Reklama

Reklama

Roku 1607 připlouvá do Nového světa ke břehům Virginie anglická loď. Na její palubě se nachází spoutaný kapitán John Smith (C. Farrel), který má být krátce po přistání popraven za pokus o vzpouru. Je však velitelem výpravy, kapitánem Christopherem Newportem (C. Plummer) omilostněn a pověřen navázáním kontaktů s místními domorodci a získáním zásob pro nadcházející zimu. Na své cestě je zajat a život mu zachrání dcera indiánského náčelníka Pocahontas (Q. Kilcherová). Oba se do sebe zamilují, Smith Pocahontas učí svůj jazyk a ona mu zase ukazuje krásy svého světa. Jejich láska je však ohrožena, když začnou narůstat konflikty mezi nově vzniklou kolonií Jamestownem a indiány, které přerostou v otevřený boj… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (641)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

K filmům, usídlených v žánru "dobrodružný" či "historický" s dlouhou stopáží a s modrým hodnocením, jsem vždy zachovávala podvědomý lehký odstup a počáteční obavy. Nový svět byl jednou z výjimek, kdy jsem příliš neočekávala, a poté jsem byla více než potěšena. Osídlování neznámého území obývaného indiány je linie sama o sobě poněkud nevýrazná. Ovšem Colin Farrell a mě zcela neznámá Q'Orianka Kilcher, který byla dokonale krásnou indiánkou (nedokázala jsem si v této roli vzpomenout na žádnou herečku, která by zde seděla lépe) společně táhnou celý film. Svým příběhem, obdařeným krásou, něhou a láskou, utlačují možné viditelné i skryté nedostatky tohoto výpravného příběhu. Dalším okouzlujícím prvkem jsou myšlenky a slova pronášená Smithem a Pocahontas, jež splývají v působivý poetický zážitek. Jako poměrně závěrečnou postavou se objevil Christian Bale, v jehož každém úsměvu budu stále vidět ten zlomyslný a šílený úsměv Patricka Batemana. Jeho postavu jsem si příliš neoblíbila z důsledku mého skromného přání, aby Pocahontas skončila v objetí kapitána Johna Smithe, a jejich láska tak mohla být naplněna (jak patetické, ale v tomto případě zkrátka nemohu jinak). Nakonec došlo i na mé ronění slz. Příběh lásky na dvou zcela odlišných březích. "Láska. Máme ji popřít, když nás navštíví? Máme odmítnout dar, který dostáváme? Nic jiného neexistuje.", "Myslel jsem, že je to jenom sen. Tehdy spolu v těch lesích. Ale jenom to jediné byla pravda." ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Vtipný je obal od DVD, který se snaží vzbudit dojem, že jde o výpravný historický spektákl s bitevními scénami. I já jsem něco podobného čekal (recenze nečetl jsem), proto mě překvapilo, že jde vlastně o citlivou komorní lovestory. A vůbec mi to nevadilo! Ani to, že Colin Farrell má spíše vedlejší roli, a veškerou pozornost na sebe strhává mladá Q. K. Takže vzhledem k tomu, že historické filmy moc rád nemám, tenhle se ukázal být jedním z nejlepších. Jak na tento film zareaguje průměrný konzument z půjčovny, dychtící po krvi a šermování, radši nechci vidět (stačí si tu vyhledat hodnocení se dvěma hvězdičkami a horší). ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Na Malicka musí být asi člověk i správně naladěný a to já včera nebyla. Má jiný způsob předložení svého scénáře, svých představ, snů a tužeb, které Novému světu dávají tu správnou atmosféru a to nesmím zapomenout na nádherný podkres Hornerovy hudby a krásné exteriéry. Dokonce do jedné z rolí obsadil i svojí ženu. Snad si dám jednou repete a budu to sledovat jeho očima, protože například film K zázraku mě téměř uhranul svou poetičností......... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film musí být nálada. Stejně jako Tenká červená linie od stejného režiséra byla hodně rozvláčným a pomalým filmem, i tento snímek si užijí hlavně diváci, kteří nechají jednotlivé záběry pomalu proplouvat svou hlavou. Doma jsem si v sedačce tedy udělal maximální pohodlí a celých 130 minut pro mne bylo velice příjemným zážitkem - dokonalá vizuální slast. Dalo by se říci, že jestliže sledování zelené uklidňuje oči, pak sledování filmů Terrence Malicka uklidňuje duši. Film má skvělou atmosféru, a bezmoc prvních kolonistů Virginie se mi již v prvních minutách zakořenila do podvědomí, jako bych útrapy prožíval spolu s nimi. O chvíli později již začne herecký koncert Colina Farrella a Q´Orianky Kilcher, který prostě nemá chybu. Těžko uvěřit, že hlavní hrdinka ještě ani nebyla plnoletá, protože jak její tělo, tak herectví tomu plně nasvědčují. Trochu více jsem pak čekal od Christiana Balea, ale na druhou stranu: dokonalý snímek jsem nečekal. Nový svět lze tedy doporučit všem mírumilovným povahám anebo alespoň lidem, kteří v sobě dokáží klid na dvě hodiny objevit. Nic pro akční fajnšmekry... ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalu plynoucí film. Zpočátku se mi to líbilo, i když ty monology byly občas rušivé (např. prvotní napadení by bylo skvělé nebýt prostřihů, monologu a hudby), v druhé polovině už to ale začne poměrně dost nudit. Colin Farrell zde předvedl asi nejhorší herecký výkon, co jsem viděl (nehraje špatně, ale nijak výrazně), no a Bale je tu vlastně do počtu. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (35)

  • Bylo natočeno přes 300 km filmu. (HellFire)
  • Colin Farrell si v přípravě na roli přečetl všech sedm knih, které John Smith vydal v Anglii a v nichž popisoval svůj život. (HellFire)
  • Hlavní kameraman Emmanuel Lubezki získal v roce 2005 cenu San Diego Film Critics Society Award za nejlepší kameru. (gojackill)

Související novinky

Malick se rozjíždí

Malick se rozjíždí

05.02.2010

Ještě ani neměla premiéru jeho „kosmická óda na život“ s Bradem Pittem a Seanem Pennem The Tree of Life (vlastně se vůbec neví, kdy by měl být film uveden, protože nemá distributora), a Terrence… (více)

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Malickova Fontána?

Malickova Fontána?

02.11.2007

Když už Terrence Malick jednou za pár let něco natočí, i přes zdánlivě tradiční náměty to nikdy není typický hollywoodský výplach. S tím bohužel ruku v ruce kráčí fakt, že si jeho filmy těžko hledají… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno