Reklama

Reklama

V roce 1999 je město Los Angels plné násilí, drog a gangů. Je rozděleno na zóny volné střelby, kde nehlídá policie a neplatí žádné zákony. A přesně uprostřed této zony se rozhodne pan Miles otevřít střední školu pro mladistvé členy gangů. Za pomoci špičkových vědců sestrojí robotické učitele-cyborky, kteří se mají postarat o výuku dětí a o kázeň. A do této školy přichází Cody Calp, vězeň a člen gangu Černých srdcí, který má na výběr - bud bude studovat, nebo půjde zpět do vězení. Cody jako jediný si začíná pomalu všímat, že s učitelema není něco v pořádku... postupně se vymikají kontrole vědců a rozhodnou se rozpoutat svou vlastní válku se studenty. (matestlust)

(více)

Recenze (132)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Věříš mu ??" - "To je jako věřit upírovi, co chce, abys mu vykouřil !!" ;) Režisér Mark L. Lester, béčkový akční bůh přelomu 80. a 90. let minulého století, který má na triku třeba i takové Komando, jehož rukopis nepřehlédnete, v tomto případě stvořil naprosto legendární film, který lehce v duchu Šíleného Maxe vypráví příběh jedné střední školy uprostřed postapokalyptického Los Angeles.. Její ředitel Miles Longford s tváří fantastického Malcolma McDowella, jehož talent a charisma tu však zůstávají poněkud nevyužity, když poměrně záhy umírá s krkem jako zobcová flétna, má problémy s kázní svých studentů, vesměs nechutnou bandou nepřizpůsobivých zfetovanců, a tak volí řešení disciplinárního vzdělávání pomocí programu Dr. Forresta v podání dokonale démonického Staceyho Keache, který se snad pro podobné role narodil, a tří androidů, bývalých vojenských robotů, kteří do školy nastupují jako učitelé.. Když se kácí les, však to znáte..;) Brzy se však vše vymyká z rukou, pravá identita trojlístku androidů, zapomeňte na pana Data, dobráka od kosti, ze Star Treku, vychází najevo, a ti se tak vrací ke svému původnímu naprogramování, načež se jednoduše rozhodnou studenty z obou znepřátelených gangů pozabíjet.. Class of 1999 sice prostřednictvím scénáře C. Courtneyho Joynera a Marka L.Lestera naprosto bezostyšně vykrádá Cameronova Terminátora a spoustu dalších legend, zároveň však žánr obohacuje o spoustu geniálních nápadů, které si později naopak zase vypůjčí jiní.. Parádní hlášky, hodně slušný soundtrack Michaela Hoeniga, suchý humor i několik gore scén z Lesterova snímku dělají parádní biják, který se vůbec s ničím nesere a hlavně i po všech těch letech kurevsky pobaví !! Mimochodem podobnou destrukci školy nepamatuju, pominu-li sny Barta Simpsona..;) ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Stacy Keach jako albínský šílený vědátor (taky vám přípomínal Freddyho Mercuryho?), který získal zakázku od Ministerstva na obranu vzdělávání. Patrick Kilpatrick jako učitel tělocviku s miniraketometem v paži. Pam Grier jako učitelka chemie pro změnu s plamenometem místo ruky. John P. Ryan jako učitel dějepisu, který má místo ruky hák s vrtačkou, kterým rád formuje mladé mozky. Ti všichni vedou malou válku proti studentům v apokalyptickém světě, kde se mladí lidé po zazvonění školního zvonku rozeběhnou do ulic a začnou po sobě pálit hlava nehlava všemi různými zbraněmi. Parádní béčko. ()

Reklama

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Zábavná kravina, ktorá nemá s hororom nič spoločné no i tak ma dvakrát vydesila. Prvý raz pri známych scénkach z Terminátora 2, pri ktorých nechýbal ani mladý John Connor a druhý raz pri opísanej príbehovej linke z Kultu hákového kríža. Lenže pozor, ono sa neopisovalo. Oba menované filmy vznikli až po Triede 99´ a ja prepočítavam čoho svedkom som sa zrovna stal. A nutno dodať, že tam, kde napríklad taký Kult končil, tam Trieda iba začína, samozrejme v tých najbéčkovejších vodách s detskými gangmi a robotickými učiteľmi, ktorí im dávajú na prdel (doslova). A síce mi viac sedela vážnejšie poňatá Trieda 84´ tu som si tiež pohmkával nad odvážnymi nápadmi scenáristov, ktorí sa nesrali s korektnosťou, nad drsnou Lesterovou akciou, odfrkoch a trikoch, ktoré dopadli lepšie ako napríklad v ten rok vypustenom Robocopovi 2. ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Hranice mezi kultem a totálním brakem, je někdy opravdu tenká. Exterminátor béčkového režiséra Marka L. Lestera, by o tom mohl vyprávět. Muž, který stojí za legendární macho akcí Komando (1985), přišel na počátku devadesátých let s totálně ujetou vizí blízké budoucnosti, v níž parta kyborgů rovná do latě problematické studenty. Bývalý člen gangu Cody Culp (Bradley Gregg) je propuštěn z vězení a míří zpátky do školní lavice, protože vzdělání je lepší alternativa než sezení za mřížemi. Prostřednictvím jeho postavy poznáváme Los Angeles, jemuž vládne korupce, obchod s narkotiky, násilí a gangy zdivočelých studentů. Když o tom tak přemýšlím, tak se tento fiktivní půdorys od reality příliš neliší, že? Každopádně, děcka jsou už natolik utržená ze řetězu, že ředitel místní školy (Malcolm McDowell) přijde s radikálním řešením. S pomocí špičkových vědců a konstruktérů vznikne skupina kybernetických kantorů, kteří si od zkažené mládeže nenechají nic líbit. Naopak. Mladí výrostci začínají brzy umírat v tratolišti vlastní krve. Lester bere kde může a vůbec se toho nebojí. Trocha Šíleného Maxe (1979), porce Terminátora (1984) a kulisy inspirované Útěkem z New Yorku (1981). Promíchat, protřepat, zalít minimálním rozpočtem a servírovat do videopůjčoven. Postavy jsou mělké, prostředí jaksi papundeklové a akce příjemně dřevní, bez doteku moderních CGI technologií. Výsledkem je krajně tupé, leč zábavné exploatační sci-fi, kde Pam Grier flambuje děcka ručním plamenometem. Exterminátor cílí na ty nejnižší pudy. Stačí projít školní bránou a dopřát si sto minut trvající brainstorming. ()

jondoe 

všechny recenze uživatele

Ked som bol mlady parila Trieda 1999 (ten nazov sa mi pacil viac) k jednym z mojich najoblubenejsich filmov. Dnes ked som si ho po dlhsom case znovu ma to uz tak nezobral ako kedysi, ale aj napriek tomu to stale ma nieco do seba. Pride mi tosku smutno ze dnes sa uz podobne filmy netocia. Je jasne ze uz vo svojej dobe to bolo becko ako vysite, ale bolo zabavne a pre mna aj tak trosku kultove. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Malcolm McDowell měl původně hrát roli Dr. Forresta. (moukey)
  • Film natáčeli v Seattlu a to hlavně v jeho severní čtvrti Wallingford. (KM Phoenix)
  • Malcolm McDowell sa zúčastnil natáčania len 2 dni. (beso74)

Reklama

Reklama