Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (228)

misterz 

všechny recenze uživatele

V podstate keby som si neprečítal obsah k filmu tak ani neviem o čom to vlastne je. Takmer dvojhodinové vrcholne nudné pátranie po stratenom dievčati a k tomu halda prázdnych a nezáživných rečí, ktoré by unudili k smrti aj čerstvo odbehnutého maratónca s tepom srdca 300 na 150. 20/100 ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi to. 110-minútová minutáž môže byť pre podobné béčka dlhá, no v tomto prípade vôbec nevadí - ba naopak, mňa by uspokojilo, ak by film trval ešte o nejakých 15-20 minút dlhšie. Mám rád námet, ktorý majú podobné béčka (niekto zmizne / je unesený a jej blízky sa na vlastnú päsť snaží prísť na kĺb tomu, čo sa vlastne stalo a kto za to môže) a keď už z toho nevyjde kvalitný a originálny film, tak aspoň sranda na pár minút. Silnou stránkou filmu je aj to, že nie je prehnane vážny, nerobí mu problém robiť si srandu sám zo seba a ja som pár krát narazil na čierny humor - naozaj vydarený. Film nenudí, zaujíma ma, čo z toho vyjde na povrch a na Josepha Gordona-Levitta (ktorý má mimochodom dobre napísanú postavu) sa po celý čas pozerá dobre a jediné čo zamrzí je nevýrazná hudba. By the way, main character má takmer totožnú povahu ako ja. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Lynch nelynch, noir nenoir, jedno je jisté. Jak je to, hlavně zpočátku, atmosférické, neubrání se to nakonec sklouznutí k prapodivně nijakému (ano, tohle slovo to celkem přesně vystihuje) artu. I ta lynchovská ujetost se moc rychle okouká. Nicméně Gordon-Levitt zajímavý ... a Nora Zehetner? Mmmmmmm. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Brick je film, který má všechny předpoklady pro to, aby vás zaujal. Disponuje neokoukanými mladými herci (nikdo starší nad 20 let se snad ve filmu ani neobjeví), kteří i solidně hrají, dále neutuchajícími jazzovými motivy, které jako by vypadly z filmů božského Davida Lynche, z kterých si rovněž bere i hustou a postupně budovanou atmosféru něčeho tajemného (zjevnou inspirací je pak rozhodně Mullholland Drive). Všechny dialogy jsou plné slangu a dost těžko se překládají, přičemž skrývají i skryté motivy. To vše dohromady vytváří dosti specifický noir feeling přeplněný dusným vzduchem, tajemnem a mysticismem, který má rozhodně potenciál zaujmout. Ale přesto se u mne nedostavilo pražádné nadšení, neboť mi přišlo prostředí vcelku nehodnověrné (některé figurky jsou až příliš pitoreskní a sklouzávají do oblasti parodie), příliš nekonvenční a závěr byl už jenom klišovitou kaší, kterou jsme se přecpali už v jiných filmech… ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Mam par dovodov, preco take nizke hodnotenie. Absolutne nerealisticke spracovanie. Uplne mimo. Dalej ta hrozna hudba. Dlha stopaz. Fakt, ze hned od zaciatku som vedela, akym smerom sa to uberie a kto za tym stoji. Jednoducho ma to obralo o energiu a aj napriek tomu, ze o malo potencial, musim dat bohuzial iba dve hviezdy.Tie strasne, az parodicke sceny, ked bol Brendan mlateny Tugom, ked dostaval rany jednu za druhou, uplne hrozne vykreslenen postavy, niekedy mi to az pripominalo amaterske studenstke video, kde je nejasny reziser, kde herci nevedia co maju hrat a kde si asi slahli trochu z tej tehly ...ale, skoda slov. naozaj odporucam len takym , ktori maju chut si pekne ponadavat, ze na co som sa to dal do pekla nahovoit. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Film byl celý stříhán na domácím počítači. (montana_cz)
  • Signál kterým Brendan instruuje Lauru (dlouze, krátce, dlouze, krátce) je stejný jako ten, který říká Humphrey Bogart v klasickém noir filmu Maltézský sokol. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama