Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rytíř Bowen vyznává zásady starého rytířského kodexu z dob krále Artuše a snaží se je naučit i svého žáka, mladého prince Einona. Když je krutý král Freyn zabit při vzpouře sedláků, stává se Einon králem, sám je však v bitvě těžce zraněn. Jeho matka společně s rytířem vyhledá draka a požádá ho o pomoc. Drak výměnou za slib, že bude mladý král vládnout spravedlivě, obětuje na jeho záchranu polovinu svého srdce. Mladík však přísahu nesplní a stane se z něj krutý tyran. Rytíř Bowen se v domnění, že zlo do králova srdce zasel drak, se rozhodne pomstít. O dvanáct let později je z něj potulný drakobijec, který za peníze zabíjí draky ohrožující jednotlivé vesnice. Když se konečně setká s tím pravým, pustí se s ním nejprve do dlouhého nerozhodného boje, ale když pochopí pravdu, že zlo pochází z člověka, s drakem se sblíží a uzavře s ním dohodu. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (436)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O tom, že srdce bije nezávisle na stavu mysli. Svým způsobem průkopnický snímek. Může se směle zařadit k těm, které navždycky změnily náš zažitý pohled na bájné tvory, které nazýváme draky - a za to mu patří můj vřelý dík. Jeho potenciál je ohromný, leč zčásti promrhaný díky poměrně neuspokojivému vypravěčskému stylu. Kupříkladu scénka s vesničany, u nichž se náhle objeví (ne)určité sklony ke kanibalismu, mně přijde spíš trapná nežli napínavá nebo nedej bože vtipná. Vůbec veškeré snahy o odlehčení děje vyznívají trochu nepatřičně - včetně souboje posledního draka s rytířem Bowenem. Není to veselá pohádka - bylo by dobré to respektovat a vyvarovat se nemístného šaškování. Velikost královské armády nebudu kritizovat, neboť počet vojáků je patrně přímo úměrný finančním možnostem snímku. Nicméně digitální dráček se povedl a 3*, které mu přiděluju, jsou jasné a zářivé - a pocházejí ze souhvězdí Draka. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Moja detská srdcovka a snáď prvý fantasy film, ktorý som kedy videl. A vždy, keď ide v telke, si ho znovu rád pozriem. Síce je možné výčítať mu všeličo, od lacnej výpravy po moralizujúci scenár a nesmierne nesympatického Thewlisa, ale klasika je klasika. Skvelá hudba, skvelí herci, skvelý príbeh, skvelé slovenské lokality. A navyše - žiadny digitálny drak ani do dnešných dní nepokoril Draca a to je už 15 rokov. To niečo znamená. (80%) ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Film mého dětství, vidět film poprvé teď, tak asi nedám plné hodnocení, jenže kdysi jsem z filmu byla hotová. Nádherná pohádka na kterou se kdykoliv podívám znovu. Pro mě se jedná o nejlepšího draka, co se kdy objevil ve filmu, navíc z filmu pochází jedna z nejkrásnějších filmových hudebních skladeb, kterou můžu slyšet pořád. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Co jsem vlastně čekal? Mít deset let, pláču blahem a ve škole se se ctí rytíře rvu za můj oblíbený fantasy film. Dnes... to sice není tak úplně k smíchu, ale ta cílová skupina je prostě zřejmá na první pohled. Chvílemi jsem převracel oči v sloup, chvílemi se naopak divil, že ten podivný guláš komedie a akce celkem funguje. Infantilní, úsměvné - nikdy více. Bráno čistě jako doplnění mezery a zároveň jako součást tématického týdne s Davidem Thewlisem :-). ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Ja som posledný drak!!! Jednoznačne najlepší film s dračou tematikou a najlepší film Roba Cohena. Sympatický drak a efekty sú ešte stále veľmi vydarené (v roku 1996 boli perfektné). Natáčané je to mimochodom na Slovensku. Spišský hrad (na začiatku) a Tomášovský výhľad (scéna, keď dostane drak meno) som už mal možnosť vidieť na živo. 80% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (21)

  • Při rozjezdu projektu tvůrci naráželi na neochotu studia Universal zafinancovat jeho realizaci. Změna názoru přišla až po úspěchu Jurského parku (1993). (Shakaar)
  • Počiatočná scéna sa natáčala na Bátoryčkou preslávenom hrade Čachtice, o ktorom počul i Jules Verne, a vzal si ho ako podklad pre svoju knihu "Tajomný hrad v Karpatoch" (tiež sfilmovaný). Ďalšie scény sú natáčané na hrade Strečno, Spišskom hrade (neskôr jeho hradby poslúžili pri natáčaní filmu Posledná légia, 2007) a nesmiem opomenúť nádherný skvost Slovenského raja Tomašovský výhľad. (andykovac)

Související novinky

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (více)

Reklama

Reklama