Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

ElChe26 

všechny recenze uživatele

Charlton Heston opět v jednom historickém eposu. Představitel Bena Hura, Cida či Mojžíše, zde stvárnil renesančního umělce Michelangela Buonarrotiho. Snímek se zaměřuje na vztah mezi papežem Juliem II. a Michelangelem, kterého Julius přinutí vyzdobit strop Sixtýnské kaple proti jeho vůli. Michelangelo zpočátku papežovu rozhodnutí vzdoruje, jelikož se domnívá, že jeho talent se naplno projevuje v sochařství, ale čím déle pracuje na výzdobě stropu, tím více je svým úkolem pohlcen. Díky Michelangelovu perfekcionalismu a onemocnění se však dokončení jeho mistrovského díla odkládá, což znepokojuje papeže, který cítí, že jeho dny jsou sečteny a chce se dožít dokončení svého odkazu budoucnosti. Film si mě získal i věrným vyobrazením atmosféry papežského dvora i jeho nejvyššího představitele. Julius II. byl spíše válečníkem a dobyvatelem než pozemským zástupcem Ježíše Krista na zemi, což potvrzuje i dílo jeho současníka N. Machiavelliho, který ho ve spise Vladař nevyobrazil příliš lichotivě. Film se může pyšnit kvalitní výpravou, o které se může i dnes některým historickým filmům pouze zdát. Skvělý zážitek z filmu navíc podtrhává výborný hudební doprovod. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Exkluzivní velkofilm. Potenciální divák by se neměl zaleknout námětu, resp. životopisného žánru, kdy se může zdát, že příběh o Michelangelovi a jeho práci na výzdobě Sixtinské kaple bude nuda. Opak je pravdou. Brilantní herecké výkony a skvělé dialogy okořeňují děj, který není příliš bohatý na akci, ale přesto zapůsobí svoji věrohodností a střetem výrazných osobností a odlišných charakterů z rozlišného prostředí. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Vynikající historické drama o vzájemné úctě mezi papežem Juliem II a Michelangelem. Zatímco papež se věnuje hlavně dobývání Evropy v čele římských vojsk, zaměstná sochaře Michelangela, aby vymaloval Sixtinskou kapli. Ten by sice rád stvořil sochu (Davida), na kterou získává vhodný kámen, ale podrobuje se a všechen svůj talent vkládá do fresek v kapli. Velice působivý snímek především díky hlavním představitelům - Rex Harrison a Charlton Heston. ()

pm 

všechny recenze uživatele

"Proto braň, můj milý, mé němé dílo a mou pověst s ním: já nejem malíř a sem nepatřím..." napsal s odstupem let autor fresek na adresu díla, které žádnou obranu nepotřebuje, a ze kterého se v reálu obyčejnému smrtelníkovi zamotá hlava a podlomí kolena. Občas si říkám, jestli ten film není příliš krátký. A jinak: přestože velmi dobře vím, že herec není role, podobu Michelangela mám už přes dvacet let neodmyslitelně spjatou s Charltonem Hestonem. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dokáže zaujať historický epos, ktorý sa namiesto na masové bojové scény, naddimenzované dekorácie s miliónovým davom a exotickými lokáciami všeho druhu sústreďuje predovšetkým na (ne)obyčajnú maľbu stropu? Rozhodne áno. Napätie vytvárané ústrednou dvojicou, je dokonalou náplasťou na absenciu vyššie spomínaných aspektov. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Charlton Heston si do nosu nechal dát ocelovou tyčku, aby jeho nos vypadal jako Michelangelův zlomený. (liquido26)

Reklama

Reklama