Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velice prostoduchá agitační komedie, natočená na počátku 50. let, zachycuje s humornou, ale přitom nabádavou nadsázkou třídní boj, který zachvátil i slovenskou dědinu, když se začala zakládat zemědělská družstva. Do jejich obětavého budování se zapojili všichni pokrokově smýšlející rolníci, občas se vyskytl i nějaký váhající střední zemědělec, ale nakonec se překonaly všechny problémy a vše dobře dopadlo. Přirozeně se ukázalo, že za všechny potíže mohou místní záškodníci, nadutí a chamtiví vesničtí boháči, jak se tehdy říkalo. Slovenským filmařům dokonce vyrazil na pomoc Bořivoj Zeman, pověřený funkcí uměleckého poradce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Komédia v službách ideológie tematizujúca kolektivizáciu na slovenskej dedine, nemá dnes veľkú šancu osloviť diváka. Expozícia a stred sú vcelku pozerateľné, no posledná štvrťhodinka v znamení infantilne patetickej propagandy zaraďuje tento film k zaslúženému podpriemeru. Pozitívne hodnotím herecký výkon pána Eugena Stollmana alias hlavného záporáka, buržuja Omastu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Mnoho slovenských filmov z toho obdobia rozprávalo o kolektivizácii, zakladaní družstiev či buržoáznych záškodníkoch brániacich v rozmachu socialistickej krajiny. V tomto prípade si tvorcovia pomohli humorom a vytvorili dedinskú komédiu, kde sa karikaturistickým spôsobom vysmievali z neprajníkov pokrokovo zmýšľajúcich družstevníkov. Z hercov zaujal Otto Lackovič v úlohe roztopašného veselého paholka. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Místní boháč Fantomas alias Kožak se pokusí pomocí geniálního plánu zvrátit založení JRD a ještě k tomu dobře provdat hezkou dcerunku za místního špekouna s vizáží chovance pomocné školy. Samozřejmě ostrouhá a se špekounem se nakonec ještě popere. V připravovaném pokračování Kozie mlieko 2 měl již procitnout, vstoupit do strany a hrát předsedu JRD. Lackovič jako super rozesmátý čeledín. Krásné písně i taneční vystoupení. ()

Pštros 

všechny recenze uživatele

Vlna slabomyslnosti udeřila také na slovenský film 50. let silou uragánu. Takové erupce revolučního nadšení jsem ještě neviděl a to už mám leccos odkoukáno. Jedna hláška střídá druhou ("Vaše koně nebudú dávno na svete, keď naše Zetory budú sviežo behať", "My vám stroje, vy nám chleba" apod.) a navíc je zde bonus v podobě hádejte čeho. Ano, kozy. Kam se hrabe Karhanova parta a jiné české agitky na tento skromný snímek našich bratrů z východu. Závěrem bych si dovolil vyjádřit díky provozovatelům kanálu CS film, kteří v sobě našli dostatek nestoudnosti, pustit toto obskurní svinstvo znovu do světa. 110% na stupnici demence!!! ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Kdo neviděl, o nic nepřišel. Pro dnešního českého diváka již jen málo známé tváře kdysi významných slovenských herců (povšimneme si snad jen mladého Ladislava Chudíka). Příběh, v němž se tříská bandaskama, mluví se o mlíku, třeskutě nevtipný humor se točí kolem kozy, to vše zaštítěno schématem o dobrých chudých a zlých bohatých. ()

Zajímavosti (9)

  • Meno hlavnej postavy Omastu je vybrané príznačne. Meno odkazuje na fakt, že vie kedy „podmastiť“. (Biopler)
  • Na konferencii Československého štátneho filmu v apríli 1951 v Prahe podrobil film kritike predseda Filmovej rady Hendrych. Výčitky smerovali k poňatiu látky ako komédie, pri ktorej sa skresľuje a zosmiešňuje súčasná dedina a podceňuje sa proces triedneho boja. (Biopler)
  • Názov filmu má byť synonymom úpadku hrdého gazdu. Musí prísť o svoje voly, aby bola zobrazená smiešnosť z hľadiska komunistického odkazu na rozorané medze a na spoločné hospodárenie, resp. kolektivizáciu. (Biopler)

Reklama

Reklama