Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Žerty stranou. Obvinit někoho z čarodějnictví je velmi nebezpečné. Přináší to nedozírné následky, pak se opravdu začne bát soused souseda, protože pak stačí jen ukázat prstem. Umanu si, že získám něčí pozemek obviním ho z čarodějnictví. Bude ze mě zhrzená milenka a co udělám své sokyni v lásce, není nic jednoduššího, prohlásím ji za čarodějnici. Ještě štěstí, že příběh je z dob minulých. Z rozjetého vlaku se blbě vyskakuje. Winona Ryder byla pěkná bestie. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Už vím proč nemám rád Winonu Ryder. Je to přesně kvůli tomuhle filmu. A přitom to zahrála naprosto skvěle. Něco jako Ta úča z Harryho Potra, který ani nemůžu přijít na jméno. Celej film mě přesvědčil o tom, že flanďáci jsou a dycky byli jantaři, kteří si dělali co chtěli pod rouškou bóóóží. Asi to v améru nebylo tak přísný jako u nás v europě, ale i tak se tam našlo pár vygumovanejch šílenců. Už sem teda viděl přísnější "inkvizitory", asi největší masér ve Jméno růži. Tenhle byl hodně slabej a ani z něj moc nešel strach :o). Na filmu oceňuju, že to neskončilo happy endem, což se jen tak nevidí. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Když jsem sledoval tento film, lomcoval mnou vztek, ale také jsem pociťoval zoufalství nad tím, jak jsou někteří ti lidé zaslepení. Je to film, který asi jen tak někoho nenechá jen chladně přihlížet. Když člověk sleduje tu příšernou bigotnost, má chuť tam vlítnout a dát jim pořádně přes hubu. Je to velmi dobrý film s výbornými hereckými výkony. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Nic moc. Vypadá to televizně a není to dostatečně silné a atmosférické. Říkal jsem si však, že jsme společensky a kulturně ušli pořádný kus cesty, když dnes (alespoň na západě) máme slušnou šanci, že když předneseme racionálně dobře stavěný argument či fakta, pak k tomu bude přihlédnuto a celá situace se bude jak racionálně tak citově vážit, a proto má každý šanci na spravedlnost. Dříve lidi věřili pověrám a lidská zabedněnost byla ještě pevnější než dnes. Opravdový člověk tak mohl být usmrcen těmi, kteří mu nešahali ani po kotníky. Takové situace se v minulosti děly a tento film mě vedl k rozjímání nad nimi i přes svou průměrnost. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tenhle film přímo vybízí ke srovnání s legendárním čs. filmem Kladivo na čarodějnice, jelikož je v podstatě o tom samém. Ovšem do působivosti Vávrova veledíla má daleko. I tak ale s čistým svědomím mohu dát 4 hvězdičky, jelikož atmosféru to mělo solidní, herce vynikající a ten závěr opravdu stojí za to. Trošku se divím, že to zde má celkem nízké průměrné ohodnocení. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Pro roli Abigail Williams byly zvažovány herečky Melanie Lynskey, Drew Barrymore nebo Kirsten Dunst. Ostatně Kirsten všechny ohromila, byla přizvána i na kamerové zkoušky, jenže producent a režisér trvali na tom, že je příliš mladá. (viperblade)
  • V roce 1696 se všichni porotci ze salemského případu přiznali, že udělali chybu. Ironií osudu je, že se ospravedlňovali tím, že je k tomu ponoukal sám ďábel. (Petulka88)
  • Salem se jmenují tři města v USA. První dvě se nacházejí ve státech Illinois a Oregon. Salem, který se neblaze proslavil čarodějnickými procesy, leží ve státě Massachusetts. (Petulka88)

Reklama

Reklama