity je falošný a okolo hrdinu sa uťahuje slučka, hoci sa všetci usmievajú, tancujú a sexujú. Ale nestačí to, pretože hlavný hrdina sám osebe vyzerá a správa sa ako nevydarená komická postavička. A veci, ktoré sa okolo neho dejú, sú všelijaké, ale určite sa nedajú brať vážne. Budete krútiť hlavou, nechápavo si ťukať po čele a diviť sa, aký kuriózny a absurdný film (horor ťažko) pozeráte. Zaujala ma (občas) výprava a dve tri chytľavé hudobné scény. K tomu mizerná kamera a miestami ako keby až neherecké výkony. Alibisticky dávam 60% a idem preč. Čaute. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Nádherná, tajuplná atmosféra, Ed Woodward je správný křesťan a dokonalý policeman, Chris Lee zase správný pohanský a volnomyšlenkářský vůdce. Britt Ekland k zulíbání, hned bych k ní na pivko zaskočil. Jediná výtka, a tou je hudební vložka, které je na můj vkus v tomto filmu až moc. Každých 5-10 minut píseň, což zavání pomalu muzikálem. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Původně měl hrát ostrovního lékaře Patrick Newell. (Chatterer)
  • První film Barbary Rafferty, Tonyho Ropera a Richarda Wrena. Poslední film pro Iana Wilsona. (HellFire)
  • Do roku 2009 film nebyl nikdy oficiálně vydán v Německu. (Chatterer)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama