Reklama

Reklama

Obsahy(1)

U jednoho benzinového čerpadla pracuje stálá parta: vedoucí Vávra, bývalý stavební inženýr ing. Stejskal, samolibý podvodníček Karafa a starý pán před důchodem Dvořák. Mají dobře propracovaný systém, díky kterému dovedou přesměrovat část zisku do svých vlastních kapes. Jediný, kdo s nekalými kšefty nechce mít nic společného, je starý Dvořák, který si jednoho dne raději najde jinou práci. Do této situace přichází jako nový zaměstnanec mladík Zdeněk Černý. Je zvídavý a rychle se zapracovává. Pochopí i systém dělení zisku. Ve Vávrovi i ostatních záhy vzbudí důvěru, avšak brzy začne prosazovat své právo na rovný díl ze zisku… (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Už jsem tenhle film viděl mockrát a stejně si ho zase pustím, aby mi dělal kulisu při jiné činnosti. Připomíná mi to různá pracoviště, která byla v osmdesátých letech velic žádaná a lidi tam šli jen proto, že tam budou brát víc, než kdyby studovali, protože chtěli žít a to ne podle norem, které jim společnost nastavila...Dneska nikdo nic nikomu nenastavuje, korupce je běžnou součástí života, ale tehdy se takové slovo prakticky nepoužívalo, když už tak rozkrádaní socialistického majetku... O čem je taky tenhle filmový kus - o strachu ze stárnutí, o strachu z nedostatku peněz, a touze mladého mít ten majetek co má šéf, který ale už řeší něco jiného než mladej... ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Film je zaradený do kategórie krimi , no ja by som ho zaradil do kategórie krimi - komédia. A okamžite stúpa jeho kvalita.. Tie postavičky vo filme sú naozaj smiešne, a niektoré hlášky ostali večné ako : karate je svinstvo , volaj Chrislerovi aby mal kovadlinu v pohotovosti . No najlepší je Gott v mercedese.... Na filme som sa zasmial a aj preto ho hodnotím 65%. ()

Reklama

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

"Žrát můžeš, ale nesmíš při tom mlaskat!". Tohle je opravdu klasika žánru, který nazývám normalizační detektivka. Ač to jistě nebyl záměr, cítím z tohoto filmu takovou tu ponurost a plíživou hrůzu života v době hluboké normalizace intenzivněji, než z mnoha filmů, které se tomu chtěli záměrně věnovat. Myslím, že výborně nastiňuje mechanismy fungování stínové ekonomiky za komunismu a bohužel i smutné kořeny bohatství některých, kteří měli hned v roce 1990 po ruce tolik potřebný kapitál. Ve filmu je ale samozřejmě zlo po zásluze potrestáno příslušníky VB! Několik oblíbených herců v rolích, které jim myslím sednou jak vyšité. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Byla to bolest našeho režimu, že spoustu lidí lákala možnost kvůli pofidernímu "přepychu" získat valuty. Film věrně odráží situaci, která tehdy byla a v osmdesátých letech nabyla ve velkých městech rozměrů obchodu s bony. Razilo se tenkrát sobecké heslo "kdo neokrádá stát, okrádá vlastní rodinu", které si mnozí nepoctivci vzali za své. Na případu pana Vávry a jeho přátel pumpařů od Zlaté podkovy to bylo ukázáno velmi věrně. Náměstek Adolf Filip ovšem měl podezření na nekalé praktiky pumpařů, a tak nasadil mezi ně svého rezidenta, svého "majora Klosse", o čemž divák neměl ani tušení. Na druhou stranu má film příběh poněkud mělký a člověku neznalému praxe finančních machinací (jako jsem byl, jsem a budu i já) občas něco nebylo jasné. Vinklář se zhostil své role výborně, ale ostatní zaostávali, snad jen děvčata Pohlova přinesla trochu oživení do té všednosti. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Kdo neokrádá stát, okrádá svojí rodinu. Toto heslo je ve filmu splněno do puntíku. Nemá smysl se zde rozepisovat o kvalitách filmu a hereckých výkonech, protože ty jsou prostě proůměrné a není to nic co by stálo za zmínku, V čem je ale z retrospektivního pohledu film dobrý? Je to sonda do fungování tehdejší socialistické společnosti. Tehdy prostě kradl úplně každej. Sice v malým ale každej, takže celkové hospodářské škody byly ohromné. Překvapuje mě, že v 70 letech mohl vzniknout film, který relativně velkou mírou kritizuje tehdejší poměry. V době tuhé normalizace. Samozřejmě že to má celé pro-režimní podtón, ale bez toho by film vzniknout prostě nemohl. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • Písnička Karla Gotta, která ve snímku zazní opakovaně, se jmenuje „Paganini“. Jedná se rovněž o titulní píseň k filmu Romance za korunu z roku 1975. (majky19)

Reklama

Reklama