Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

nash. 

všechny recenze uživatele

Taková normální železničářská rodinka je překvapivě příjemná oddechovka. Není sice tak třeskutě humorná jako klasika Fan Vavřincové, ani tu nepadne tolik nesmrtelných hlášek, ale rozhodně nenudí. Bere všední situace, které pomalu roztáčí kupením nedorozumění, záměn, omylů a nečekaných komplikací často až do nenápadně absurdní grotesky. Osudy muzikální železničářské famílie přitom zručně promíchává s osudy vedlejších postav, které jsou přes omezený prostor nejen přehledně načrtnuté, ale jedou si příběhem po svých kolejích až do cílové zastávky. Scénář nedrhne a pokud někde ano, skvělé herecké obsazení to bezpečně vykryje. Zejména skvělý děda Kemr se svými originálními nápady na řešení krizových situací. Ve srovnání s dnešními seriály se Nováci rozhodně nemají za co stydět. Není to žádná politická agitka, děj se netočí kolem žádného boje uvědomělých pracantů za splnění socialitcikého závazku. Mám pocit, že dnešní seriály mají Novákům rozhodně co závidět. A sem tam tu padne i nějaká ta ve své době nesmrtelná hláška. Prima Maďar Ahoj! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to jistě nejlepší seriál, jaký Čst natočila, ale rozhodně není nejhorší. A pokud fantoci neviděl nikdy horší seriál, závidím mu, protože já jich viděl opravdu spousty. Jak českých, tak cizích. Tenhle je prostě o životě jedné rodiny. Rozvětvenější a normálnější, než Takové normální rodinky od Fan Vavřincové, ale přesto stejně zajímavé. Dědeček je bývalý železničář, teď ale v důchodu staví modelovou železnici. Jeho syn taky dělá na železnici, i když ne namašině. Spíš přídavné práce technického druhu. Jeho vnučka taky dělá na železnici myslím že průvodčí. Další vnuk je automechanik a nejmladší vnuk se právě rozhodl oddat svůj budoucí život hudbě a jedné zpěvačce. Seriál je pak příjemnou cestou do rodinných, přátelských, partnerských vztahů a ukazuje nám, jak by to mohlo, ale nemuselo být. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Přímá odpověď Československa na americkou Noc oživlých mrtvol, kdy se živí mrtví po plátně plouží nejen v noci, ale i ve dne, navíc v mnoha dílech. Snad jen Hanzlík projevil určitou životní jiskru. A i estetický vkus, na rozdíl od současných tunerů, neboť kam se hrabe nějaké to přítlačné křídlo a mračítka fábie htp na tu zahrádku, co Hanzlík za každých okolností vozil na střeše auta. Zvláštní je, jak hodně záleží na cástingu... aby se z toho stal prvotřídní seriál, stačilo málo, totiž obsadit do hlavní role ten model železnice. I v těch nemnohých chvilkách, kdy byla k zahlédnutí, podala jasně lepší výkon než neslaný nemastný Brzobohatý. Vrtá mi hlavou, po Nemocnici na kraji města prý lidé Chudíka zastavovali a řešili s ním svoje zdravotní problémy... jak to, že Konvalinková ještě žije? Po tomhle seriálu ji přeci museli hromadně (a poprávu!) zlynčovat, páč chtěla dát své dítě otci, případně do děcáku jen proto, že ji překáželo. Překvapilo mě množství popkulturních odkazů v tomto seriálu, od nápisu "Mimikry" na bubnech (Major Zeman), až po jednu z ústředních melodií, použité též ve večerníčku Edudand a Francimor. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle český seriál ani nemůžu ani řádně zhodnotit, mě moc nesedl. Nejsem zaujatý proti českým seriálům - často se jedná o dobrý průměr či nadprůměr, dokonce někdy hodnotím i plným počtem české serály. Třeba Chlapci a chlapi nebo My všichni školou povinní. Toto mě nenadclo, ani herecké obsazení, nuda prostě. Takže hodnotím s odř.ušima tak na 15% = * ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Další výprava do socreálu začátku osmdesátých let, ve které se nám opět vyskytuje notoricky se opakující herecká skavdra tehdejší doby. Nutno ale podotknout, že je to obsazení na úrovni. Jako všechny obdobné seriály nám i tento slouží coby dokument tehdejší každodennosti - nepotismus, všimné, melouchy, zahrádkaření, nedostatek určitých komodit atd. Určitě je ale stravitelnější a neškodnější než angažovanější dílka. 3,5 * ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • Paní Kohoutková si jde koupit nové auto po výměně domku v Hořovicích za pražský byt, tedy v době, kdy už má trvalé bydliště v Praze, kde by tedy měla dle tehdejších předpisů auto přihlásit a obdržet pražskou poznávací značku. Při odjezdu se stěhovacím vozem však má na autě SPZ okresu Beroun, kde sice seriálové Hořovice leží, ale kde už nemá trvalý pobyt. (cundak)
  • Seriál se stal nejsledovanějším televizním počinem roku 1982. Podle výzkumu, který ukázal, že ze sto zapnutých přijímačů bylo 85 naladěných právě na Dynastii Nováků. (kosticka7)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama