Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinný dokumentární portrét všemi generacemi milovaného českého autora, herce, textaře, scenáristy a spoluzakladatele legendárního Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, který natočil jeho syn, světoznámý režisér Jan Svěrák, se svým kolegou Martinem Dostálem. Dali mu lehce humorný podtitul "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Oba tvůrci laskavě nahlížejí do tvůrčího zákulisí i soukromého zázemí Zdeňka Svěráka a nechávají vyniknout jeho nezaměnitelné vnímání světa. Dávají rovněž možnost poznat kouzlo mnoho desítek let trvající sounáležitosti, na jejichž základech stojí úspěch slavného cimrmanovského souboru. Stranou však neponechávají ani momentky ze Svěrákovy životní cesty a soukromého života, na nichž odhalují pro řadu diváků možná neznámé odrazy jeho osobních osudů ve filmech, které si získaly trvalou přízeň publika. Snímek má nicméně osobní rozměr i pro samotného režiséra, který v době realizace prožíval společně s otcem tvůrčí i generační spor. Natáčením portrétu se pokoušel rovněž hledat nová východiska pro vzájemný vztah, jehož hodnotu mohli diváci ocenit na působivých filmech Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět – plodech kongeniální spolupráce otce a syna, jež naštěstí měla úspěšné pokračování. (Česká televize)

(více)

Recenze (209)

zette 

všechny recenze uživatele

Osobne mam Zdenka Sveraka hodne rad, je mi blizky svym humorem a ma nadhernou barvu hlasu. Jeho vypraveni bych dokazal poslouchat dele, nez jen 92 minut. Ten clovek je ale natolik "cisty" a nekonfliktni (alespon navenek), ze se divak nema sanci dozvedet nic pikantnejsiho z jeho zivota. Natoceno zrucnym reziserem a synem. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Koncem 70-tých let jsem pro sebe objevila Cimrmany a následně infikovala svým nadšením celé okolí, moje dcery vyrůstaly na "Hodinách zpěvu" a páně Svěrákových pohádkách ať už filmových nebo tištěných atd atd - a vůbec si nedělám iluze, že nejsem jedna z mnoha, pro níž jméno Svěrák je značka kvality. Proto pro mne dokument nepřinesl mnoho nových informací, spíš byl jen milým setkáním s pro mne milým člověkem, jehož humor i inteligence mne doprovází většinu života. ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

S citem a laskou natoceny dokument. Tady by to spis bylo divny, pokud by to nebylo s citem a laskou, kdyz to toci syn o svem otci :-) Pro me to byl dokument o zivote nejvetsiho zijiciho ceskeho umelce pera a slova a dokument o cloveku, ktery je pro me osobne symbolem, takove poctive lidskosti. Jak rekl pan Werich: "Tenhle clovek by tu mohl zit jeste 200 - 300 let a porad by mel co rict, kdezto v teto chvili po nasi planete behaji miliony 30 letych, kteri tady uz 150 let nemaji co delat". A to je Zdenek Sverak v mych ocich = nejvetsi ceska zijici Osobnost. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film jako školní ročenka - nic neříká a jen nad ní nostalgicky vzdycháme. 1) Pana Zdeňka Svěráka (ve filmu mu bylo 67 let) miluji a obdivuji podobně jako další velikány českého laskavého moudrého humoru (Suchý+Šlitr, Voskovec+Werich). Přesto však mi v uvedeném snímku připadal poněkud nudný, nezajímavý, fádní, banální. 2) Asi není dobrý nápad, když člen rodiny dělá film o svých příbuzných. 39letému Janu Svěrákovi očividně chybí odstup, nadhled, schopnost zaměřit se na to, co způsobilo, že Jára da Cimrman málem vyhrál anketu o největšího Čecha. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Milé, vlídné, lidské, prostě svěrákovské.. Otec Svěrák se vždy obklopoval nesmírně zajímavými lidmi (Smoljak, Lipský, Uhlíř, Podskalský, Menzel), syn Svěrák to dal pěkně do kupy. Obdivuju ten um vykřesat i ze zdánlivě všedních momentů nosnou situaci pro danou scénu. Upřímné díky za všechny ty Dalibory Vrány, Edy Součky, Turky, Otíky, dědy Komárky, Františky Slámy, paní Jechové nebo Kolji.. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • Jan Svěrák pro časopis Premiere komentoval rozdělení tvůrčích pravomocí s Martinem Dostálem: "Martina jsem přizval, protože na rozdíl ode mne dokumenty točí. Ví, že je třeba mít spoustu obrazového materiálu, který se pak ve střižně hodí. Já bych tyhle obrázky často zapomněl natočit, protže hraný film se vypráví jinak. Martin se také nestydí ptát a tátovy historky ještě neslyšel. Takový posluchač, kterého můžete překvapit nebo rozesmát, je pro toho, kdo má vyprávět, k nezaplacení. Abychom předešli hádkám, dohodli jsme se předem, že poslední slovo budu mít já. Hádali jsme se ale stejně, protože dva režiséři na jeden film je prostě moc. Každý má svůj názor, oběma připadá, že film je jejich dítě, a jsou připravení bít se hlava nehlava." (NIRO)
  • Film vznikl během pouhých čtrnácti dní... ovšem rozprostřených během téměř celého roku. Bylo pořízeno zhruba osmdesát hodin materiálu. (NIRO)
  • Několik záběrů bylo natáčeno v Měcholupech u Žatce, v Žatci samotném, hlavně ve školách, kde Zdeněk Svěrák po absolutoriu VŠ učil a dále pak na žateckém náměstí. (Frontie)

Související novinky

Dlouho odkládaný porod

Dlouho odkládaný porod

15.04.2006

Natáčení nového filmu rodinky Svěrákových otce (scénář, hlavní role) a syna (režie) Vratné láhve se chýlí ke konci a brzy přijdou na řadu formovací práce ve střižně apod. Hlavním hrdinou je… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno