Reklama

Reklama

Světlonoš

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Česko, 2005, 25 min

Obsahy(1)

Vidíme město, v němž se nachází rozsáhlý labyrint. Nad městem i labyrintem se střídají den a noc a slunce a měsíc se střídají ve zdánlivě nikdy nekončícím koloběhu. Najednou se však soukolí stroje zadrhne a zastaví. Na město se snese nekonečná noc Náš hrdina vstoupí do labyrintu. Prochází jeho temnými chodbami sledován strážci, kteří na první pohled vypadají jako nehybné sochy antických žen, za hrdinovými zády však ožívají. Na své cestě do středu labyrintu musí hrdina podstoupit tři zkoušky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jablko daleko od stromu nespadlo. Přesto originál. Kosmogonické drama panáčka a figurek. Kdo je vítězem? Vítěz se stává novým králem. Ale v čem spočívá prapůvodní posvátná funkce krále? Věděl to panáček předem? Z jiného konce: První nástrahou je sekyrové kyvadlo, překonané pomocí krysy: viz fotrovo Kyvadlo, jáma a naděje. Třetí nástrahu zastavuje stejně jako pekelnou stěnu tamtéž. Po zničení draka (druhá nástraha) začne po otočení kohoutu prýštit z rány víno/krev: viz fotrovu Lekci Faust – pak teprve hrdina mrchu definitivně zabíjí – to pravé nebezpečí? Koneckonců, pro fotra je každý tvor jedlíkem a potencionálním jídlem. Tady je to trochu jinak. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší český krátkometrážní animovaný snímek posledních let. Doklad toho, že ani v novém století česká animace nezahyne na úbytě. Scénáristicky trošku slabší, ale provedení je výborné a atmosféra by se dala "krájet nožem". Hororová záležitost se spoustou výtvarných nápadů, kde filmu vévodí rozpohybované sochy a depresivně laděná hudba. Vlastně i ten nedotažený scénář se nakonec stal kladem filmu, když poskytuje divákovi málo vodítek pro pochopení děje a toho, co neznáme a nechápeme, se jak známo, bojíme nejvíc. Po výtvarné stránce velmi kreativní záležitost. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od ostatních mi to nepřišlo tak skvělé a nápadité. Určitě však dobré na rozjezd. Na mně až moc přemystikováno, zbytečně dlouhé, ale atmosféru to mělo dobrou. Podobný styl jako předěly z počítačových her, samozřejmě však precizně ručně zanimované. Lepší tři hvězdičky - 60% a snad Švankmajer neusnul na vavřínech. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Animace je skutečně působivá, hudba také, ale příběh nechápu. Dobře, dejme tomu oběť. Ale to ho mohli buď kilnout na začátku a pak k trůnu odtáhnout, nebo mu nemuseli stavět do cesty zkoušky, nástrahy či co to bylo. Ono kdyby ho tam obluzovala nějaká ta polonahá socha, třeba by ho i svedla a zas by ho měli, kde chtěli mít. Prostě ten příběh a vyznění mi přijdou silně nedotažené a snímek jen pro formu. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Teď jsem to viděl na plátně a ... přiznám se, že mě to příliš neuchvátilo, pravděpodobně jsem měl velká očekávání, což se projeví v následné frustraci .... 7O animační léta - trochu smutné to vidět dnes .... napínavá atmosféra byla, to se musí nechat, ale to je mě tak trochu málo.. ()

Zajímavosti (2)

  • Slovo světlonoš je český preklad latinského slova Lucifer (lux = světlo, fero = nesu). (majo25)

Reklama

Reklama