Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 362)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Je to maso!!! Já vím, že je to s ubíhajícím časem zamotanější, překombinovanější, hlavní aktéři (Adam a Lawrence) jsou sem tam prkenní... No a? Himbajs šůviks, co o od napínavého temného filmu chceme? Já nevím jak kdo, ale já se chci klepat a napínat jak tětiva u luku až do konce.... No, a to se splnilo.... A navíc ten film příjemně předčil má mírně nadprůměrná očekávání.... Jen tak dál Jamesi... :-) 90% kašlu na logiku, aspoň tady... :-) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený mierne hororovo ladený kriminálny thriller, ktorý je prvým dielom tejto kultovej série. Má dosť dobrý príbeh o dvojici mužov, ktorí sa prebudia v tajomnej umyvárni, nepamätajú sa, ako sa tam dostali, ale nemôžu preč, lebo sú pripútaní reťazou a navyše medzi nimi leží mŕtvola muža. A tak postupne zisťujú, že sa stali korisťou známeho sériového vraha a tomu je práve na stope aj dvojica detektívov. Spracovanie je celkom slušné, celé to pôsobí pomerne originálne a dej sa nedá výraznejšie predvídať, čo rozhodne zaujme, plusom je aj, že divák vie prakticky len presne to, čo aj hlavné postavy, takže sa dá do toho viac vžiť. Dostatok priestoru majú obe dejové línie, táto hororovejšia, ale aj kriminálna, pričom obe sú dostatočne kvalitné a navzájom si neprekážajú, v priebehu poteší dostatok zaujímavých situácií a zvratov, takže sa je stále na čo pozerať a k tomu ten výborný úderný záver. Celá mytológia ohľadom sériového vraha je skvelo podaná a film funguje aj po hororových stránkach, film má zaujímavú atmosféru, celkom funguje aj napätie a čo sa týka samotných krvavých scén, pôsobia pomerne drsne a tých pár pascí je originálnych, len mi vadili tie niektoré zbesilé strihy v priebehu ich používania. Herecké obsadenie je na tom dobre, hlavné postavy sú neznáme, čo je ale v tomto žánri skôr plusom, aspoň sa dá do ich nepríjemnej situácie viac vžiť a potešia postavy detektívov, hlavne Danny Glover a Dina Meyer. Réžia a technická stránka sú výborné, jedine môžem vytknúť tie spomínané občasné zbesilé strihy, ktoré mi nesadli, ale inak som nadmieru spokojný a hlavne pri takomto malom rozpočte je to skvelá práca. Síce Saw nepovažujem až za taký klenot, ako je všeobecne považovaný, ale do žánru priniesol príjemné osvieženie a je to rozhodne zaujímavý film na jedno, dve pozretia. Objektívna kvalita filmu- 80%, film sa páči mne na 75%. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Říká si Jigsaw, a ani z dálky nepřipomíná lovce psychopatů. Jeho oběti jsou hlavně hříšníci, které láká do svého světa zvrácených her a pastí, aby je řádně napravil, případně mazaně popravil. Svou práci tajného z nejtajnějších záporáků miluje. Feťáky stejně tak. Žádný z adeptů, kteří potřebují hrubě pozměnit svůj facelift, mu neuteče. Oko Jigsawovo totiž vidí vše! Rozhodně s ním není sranda. Pokaždé je o tři kroky dál, než vy. S ním zkrátka nejde vyjebat: on totiž vyjebe s váma se všema. Vyjebe! Kolem sebe rozsévá jen strach, smrt a zkázu. Jeho "Půjdete do tepláků!" vám v uších bude znít dokonce déle, než "Let's play the game!" Ne, není to prdel. Je to skutečný Horor.cz. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Většina lidí není vděčná za to, že žijí. Ale vy ne. Už ne." Levný thriller postavený na zajímavém nápadu, s místy snaživým vizuálem a ikonickým hudebním motivem podmazávajícím závěrečnou vysvětlovačku, ale také s povrchními postavami, nic moc hereckými výkony a částečně odhadnutelnou a částečně absurdní pointou. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Ostré jako žiletka. Hororový thriller, kde jsem byl vtažen do hry od prvních minut. Režisér James Wan zamotává spletitou zápletku a vytváří tak mrazivé prostředí absolutní hrůzy, kde nic není takové, jak se zdá být. Wan řekl, že chce, aby diváci odcházeli z kina ohromeni a otřeseni, což se opravdu povedlo. V hlavních rolích se představí Cary Elwes, Danny Glover a Leigh Whannell, kteří jsou na jedničku. O hudební složku se postaral Charlie Clouser, která se mi zaryla pod kůži. Výborná thrillerová skládačka, která má myšlenku (kdy se snažíme všechno dát opět dohromady) a působivý námět s výborným a mrazícím závěrem. Hra s divákem. Horor, který se stane kultem. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • "Jigsaw" znamená v překladu "skládačka/puzzle", ale také druh pily. (Cetnik_42)
  • Poslední film promítaný na filmovém festivalu v Torontu 18. září v roce 2004. (imro)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama