Reklama

Reklama

Cizinecká legie bere do svých řad každého a bez otázek. Do legie se přihlásí i americký voják a diplomat, kterému muslimové zabili manželku a on ji pomstil svým způsobem – v mešitě postřílel každého, koho viděl. Po rocích služby v legii se nechá naverbovat do služeb srbské armády, za vražedné války v bývalé Jugoslávii. Zde zachrání před smrtí muslimy znásilněnou Srbku, kterou rodina zavrhne. Žena teď nemá nikoho kromě něj a on začíná váhat: k čemu je dobré tolik zabíjení? (Film+)

(více)

Recenze (84)

italka63 

všechny recenze uživatele

Zase jeden film, který mne rozebral a já bulila a bulila...životní role Dennise Quaida ve válkou zmítanou Jugoslávii, kterou pohřbili hlavně politici a každý psychopat se dostal k moci, aby ve jménu spravedlivé věci dal průchod svým sadistickým vášním a na civilistech je to nejlepší. Proměna Dennise ze zarytého ,ztrátou své rodiny zatvrzelého příslušníka legií, zpět k muži, cestou obrovských ztrát ale i nálezu, a to holčičky,kterou pomůže porodit. Život a válka je hnus. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na první pohled to vypadalo jako někdejší béčkový film z dob stařičkých VHS videokazet. Tudíž mi nebylo z kraje příběhu patrné, jakým směrem se film bude ubírat, ale souhrn nezvratných faktů občanské války bývalé Jugoslávie, lidských vlastností a hrůzného vraždění civilistů obnažil děj až do dna. Po zhlédnutí musím napsat téměř vynikající film, nebýt toho konce. Realita, jež viděna být nechce. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

V službách légie. Pracovný názov filmu by mal byť „srbský režisér v službách Hollywoodu“. Neviem prečo si vôbec Česi dávali námahu premenovať SAVIORa. Ide o protivojnový film z srbsko – bosniacko-chorvatského konfliktu deväťdesiatych rokov. Kde sa drastické chvíle (kopanie do tehotnej ženy) strieda s romantickými klišé (opar nad jazerom) či mlátenie civilistov kladivom do hlavy striedaný vzápätí smutným spevom uspávanky matky pred popravou. Nehovoriac o sirupovom závere celého filmu. Z celého filmu ma rozhorčila scéna kedy otec mieri pištoľou na dcéru s dvojdňovým deckom v náručí, chtiac „ochrániť česť rodiny“. Nikdy nepochopím taký naturel. Čo je to za Boha, Krista, Allaha, Krišnu, Jahveho či Kieho , v ktorého takíto ľudia veria a pritom v záujme ochrany „cti otca, alebo rodiny“ dokážu zabiť dcéru, syna, brata sestru, suseda, dieťa ....??? Vojna je svinstvo prebúdza v ľuďoch neskutočné ZLO. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Co je to s tebou ?? Dojímá tě to ?? Tenhle muslimskej chlív ??" Když jsem zjistil, že srbský (s)hitmaker Predrag Antonijevič natočil válečné drama s Dennisem Quaidem v hlavní roli s tak kladnými ohlasy, nemohl jsem tomu uvěřit !! Přiznám se, že jsem byl opravdu velmi mile překvapen a velmi brzo ustoupil od své původní skepse, ačkoliv jistě nejde o bezchybnou záležitost !! Za vlasy lehce přitažený příběh z pera scénáristy Roberta Orra si však rozhodně nebere servítky, ona si ta pojugoslávská absurdně krutá realita ani nic jiného nezaslouží, stejně jako Antonijevič, který se při vší té prvoplánovité brutální explicitě neštítí naprosto ničeho, což samozřejmě především na americké publikum muselo skvěle zafungovat !! Jako velké pozitivum však vnímám především herecký výkon Quaida, který dává své ztracené a permanentně nasrané postavě obrovský charakterní rozměr, velmi povedený hudební motiv maximálně zhušťující napětí a především typicky balkánský černý humor, který velmi umně odlehčuje a lemuje celý snímek zejména prostřednictvím nesmírně povedených hlášek.. "Copak žádný cecky v týhle zemi nefungujou ??" , "To je vážně dost velká hromada hoven na tak malý dítě !!" ;) Potěší i cameo Kinské, a tak mě mrzí jen příšerně nevyužitý Stellan Skarsgard a naprosto nelogicky tupé ostří finálního rozuzlení, kdy není u konce s dechem pouze Quaid.. Kdo jiný by se lépe dokázal zhostit podobného tématu než zainteresovaný Antonijevič ?? Jistě by se někdo našel, leč nakonec Savior nezklamal, ve výsledku se jedná o velmi herecky a emočně silný snímek s dojemným koncem, a já tak budu velmi milosrdný.. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Šialená vojna v Bosne a v nej priamo uprostred bojov, v službách Srbov, zabíja svojich protivníkov. Všetko sa však zmení, keď zachráni tehotnú ženu, ktorá vzápätí porodí .... Tu nastane jeho premena ... Svojou brutalitou mi to pripomína film z mladosti "Okupácia v 26 obrazoch". Hnusné, odporné, čo dokáže tvor menom človek .... 3*** ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl tak nízký, že na natočení přistání v Africe nebylo dost peněz. Bylo tedy převzato z filmu Outbreak. (StarsFan)
  • Na začátku filmu přechází Joshua Rose (Dennis Quaid) civilně oblečený vozovku a míjí se přitom s vojákem v armádní uniformě, který mu salutuje. Salutování je druh vojenského pozdravu a projev vzdávání úcty vůči nadřízeným, vyšším vojenským hodnostem a funkcím, ale vždy přitom musí být zdravící i zdravený ve vojenské uniformě, výjimkou je pouze hlava státu. (lioncel)

Reklama

Reklama