Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinný dokumentární portrét všemi generacemi milovaného českého autora, herce, textaře, scenáristy a spoluzakladatele legendárního Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, který natočil jeho syn, světoznámý režisér Jan Svěrák, se svým kolegou Martinem Dostálem. Dali mu lehce humorný podtitul "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Oba tvůrci laskavě nahlížejí do tvůrčího zákulisí i soukromého zázemí Zdeňka Svěráka a nechávají vyniknout jeho nezaměnitelné vnímání světa. Dávají rovněž možnost poznat kouzlo mnoho desítek let trvající sounáležitosti, na jejichž základech stojí úspěch slavného cimrmanovského souboru. Stranou však neponechávají ani momentky ze Svěrákovy životní cesty a soukromého života, na nichž odhalují pro řadu diváků možná neznámé odrazy jeho osobních osudů ve filmech, které si získaly trvalou přízeň publika. Snímek má nicméně osobní rozměr i pro samotného režiséra, který v době realizace prožíval společně s otcem tvůrčí i generační spor. Natáčením portrétu se pokoušel rovněž hledat nová východiska pro vzájemný vztah, jehož hodnotu mohli diváci ocenit na působivých filmech Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět – plodech kongeniální spolupráce otce a syna, jež naštěstí měla úspěšné pokračování. (Česká televize)

(více)

Recenze (208)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Patnáct let starý dokument. Kdo by to byl řekl. Zdeněk Svěrák v něm popisuje své zázemí v mládí, které formovalo jeho osobnost a stalo se předobrazem jeho tvorby. Smutnější závěr o konci spolupráce se synem je nyní už jen úsměvný, když si divák uvědomí, že Vratné lahve se nakonec realizace dočkaly a později přišlo třeba ještě i Po strništi bos. Příjemné jsou také informace ze začátků Cimrmanů a kdo s kým se zná už od školy. Snad jen historie Svěrák-Uhlíř se do tohoto dokumentu moc nehodí. I když písničky z jejich tvorby, které v dokumentu zazní, se vždy a všude skvěle poslouchají. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Svěrák vyložil ve svém filmu o sobě Tatínek na stůl naprosto všechny karty co měl. Použil pro to formu dokumentu a , ač nerad, uzavírá tak jednu svou kapitolu svého filmového života. Tatínek je hodně melancholický dokument zaměřený hodně na pocity, vzpomínky a život.Co je jeho doménou je naprostá upřímnost a otevřenost, ukazující autora mnoha kultovních filmů, ale hlavně nespočtu krásných a nezapomenutelných hlášek z oněch filmů jako obyčejného člověka z neobyčejným nadáním, který nadevše miluje svoji minulost, Cimrmany a svoji rodinu a rodiče.Svěrák ve filmu odhaluje některá svá tajemství , která byla doposud obyčejnému divákovi neznáma a myslím si, že pro samotného Svěráka se určitě neříkala snadno. Tatínek je shrnutím jeho minulosti, přítomnosti a budoucnosti, kdy zmiňuje možnost natočení dalšího svěrákovského filmu Vratné láhve.Co se mi moc líbilo byl ten fakt, že si pan Svěrák v dokumentu na nic nehraje a nic ani nikoho nevyzdvihuje či neprotěžuje.Co v dokumentu chce je jen otevřít sebe a svůj příběh a nechat do něj nahlédnout pár věrných diváků, kterých je určitě mnoho. Tatínek je doplněn příjemnými melodiemi z jeho filmů a autorskými písněmi. Dále zde můžeme nalést vyprávění o Cimrmanech kam neodmyslitelně patří a jimž pomohl stát se již teď nesmrtelnými.Také spatříte, kde bral Svěrák inspiraci do svých filmů , hlavně pro Vesničko má středisková a Obecnou školu o které se dozvíte, že vlastně byla téměř celá o něm a jeho rodičích. Vše je vyprávěno z úst pana Svěráka, který má obrovskou schopnost převyprávět téměř cokoliv tak inteligentně a rozumně, že je pak výsledek jeho projevu vždy čitelný a přístupný všem generacím.I když šlo jen o dokument, který se přeci jen sleduje jinak než film, konec tohoto snímku mě opravdu dostal a musím říct, že když tak nad tímpřemýšlím vlastně ani nevím zda-li skončil dobře či ne. Každopádně potvrdil jen to co už většina diváků věděla, že pan Svěrák je velice inteligentní a upřímný člověk. ()

Reklama

Damiel 

všechny recenze uživatele

Dát dokumentu pět hvězdiček, to by bylo asi trochu moc, ale nemůžu jinak. Tatínek je sice dokument, ale vtáhnul mě jako film, protože Svěrák je úžasný vyppravěč, má obrovské charisma a i detaily dokáže podat tak, že člověk žasne. Svému synkovi tím natáčení hodně usnadnil. Film navíc přinesl hodně zajímavých informací, takže verdikt je *****. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument s laskavým a vlídným Svěrákem - o Svěrákovi. Poodhalí nám, odkud bere Svěrák náměty do svých filmů (autobiografie), i to, že tenhle nadaný člověk umí být i umanutý (nedá si pokoj, dokud synem jeho Vratné láhve nenatočí). Není zde nic nového, to všechno, co tu padne, jsme už slyšeli a známe, ale stejně je to ohromně milý a lidský. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Hodně mi tam scházela nějaká výraznější dějová linka, po které bych mohl jít. Jsou to obrazy z života Zdeňka Svěráka a nějaké archivní záběry, nic víc, nic míň. V první chvíli jsem byl zaskočený bezprostředností dokumentu, když tam Svěráka vidíte vybírat si košile a trenýrky, ale jakmile si na tuhle úroveň intimity zvyknete, vlastně nic nového už tam není. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Spolurežísér Jan Svěrák vzpomínal: "Zjistil jsem, že přestože jsem vystudoval dokument, nikdy jsem žádný nenatočil a nevím si s tímhle formátem moc rady. Pozval jsem tedy ke spolupráci Martina Dostála, který sice dokument nevystudoval, zato jich už asi dvacet natočil. Dohodli jsme se, že tátu vezmeme na místa, která byla pro jeho život důležitá, a tam ho, rozjitřelého vzpomínkami, budeme zpovídat." (NIRO)
  • Za kamerou stál Ivan Zachariáš, jeden z nejznámějších režisérů reklam vůbec. Na domácí půdě působí jen zřídka, je například režisérem výpravných spotů TV kampaně na pivo Stella Artois aj. (hippyman)
  • Několik záběrů bylo natáčeno v Měcholupech u Žatce, v Žatci samotném, hlavně ve školách, kde Zdeněk Svěrák po absolutoriu VŠ učil a dále pak na žateckém náměstí. (Frontie)

Související novinky

Dlouho odkládaný porod

Dlouho odkládaný porod

15.04.2006

Natáčení nového filmu rodinky Svěrákových otce (scénář, hlavní role) a syna (režie) Vratné láhve se chýlí ke konci a brzy přijdou na řadu formovací práce ve střižně apod. Hlavním hrdinou je… (více)

Reklama

Reklama