Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři exkluzivní automobily překračují hranice a projíždějící polodivokou krajinou. Černá limuzína a dva sportovní roadstery z 60. let ostře kontrastují s polorozbořenými, často zcela opuštěnými usedlostmi, zarostlými cestami a prázdnými kostely. Zvlněná krajina na obzoru pomalu přechází do vrchoviny a pozvolna se z ní vytrácejí stopy moderní civilizace. Blíže neurčené teritorium, blíže neurčený čas a přece se zdá být všechno povědomé. Šest lidí pevně usazených v bezpečí svých automobilů se vrací do míst, se kterými jsou dědičně spjati. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (154)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film, který v kontextu naší kinematografie stojí snad ve všech směrech stranou. Příběh, který je stejně originální, podivný a nezařaditelný jako místo a čas, ve kterém se odehrává. Karel Roden exceluje, ale přitom nad ostatními herci nijak nevyčnívá. David Jařab celý svět vymyslel a dokázal mu vdechnout život. Doporučuji všem samcům a samice mohou vzít s sebou. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

VATERLAND rozhodne nie je film nezmyselný či nepochopiteľný; naopak, ponúka ohromné množstvo interpretácií a rôznych kľúčov. Ja som bol absolútne ponorený do hutnej, mysterióznej atmosféry, domýšľal som si veci podľa vlastnej fantázie a svoju pointu som si našiel. Ani sekundu som sa nenudil. Skvelá kamera, resp. striedanie jej rôznych polôh, skvelé miesto, kde sa film odohráva – doslova akoby zakliate niekde v bezčasí, na hranici vedomia a sna. Jediné čo by som vytkol, boli občas nepresvedčivé herecké výkony, ale nešlo sa o nič tragické. Bavilo ma to, bavila ma tá neurčitá mysterióznosť, akýsi strach, ktorý tam vrel pod povrchom a bol prítomný aj keď sa objektívne nič strašidelné nedialo. Škoda, že Jařabov film narazil na takú vlnu odporu, ale som rád, že VATERLAND mohol vzniknúť. Takto osobitá a radikálna vízia tu nebola už hodne dlho. ()

Reklama

Gumby 

všechny recenze uživatele

Pokud Lynchův surrealismus vyplývá z amerických tradic a pop-mytologií nemůže lynchárna po česku vypadat jinak než Vaterland....Nebo ještě jinak: Někde mezi Lynchovou Amerikou a Tarkovského Ruskem leží Vaterland :)- za originalitu a příležitost k dalšímu patrně zbytečnému procvičení mozkových buněk dávám 4 hvězdy ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ha... Jen se ještě musím rozhodnout, jestli ten vyboulený dramaturgický oblouk byl naschvál nebo omylem. Ale asi všechno bylo naschvál. Jen se to neslučuje s mými představami zcela dokonalého. - Ovšem čím víc se k filmu vracím, tím víc zraje. Roztomilí chlapečci pokoušejí zkázu. Jařab jde na svět skrz nekopromisní a specifické, zaostřené detaily a tak je to dobře, tak to má být. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl na tomhle filmu v kině, tak se mi poprvé v životě stalo, že zhruba polovina lidí odešla znechucená během promítání. Druhá polovina na Vaterland zírala až do konce závěrečných titulků. Odcházel jsem z tohoto filmu v hodně zvláštním rozpoložení. Teď jen vím, že bych jej raději už v životě vidět nechtěl. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama