Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádku o Popelce znají všechny děti. Její příběh si vypůjčil Josef Lada, a jak to uměl jen on, vtipně jej převyprávěl jako jednu ze svých originálních pohádek „naruby“. Tento Ladův text se stal podkladem pro televizní zpracování, které se i ve výtvarné podobě inspirovalo mistrovými obrázky. Pohádku s původními písničkami natočila v roce 1986 režisérka Vlasta Janečková s Karlem Greifem v titulní roli, Milenou Dvorskou coby macechou, Jiřím Zahajským jako otcem. Květa Fialová si zahrála tajemnou paní, Simona Vrbická princeznu a Carmen Mayerová s Petrem Kostkou královské rodiče. (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

honajz 

všechny recenze uživatele

Neherec a později reklamní manažer Greif v Popelce naruby. V pohádce, kde se vlastně všechno děje podle plánu, jen v prohozeném gardu, což brzy přestane bavit a je to docela nuda. Chtělo by to ještě nějaké další ozvláštnění nebo twist. Velmi dobře se dívá na manžele Kostkovy, jak si role svých královských rodičů užívají (ještě jsem v pohádce neviděl, že král pleskne královnu před tancem po zadečku), ale jinak je to těžká nuda na tu hodinu. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Lada věděl, že i muž, syn či otec, může být obětí domácího násilí. Jenom nechápu, proč si to takový chlapák, jak tedy o Popelákovi všichni mluví, nechá od macechy a svých titěrných nevlastních bratrů všechno líbit. Dvorská je jinak zlatým hřebem pohádky. P. S. Je zajímavé, že komořího hraje Svatopluk Beneš, který stejnou roli hrál i v Popelce s Evou Hruškovou. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Jo, Popelák je docela legenda. Nechá na sobě sice dříví štípat, ale když macecha poručí, je z něho takových borec, že jednomu bratrovi strčí nohu do úlu a druhému nohu klidně usekne. Nebo to bylo trochu jinak? Každopádně, když existuje milion variant této pohádky, tak proč se nepobavit právě u této. ()

Lykos 

všechny recenze uživatele

Z dětství jedna z mých neoblíbenějších. Milena Dvorská v netradiční roli totální megery. Jen by mě zajímalo, když už je ta pohádka naruby, proč nemá Popelák hodnou maminku a zlého macešáka. ".... v celém království se žádný drak nenachází. Maminko, ale kdyby se mi nějaký mládenec líbil, co kdyby se porval s tím Šobrovic čoklem?" ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem po x-té viděla pohádku O Popelákovi, neboli převrácenou Popelku s chudákem umouněným Popelákem, samozřejmě zlou macechou a dvěma chudáky bratry. V dětství jsem ji určitě ocenila daleko víc, protože Karel Greif nebyl jako Popelák úplně k zahození, ale teď už na pohádkové "prince" netrpím, takže k zapamatování je tu z herců jedině Milena Dvorská jako zlá macecha. Zvláštní úvaha, jak u pohádkové Popelky byla nožka co nejmenší, zatímco u pohádkového Popeláka máme pořádného chlapa s obrovskou nohou :D ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama