Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čert Belzebub (M. Nedbal) odnese omylem do pekla hodného mládence Honzu (I. Luťanský) namísto hříšného sedláka. Vysvobodit ho může jen odvážné děvče. Úkolu se ujme rázná královská dcera, princezna Máňa (J. Boušková). Peklo se jejím přičiněním obrátí doslova naruby! Kdyby čerti věděli, co je s touhle podivnou princeznou čeká, raději by Honzu z pekla hned vyvedli. Protože to neudělali, Máňa se v pekle objevila sama. Jaký z toho nastal rozruch, to už uvidíte v dnešní pohádce „naruby“ podle Josefa Lady. A protože je to pohádka nezbedná, užijete si při ní hodně legrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že v české kinematografii bývají čerti znázorňováni jako slabomyslní kreténi, které to vlastně ani moc nebaví být čertem a z jejichž "blblbl" nejde vůbec žádná hrůza. Nejraději mají buchty s mákem a mariášek. Zde v této pohádce jsou princeznou Máňou-Bouškovou (která do pekla přilítla na koštěti vysvobodit Honzu-Luťanského) všichni čerti postaveni do latě, jsou přinuceni celé peklo uklidit a dokonce jsou jim proti jejich vůli vštípeny zásady osobní hygieny. Mazec pohádka :-D ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Od Josefa Lady takový perníkový dědek nebo o chudém královstvíčku byly geniální pohádky. Ale tato pohádka mě těžce zklamala. A ze všeho nejvíce ti čerti kteří jsou sice v pohádkách spravedliví a hodní, ale tady si tak nepřirozeně nechali kálet na hlavu až to bylo hloupé. Třetí hvězdičku dávám jen pro Ladislava Peška který v této pohádce velice dobře vypadal a jeho hlas byl samozdřejmě dokonalý, takže role vypravěče byla pro něj jako stvořená. ()

Reklama

sklennenka 

všechny recenze uživatele

Tahle hudební studiová pohádka mne i po letech neskutečně dojímá. Postava dědečka Habaděje je opravdu jak vystřižená z Ladových obrázků, bába Kanimůra a horda čertů nemá chybu. Myslím, že se naše tehdejší herecká elita v této pohádce pěkně vyřádila. Dokonce mi nevadí ani modernější pojetí v čistě ladovských kulisách. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Peklo, peklo, peklíčko, je tu teplo teplíčko a princezna Máňa, které ho dokáže zlikvidovat dřív než se pekelníci zmůžou na protiakci. Nesmrtelná klasika papundeklových televizních pohádek, stále stejně zábavná, svižná a kouzelná. SKvělá předloha, Ladovy kulisy tomu dokonale sednou, herci, zejména ti v rolích pekelníků si to blbnutí užívají, a Boušková ve své životní roli nemá chybu. Ať si kdo chce co chce říká, na tyhle 70tkový a 80tkový televizní věci nedám dopustit. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Maličký Honza ze Syslova, okres Stará Nohavice, dostane od sudičky slib, že si ho ve 20ti letech vezme čert do pekla. To se opravdu omylem stane a vysvobodit ho může jen dobrá duše, která vykoná tři úkoly. Jenže pro smůlu pekla se Honzu rozhodne vysvobodit královská dcera Máňa, postrach všech pekelníků. Nepochybujte o tom, že čerchmani udělají vše pro to, aby se jí co nejrychleji zbavili. Moderně provedená pohádka (princezna jezdí autem, hraje moderní hudba) v kartonových Ladovských kulisách je fantasticky okouzlující a v záplavě moderních pseudopohádek zahřeje na duši a zaujme malého diváka. Navíc je tu kupa zpěvných písniček a příjemných melodií. A bonus - v této klasicky studiové pohádce hraje obrovská škála tehdy hvězdných herců (Ladislav Pešek, Marie Rosůlková, Luděk Munzar, Jana Štěpánková, Čestmír Řanda, Petr Štěpánek, Miloš Nedbal, Josef Dvořák, Josef Bek, Ljuba Skořepová, Nataša Gollová). Hudba: Štěpán Koníček ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • V tomtéž roce vznikla na motivy filmu i rozhlasová verze pohádky pod názvem "O statečné princezně". O režii se postaral Karel Weinlich a v titulní roli se představila Jorga Kotrbová. (Přemek)

Reklama

Reklama