Reklama

Reklama

Večer před odjezdem do války by si měl každý užít trochu té zábavy. A protože již zítra poletí osmnáctiletý Eddie Birdlace do Vietnamu (píše se rok 1963), snaží se udělat vše proto, aby šlo o večer, na který hned tak nezapomene. Přistoupí na nápad svých kamarádů rekrutů a uspořádají mírně pubertální, ulítlou soutěž o padesát dolarů, které vyhraje ten, kdo na večírek dostane tu nejošklivější holku. Jak se vyvíjí večer, vypadá to, že by Eddie skutečně mohl vyhrát, protože plachá Rose, s níž si domluví rande, rozhodně nepatří mezi královny krásy. Přesto z ní však cosi vyzařuje. A to něco, v momentě kdy se provalí jakou boudu mladík na dívku hraje, Eddieho donutí, aby opustil párty a vydal se hledat utíkající dívku do noci. Možná totiž právě nalezl mnohem víc, než si od večera původně sliboval. Lásku. Ve vynikajícím, citlivém a výborným scénářem opatřeném romantickém dramatu sehrál v roce 1991 jednu ze svých životních rolí předčasně zesnulý hollywoodský idol River Phoenix. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Něco jako Blbec k večeři, ale s ošklivkama. A není to komedie nýbrž citlivej a dojemnej film, kde je srandovní jen začátek s výběrem těch největších košťat. River Phoenix zahrál výborně a Lily Taylor byla taková hrozně hodná. A štáb jí podle mě nějak zošklivil, protože v jinech filmech nevypadá tak děsně. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Nesmírně nedoceněný fim. Jeden z těch, které se točí jednou za deset let. Hned ze začátku mě zasáhl zábavnou zápletkou a obdobím 60. let. Film vypráví o partě mariňáků, kteří pořádají soutěž o to, kdo si na party přivede ošklivější ženskou. A o tom, co se stane, když jeden z nich pozná, že ta ošklivka je uvnitř ve skutečnosti krásná. Ve filmu se stihnou vystřídat hned 3 různé žánry, od komedie, romantiku až po drama. Navíc disponuje tak vynikající ústřední dvojicí, že není možné, abyste jim ten jejich malý příběh neuvěřili. Křehký film, který v sobě skrývá lehkou hořkost, ale zárověň krásný konec. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najväčšia sranda sa odohrá v podniku, kedy sa hlavná predstaviteľka v podniku správa vulgárne a arogantne, aby ukázala nápadníkovi, že nadávky neznejú pekne. Druhá sranda potom je, že film je najlepší v scéne z Vietnamu, lenže ten vtip je, že tá scéna trvá asi 25 sekúnd. Presne toľko strávime vo vojne vo Vietname. Inak je to o partií výrostkov, ktorých poslali užiť si so ženami, než umrú vo vojne. Respektíve partia to ani nie je, náš hlavný protagonista sa osamostatní a hľadá po meste s ktorou slečnou by si vrzol. No proste námet za milión. V hlavnej úlohe zosnulý River Phoenix, z ktorého by dnes bola určite herecká hviezda. Holt, drogy sú sviňa. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuji citlivě a zajímavě ztvárněný příběh, který ve mně dokáže vyvolat ty správné emoce a správnou náladu. Navíc musím říci, že velké štěstí v případě tohoto příběhu je i v tom, že se odehrává v 60. letech, protože to prostředí je opravdu úžasně podané a ta hudba, která tam v pozadí častokrát zní, ta tomu filmu ještě přidává na zajímavosti. Ty šedesátky z filmu přímo vyzařují něco kouzelného, a troufám si tvrdit, že z velké části ten film působí tak dobře, jak působí, právě díky období, ve kterém se odehrává. A z další podstatné části na tom mají samozřejmě zásluhu kvalitní herci, jmenovitě River Phoenix (ten kluk byl fakt talentovaný, je ho škoda) a Lili Taylor, která mě zde neodpuzovala, ale spíše mi přišla tak nějak svým způsobem půvabně krásná. Opravdu jsou zde k vidění kvalitní herecké výkony a je mi s podivem, že tenhle film je tak málo známý a nespravedlivě opomíjený. Ale dobrý nápad byl i zasadit děj do nočního bloudění San Fraciscem, jak už jsem psal v jiném komentáři, příběhy odehrávající se v noci na mě působí doslova magicky a mají své kouzlo, a tenhle film se téměř celý odehrává v noci, což na mě dokázalo velmi silně zapůsobit. Takže skoro to vypadá, že nejslabší stránkou filmu je děj, jelikož jsem se zde o něm dosud nezmínil. Ale opak je pravdou. Příběh je velmi sympaticky pojatý, válka je celou dobu příběhu v nedohlednu a vzdálená, ale přitom tak blízko. Romantická část příběhu nemá chybu a závěr je rovněž naprosto úžasný (škoda jen toho poněkud otevřeného konce). Takže jinými slovy, tenhle film je absolutně dokonalý, nemám k němu jedinou výhradu, a s radostí mu uděluji pět hvězd. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Potkali se na jediný večer. On má odletět do Vietnamu. Netuší, co ho čeká. My ano a uvědomujeme si hodnotu každé jejich společné vteřiny. Žádné okázalé drama, rozhodně ne komedie, jen nádherně obyčejná romance. River Phoenix se blížil k nikdy nedosaženému vrcholu svého floutkovského herectví. Ve společnosti dívky až takový machr není, číší z něj ostych a nezkušenost. Zábavně neohrabaný kluk. V závěru stačí pár bezeslovných záběrů a je jasné, že sledujeme jiného člověka. Budí respekt. Už ví. O dva roky později se Phoenix předávkoval drogami. 75% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Jako přípravu na roli strávili představitelé 4-B's týden v simulovaném základním táboře vedeným vysloužilým mariňákem. (aluna)
  • Hlavní část natáčení se odehrávala v Seattlu (Washington, USA), pouze několik scén je skutečně ze San Francisca. (Katie88)
  • Brendan Fraser v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama