Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Gemini 

všechny recenze uživatele

FIlm, který toho v sobě má opravdu hodně - přesvědčivou sociální sondu, přesvědčivé osobní i rodinné drama, a überpřesvědčivé bojovné hledání si své vlastní cesty a životního štěstí, ať už je to cokoliv. Gary Lewis mě totálně dostal, a o Jamie Bellovi se toho už napsalo tolik, že by bylo zbytečné to rozšiřovat. Nemůžu ale nevzpomenout, jak se mi zatajil dech při scéně s roztrženým polštářem a bouřením nečekaně něžných hormonů. Daldry je zkrátka schopný režisér (Předčítač u mě dojel na scénář;)), a jeho vyprávění o hledání světla, prodchnuté nábožnou úctou k tanci, hudbě a kultuře vůbec - jen si vzpomeňte na otcovo ohromení velikostí a nádherou Londýna; takhle nějak si představuju úžas barokního nevolníka v kostele - proniká divákovi do duše. Navíc k tomu režisér chytře přidává správně svébytné postavičky jako jsou babička i samotná paní Wilkinsonová a vplétá do své hry odlehčení v podobě humoru, ale také hudby. Kruh se uzavírá, a není to kruh ledajaký, ale vysoustružený s devadesáti procenty dokonalosti. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Billy Elliot je nezávislý film přímo prodchnutý indie esencí. Asi tak prvních 30 minut mi přišlo geniálních a říkal jsem si, že něco tak zajímavého a zároveň skvěle natočeného jsem už dlouho neviděl. Pak se to poněkud zvrtlo, to když se objevily takové scény, kdy se spolu dva lidi začnou prudce a sprostě (feck off!) hádat, jeden dá druhému facku a pak se okamžitě usmíří... Celá druhá půlka filmu pak byla až zbytečně schematická, předvídatelná a naplňovala klišé daného žánru, nicméně stále mě snímek dost bavil. Poslední scénu pak ale považuji za naprosto zbytečnou až nevhodnou tečku, která docela výrazně kazí dojem z konce. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud bych v dětství dostal na výběr, zda budu raději boxovat či baletit, tak bych se asi pověsil na nejbližší lustr. Jednak to bolí méně než pravidelná masáž hlavy cizími boxerkami a jednak bych přitom nemusel poskakovat za zvuků šmrdlání vážné hudby. Naštěstí jsem si mohl zvolit sporty dle svého uvážení a tak jsem mohl fandit i Billymu, aby se z něj jednou stal úžasný labuťák. To však bylo jediné, co mne na tomto snímku bavilo, protože sociální dramata v sobě musí mít hodně humoru, abych si neukousal nehty nudou. Tentokrát to nebylo tak hrozné, protože při inventuře po titulcích jsem zjistil, že mi zůstaly alespoň ty na nohou. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Balet. ,,Co je na baletu špatného?“ ,, Není pro kluky! Kluci hrajou fotbal nebo boxujou“…. Divný! Co může napsat chlap o filmu, kde se tancuje - baletí? A přesto: tento EVROPSKÝ film je vzdálen (běžné) hollywoodské produkci. Problémy a útrapy malého kluka nepřivádějí průšvihy, ale obyčejná touha tancovat. Buď vás pohltí, nebo jej nedokoukáte. Horníci, stávka, stávkokazi a demonstrace, proložené baletem Billyho Elliota. Zvláštní kombinace. A právě ta drsná životní realita může poodhalit city lidí, dát prostor silným okamžikům, které mi naženou slzy do očí. Pocit radosti z první piruety prostě cítíte také! A přesto že mám v tanečních jen jednu lekci, když to ,,rozjel“, mé nohy nezůstali v klidu. A představte si finále, které není plné krve a akčních scén, ale TANCE! Vlastně bohužel není. A JÁ SE TAK TĚŠIL !! TANČI BILLY !! P.S.: Věřím, že všichni baleťáci nejsou teplý a doufám, že vy uvěříte, že to platí i o těch, kterým se líbil tento film.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ide o neskutočne krásny príbeh, navyše perfektne natočený a zahraný. Tu nie je čo vytknúť, ide o silný zážitok, ktorý ma uchvátil po všetkých stránkach. Asi nikdy som neprial hlavnej postave uspieť tak ako malému Billymu. A koniec filmu ma dostal, je neskutočne dojemný, ale v tom dobrom slova zmysle. Aj napriek smútku, ktorý je na základe príbehu všade prítomný, film vo mne zanechal dobré pocity. Nesie v sebe krásne posolstvo, že keď človek naozaj niečo chce, tak to aj môže dosiahnuť, len sa nemôže vzdať. Naozaj super film, určite stojí za pozretie. A nielen raz. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Představení v závěru filmu je „Labutí jezero“, verze Matthewa Bourna, ve kterém hrají všechny labutě muži. Billy (Jamie Bell) hraje labuť, o které dříve hovořil s paní Wilkinsonovou (Julie Walters). (HellFire)
  • Film se měl původně jmenovat „Dancer“ (Tanečník). (Hal_Moore)
  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)

Reklama

Reklama