Reklama

Reklama

Pod kontrolou

  • Česko Pod dohledem (více)
Trailer 1

Extrémně nebezpeční masoví vrazi projíždí krajinou a mezi lidmi se šíří strach. Policie je bezradná, dokud maskované vrahy při jedné akci náhodou nezahlédne trojice očitých svědků – starší policista, osmiletá holčička a mladá žena závislá na drogách. Na jejich výslechy pod dohledem kamer jsou povoláni dva speciální agenti FBI. Původně rutinní práce se brzy změní v tajemnou hru, kterou mezi sebou svědci a agenti hrají. Nikdo zde totiž nemluví pravdu. Originální příběh s nečekaným zvratem natočila režisérka Jennifer Lynchová, dcera významného režiséra Davida Lynche. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (157)

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Režisérka Jennifer Lynchová se potatila. Je stejně pošahaná, jako tatínek. I když tenhle snímek není mysteriózní, že nikdo neví, co tím chtěl rejža říci. Já byl zklamaný v tom, že sem čekal, nějaký zvraty, více tajemna a tak. Místo toho nastoupila klasická vyvraždovačka, kde je jasné hned od začátku, kdo tahá za kratší konec. Žádná kriminálka, ale zbytečná řezničina. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Když zahlédnete u filmu v kolonce režisér napsáno Lynch, tak vězte, že vás nečeká nějaký jednoduchý film, ale pořádně propracovaný film s mnoha zvraty, který je obohacen neobvyklým rukopisem tohoto režiséra (jeho tvorba ale není pro každého, to dá rozum). Vidět film jeho dcery je jako přes kopírák, je to k nevíře, ale ona musí být stoprocentní nefalšovaný klon. Surveillance je drsná krimoška, která jede ale ve vlastním světle a k žádnému jinému filmu se ani přirovnávat nedá. Dostáváme se do amerického venkova, kde ihned pocítíte tísnivou atmosféru již po prvních minutách. Policisté místo chránění svých občanů střílejí do gum cizincům a pak si vychutnají dialog s nimi z očí do očí, a představte si, že v tomto prostředí se začne pohybovat dvojice sériových vrahů ? To máme zaděláno na úplně ponurý film, kde není místo k zasmání. Dvojice hlavních detektivů z FBI až vražedně úžasná (mám říkat vůbec detektivové ? kdo viděl, tak pochopí), atmosféra strhující, postupní skládání celého příběhu se povedlo taktéž na jedničku. Závěr je nekompromisním kopancem mezi oči, celý film jsem měl vlastně rozuzlení před sebou a já ho přehlížel. Trochu vypiplat charaktery a některé nudnější pasáže a měli bychom zde jednu z nejlepších detektivek v celé historii. I tak je to film, který byste si měli ihned pustit. Za mě dávám 86 % ()

Reklama

Fleinka 

všechny recenze uživatele

Rozřešení na konci vás utvrdí, že jste to až tak pod kontrolou neměli aneb jak člověk může dát na první dojem. Jediné co se mi příčilo už od samého začátku, byly prázdné dialogy a hluchá místa, která málem způsobilo zmáčknutí čudlíku OFF. I přesto jsem ráda,že jsem vydržela. Tři hvězdičky za závěrečné minuty filmu si zaslouží. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zapadákov kdesi pri ceste a panoptikum figúrok, z ktorých každá je väčší či menší psychopat. Áno, lynchovský rukopis je tu poznať. Celkovo je to však film z rodu Obvyklých podozrivých - bez toho namakaného zvratu (fakt som ho nečakal) by to bola len solídne remeselne natočená tuctovka. Pullman to miestami nedával, zato Julia Ormond podala prekvapivo komplexnú postavu. ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Dcery (a vůbec potomci) slavných filmových režisérů to mají těžké . Jejich otcové jsou zpravidla synonymem filmové geniality a majstrštyků, které se do kinematografických dějin zapsaly zlatým písmem. Záleží pouze a pouze na nich jak s daným DNA kódem naloží -- zda jej dokáží zkrotit či se stanou pohou (slabší) kopií svého sploditele. Nejinak je tomu v případě člověka (řeč je samozřejmě o Lynchovi), který rád skládá filmy tak, že zamotají hlavu divákovi tak, že zcela nic nepochopí, ale přímou úměrou se způsobeným chaosem roste i jeho nadšení (věc téměř nereálná, jež ovšem realitou je). Dcerka po svém otci zdělila zálibu v zneklidňujících obrazech, vyšinutých individuích a smysl po atmosféru. S tím rozdílem, že narozdíl od klasického Lynche, nakopne divákovu pozornost (a to dokonce několikrát) správným směrem a tudíž tak nehrozí, že by se na internetu začala tvořit fóra typu: "O čem to vlastně bylo?". Zdánlivý klad je ovšem paradoxně i kámenem úrazu. Tam, kde Lynch mistrovsky kalí vodu -- tam je jeho dcera až nevýrazně přímá a příliš tlačící na pilu. Jednoduchá kriminálka z několika úhlů pohledu je sice koncepčně řešena velmi zdařile, ovšem konec -- konec je peklo. I když sám Lynch někdy nedokáže své herce zcela ukočírovat (a ti pak působí, jakoby si odskočili ze zcela jiného natáčení), dcerka nejspíš ve finále rovnou sbalila kufry a vypadla z place. Herci zběsile přehrávají, napodobují pšouky limonád a žíly jim naskakují snad na všech částech těla. Ne, tohle opravdu není způsob, jak ztvárnit psychopata. To pravé zlo je vždy skryto uvnitř a vyplouvá na povrch ve troškách -- neexploduje a nevydává se lascivně na odiv jako levné zboží. To ovšem není chyba herců, ale vždy jen a jen autorova přístupu ... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (7)

  • Podle Jennifer Chambers Lynch měl být film původně o čarodějkách. (TomikZlesa)
  • Snímek získal cenu pro nejlepší film na Sitges - Catalonian International Film Festival 2008. (klo11bouk)
  • Jennifer Lynch za tento film, jako první žena, získala ocenění "Nejlepší režisér" na New York City Horror Festival a Ryan Simpkins získala ocenění "Nejlepší herečka". (TomikZlesa)

Reklama

Reklama