Reklama

Reklama

Grizzly Man

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek zpracovává příběh experta na medvědy Timothyho Treadwella, který se pravidelně vydával na Aljašku, aby studoval medvědy grizzly a žil s nimi. Dokázal se tomuto ohroženému druhu přiblížit jako nikdo před ním. Jeho vášeň se mu však stala osudnou... Společně se svou přítelkyní Amie se v roce 2003 stali prvními známými oběťmi útoku grizzlyho na člověka a svoji vášeň zaplatili životem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Dokument zaujme především jako osobní výpověď, či spíše konfrontace dvou osobních výpovědí na téma vztahu člověka k přírodě. Jeden pohled představuje Timothy Treadwell - muž, o kterém je tento snímek vyprávěn. Tento podivný Američan najde po několika životních ztroskotáních své poslání na Aljašce mezi medvědy grizzly. Žije v jejich bezprostřední blízkosti, povídá si s nimi a chová se k nim jako k lidem (přičemž skutečnými lidmi uprostřed civilizace opovrhuje). Obraz přírody v jeho hlavě je plný opravdovosti, lásky a něhy. A pak je milý Timothy jednoho dne roztrhán medvědem na kusy. To je výchozí bod pro režiséra Herzoga, který za použítí materiálů natočených samotným Treadwellem, vypráví jeho příběh a nezdráhá se přitom sdělit, v čem podle něj hrdina jeho snímku udělal chybu. Herzog vidí v očích medvěda jen netečnost a chlad; příroda je pro něj absurdní a krutá - můžeme ji obdivovat, ale ne se s ní přátelit. Divákovi jsou tak představeny dvě kontrastní intepretace a je jen na něm, aby si udělal názor. Co mě však na tomhle tomhle přemýšlivém filmu rušilo, byly mnohé z výpovědí lidí, kteří Timothyho znali. Byly často tak afektované, tak směšné, tak daleko za hranicí kýče, že jsem se - provinile a proti své vůli - musel těm lidem smát. Postavy byly skutečné, představovaly jen samy sebe, a přesto jsem jim jejich role nevěřil. Tyhle jedovaté pocity mi dokázaly film do jisté míry otrávit. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

...a stále nevieme, kto to vlastne bol ten Timothy Treadwell. Za to patrí Wernerovi Herzogovi najväčšia vďaka. Povedal všetko bez toho, aby čokoľvek dopovedal. Nič neprešvihol, neprekročil hranicu. Predostrel fakty, nadhodil možnosti a tesne pred finále opustil miestnosť s jediným jasným posolstvom - "premýšľajte, meditujte, skúmajte (seba). Práve ste videli jeden z neprehliadnuteľných ľudských osudov. Ak vás oslovil, super, podľa mňa tiež stojí za to. Nebolo by ale slušné k tomu čokoľvek dodávať." Rešpektujem a cením si túto prapodivnú, no o to príťažlivešjiu kombináciu filozofizujúceho pohľadu so silným morálnym pozadím, kde jedna poloha ozvláštňuje a násobí tú druhú. Kto spolupracoval, nezabudne. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny dokument Grizzly Man tentokrat z dielne Herzoga o jednom zvlastnom cloveku, ktory tuzil akokeby antropomorfizovat medvede grizzly. Paci sa mi, ze Herzog nerobi zavery, ale zvolil formu dokumentu tak, aby si zavery spravili samotni divaci. Podla mna Timothy Treadwell vedel do coho ide, nemal rozum a myslel si, ze svet divociny chape lepsie ako svet ludi aj s jeho nastrahami /alkohol...../. Nakoniec sa k medvedom grizzly priblizil natolko, ze ho jeden zozral. Nadherny a smutny dokument, nazor nech si spravi kazdy sam : 87 % ()

klerik 

všechny recenze uživatele

"Narobil viac škody ako úžitku" Uff. Dokument, ktorý ma rovanký problém ako hraný ÚTEK DO DIVOČINY - hlavný hrdina pôsobí tak trochu "americky primitívne". Ťažko sa nenudiť, keď počúvate detinskosťou presiaknuté múdrosti od dosplého chlapa. Film funguje hlavne ako psychologický profil nevyrovnaného človeka. Čo sa týka "kultového" režiséra, dosť som nepochopil o čo mu ide. Hlas, ktorý sprevádza filmom vyjadruje svoj názor na hrdinu? Tvrdia tu, že majú ohromné množstvo materiálu, no dlho a pre príbeh zbytočne rozprávajú Treadwellovi známi. Nehovoriac o tom, že hlavný hrdina svoj materiál točil akoby pre reality show... Imho aká ochrana zvierat? Aká odbornosť? (jedna informácia o tom, že robil prednášky pre deti). A šialený koroner to len zaklincoval. Ak sa vám to podarí, skúste si pozrieť úžasný dokument SÓLO o chlapíkovi, ktorí sa rozhodol preplávať na kajaku z Austrálie na Nový Zéland - hneď pochopíte, že aj tie moje tri hviezdy sú možno priveľa... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zvláštny a čudácky chlapík ,ktorému láska k medveďom prerástla cez hlavu.Dokonca až natoľko, že porušil vlastné pravidlo,ktoré vraví, že medvede nikoho nepotrebujú a vystačia si sami.Jeho posadnutosť ho nútila ísť stále bližšie a bližšie, až sa mu to stalo osudným.Asi nikto nepochybuje o tom ,že ak by si prial smrť, tak určite by si prial zomrieť práve takto.Zaujímavý dokument, ktorý má jediný problém a to ,že s týmto čudákom musíte stráviť takmer 100 minút. . To , že nebol úplne v poriedku si asi počas sledovania povedali mnohí. Inak Herzogovi ťažko niečo vyčítať. 60%. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Osudový útok medvěda na Timothyho Treadwella a Amie Huguenard se odehrál poblíž jezera Upper Kaflia Lake v aljašském Národním parku Katmai. Ačkoliv Treadwell strávil 13 let ochranou medvědů (navzdory tomu, že tyhle šelmy byly chráněny aljašskými zákony), jeho smrt vedla k zabití dvou nebezpečných medvědů. (HellFire)

Reklama

Reklama