Reklama

Reklama

O Schmidtovi

Trailer 1

Warren Schmidt (Jack Nicholson) má za sebou hned několik životních kolizí. Byl propuštěn do důchodu, zemřela mu manželka a jeho jediná dcera Jeannie (Hope Davis) se právě chystá vzít si hlupáka. Bez práce, bez manželky a bez rodiny Warren nenachází důvod pro co dále žít. Nejlepším řešením se mu jeví cesta za nalezením vlastních kořenů. Nasedne do obytného automobilu a vydá se na cestu napříč Amerikou do Denveru, kde chce pomoci dceři s přípravou svatby. Jenže její nastávající Randall (Dermot Mulroney) i jeho matka Roberta (Kathy Bates) mu lezou na nervy natolik, že se rozhodne svatbu překazit. Jenže cesta Spojenými státy přinese nejedno překvapení a teprve po několika stovkách kilometrů si Warren začíná uvědomovat, že svůj život má pořád ještě docela rád... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (207)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenkrát tenhle film viděl poprvý, asi jsem ho nedokázal tak docenit, jako vysloveně o půlku života později. Jacka Nicholsona jsem měl vždycky hrozně rád a tady vysloveně opět nezklamal. Cynik se vším všudy. Na druhou stranu se ve filmu jeho postava neuvěřitelně proměňuje, takže je potřeba se připravit na to, že to co uvidíte v prvních minutách, neuvidíte na konci filmu. Konec je celkově jedna velká pecka a klobouk dolů jak za herecký výkon Jacka, tak za režisérský um Alexandera Payneho, který evidentně moc dobře věděl, jakým směrem kameru má zamířit, aby mě totálně sejmul. Dlouho jsem z filmu necítil větší melancholii, které bych dokázal více rozumět. Ono to je totiž opravdu umění hledat pozitiva ve smutku a i když je Jack v Hollywoodu vnímanej jakkoliv, neuvěřitelně jsem mu tu jeho postavu věřil. Neuvěřitelně smutný, ale přesto tak strašně krásný film. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Musí muž s úspešnou kariériou so 42-ročným manželstvom a dcérou viesť šťastný a spokojný život? Nie! Tak asi o tomto je tento veľmi melancholicko-nostalgický film...Nicholson bol ako je zvykom úžasný avšak niekedy mi dej pripadal trošku rozvláčny a určite by som tým pádom skrátil stopáž...ale pekný film ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Popravde nechápem to nízke hodnotenie. Rozhodne to na červené čísla má. Ide o pekný nostalgicko-melancholický príbeh s humornou vložkou, ktorá tu neskutočne dobre zapadla k tým vážnejším veciam. Je to také filozofovanie nad životom a jeho pravými hodnotami, na ktorých jedine záleží. Množstvo pekných myšlienok, ktoré sa tu objavujú hlavne v listoch tomu africkému chlapcovi. A dokonca aj z nich je cítiť príjemný humorný vánok a to aj napriek smutným veciam. Jack Nicholson vie takéto postavy pretkané klamným cynizmom, múdrosťou a svojským šarmom zahrať dokonale. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Příběh o starém muži, který se zpětně ohlíží za svou minulostí a snaží se svůj zbývající čas naplnit smysluplnou činností. První polovina filmu je hereckým sólem Jacka Nicholsona, který bloudí sám po prázdném domě a následně po amerických silnicích. A abychom i tak chápali jeho pocity, motivace a činy, doprovází děj nediegetické citace z dopisů malému černošskému chlapci, kterého Warren adoptoval na dálku. Druhá polovina, kdy otec přijíždí na svatbu své dcery, je o poznání svižnější a humornější. Ač se film snaží dojmout (nemyslím, že lacině), tento příběh o obyčejném muži, na mě působil obyčejně a bez emocí. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Schmidt mi evokoval film World's Fastest Indian; ač tematicky někde jinde (společný je pouze element stáří a touhy před koncem ještě něco dokázat), i tady je obdivuhodná zdánlivá banálnost detailu a neuvěřitelná pevnost celku. Podobně to dopadlo s hereckým obsazením - kde měl World's Fastest Indian Anthonyho Hopkinse, tam má O Schmidtovi neméně skvělého Jacka Nicholsona. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (6)

  • Slovo „Ndugu“ znamená v jazyce Kiswahili „bratr“. (HellFire)
  • Režisér Alexander Payne spolu s Jimom Taylorom voľne adaptovali román Louisa Begleyho. (Svadbos)
  • Pojišťovací společnost Woodmen skutečně existuje. Natáčelo se v jejích prostorách. Jack Nicholson během natáčení obdržel čestné členství. (HellFire)

Související novinky

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama