Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nakrútiť divácky film o nejakej menšine v sebe nesie to riziko, že sa uchýlite k lacnému exotizmu a k tomu došlo bohužiaľ aj v prípade Romingu. Ďalej budete mať dojem, že Polívka si chcel opäť poriadne pred širokou českou verejnosťou zanadávať a tak oslovil Epsteina a Vejdělka, aby mu vyhoveli. Film nakoniec nič špeciálne nerieši, zobrazuje Rómov ako národ, ktorý sa proste od rána do večera venuje muzike a všetko je alright. Taktiež poukazovanie na rasizmus zo strany väčšinového obyvateľstva vyznieva ako príliš povrchný. Film má ale svoju atmosféru a konečný pocit nebude vyslovene negatívny, pokiaľ sa v tých jeho negatívach nezačnete hlbšie prehrabovať. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Scenáristická vykonstruovanost z Romingu čučí víc a víc s každou minutou, až to úsměvné klábosení s pár silnými i vtipnými momenty upadne do mechanických přeskoků od mýtu k road-movie. Vejdělek to měl učesat tak, aby textová předloha nebila hned v prvním plánu do očí. Poctivé tři hvězdy za obsahově neškodný film, zvládnutý ale technicky a herecky bez výraznějších průšvihů (vzácná to vlastnost v českých podmínkách). ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Vejdělek je rozhodně náš největší současný režisérský talent. Jeho styl sice potřebuje trochu dopilovat, to je jistě pravda, ale i tak už teď dokáže podat své příběhy neokázalým a zábavným způsobem a s čitelným režisérským rukopisem. Byla to rozhodně dobrá volba natočit po dost mladistvých a komerčních Účastnících zájezdu tak dospělý film jako je právě Roming, protože filmy jako tenhle pomáhají začínajícím režisérům filmově dospět a nalézt svou filmovou tvář. Stejně jako Účastníkům Romingu hodně podráží nohy často velmi špatně hrajcí amatérští herci (Labudův filmový syn - to je tragédie nejhrubšího zrna) a i když je zrovna tady jejich přítomnost v podstatě nezbytná, trocha mejkapu třeba na Sašovi Rašilovovi by rozhodně nic nepokazila. Překvapivě špatně zahrál taky sám velký Bolek, který sice hláškuje o sto padesát, ale po většinu času působí hodně nepřirozeně a v klíčových okamžicích zbytečně táhne film dolů. Pokud Vejdělek narazí na podobně zajímavé téma a opustí konečně od amatérských herců, věřím, že se do budoucna máme rozhodně na co těšit. Update 29.11.2007 - Bohužel musím jít s hodnocením nemilosrdně dolů (-2*). Viděl jsem totiž tohle. Ne, Vejdělek opravdu není Kusturica. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Humbuk kolem Účastníků zájezdu jsem upřímně nechápal a cikány nesnášim. Berte mě klidně za rasistu, ale po zkušenosti, kdy si mě tři černý svině odchytly, aby mě bezdůvodně zmlátily (nakonec jsem se z toho vykecal), pro ně jiné označení nemám. Přesto jsem na ROMing šel s nemalým očekáváním. Nechal jsem se naladit slibnými trailery. Jenže moje vysoké očekávání dostalo menší studenou sprchu. ROMing je film rozdělený dvou odlišných polovin. Jedna vypráví romskou pohádku, kterou sepisuje jedna z hlavních postav. Tato část se snaží být silně artová. Druhou polovinou je klasická komediální road movie, kde ovšem není moc míst pro zasmání. Jediné vtipné momenty mají na bedrech piča-kreace přesvědčivého Bolka Polívky. Možná se měl Marek Epstein vykašlat na eposovou polovinu a zaměřit se pouze na komediální část snímku a více jí vybrousit, protože obě části filmu se mezi sebou dost rušivě a hlasitě perou a jejich souboj vynáší stopáž zbytečně výš. I když 105 minut není moc, tak párkrát jsem zkontroloval hodinky a to není dobře. Za pochvalu stojí dobrá kamera, která párkrát nabídne obrazy pohledové kvality. ROMing je nekonzistentní film, u kterého se Jiří Vejdělek nemohl rozhodnout, co vlastně chce točit. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Bolek Polívka opět zaperlil a zcela se položil do své role vulgárního romského občana. Celý příběh je takovým slabším náhledem do romské mentality s nadějí mladší krve, která je vlastně úplně jiná, než předchozí generace (což mi přišlo jako utopie, neboť jsem se s takovým případem ještě nesetkal). Celkově to byla legrace a bavil jsem se po většinu filmu. Některé scény mi ale přišly vynucené a nepřirozené. Každopádně je to slušný počin a možná trochu podhodnocený. U mne 65% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Herci Marián Labuda (Roman) a Boleslav Polívka (Stano) řekli, že natáčení tohoto filmu pro ně bylo jedno z vůbec nejnáročnějších. Režisér Jiří Vejdělek to komentoval: "Prostě se snažím, aby film dopadl co nejlíp, aby si diváci za svoje peníze přišli na své. U Romingu to měli pánové Polívka a Labuda o to těžší, že film byl náročný nejen po herecké stránce, na což jsou zvyklí, ale i po fyzické. Chtěl jsem po nich mnohdy kaskadérské kousky: topil jsem je, házel ze skříní a přes plot, nechával hořet... Roming má spoustu speciálních efektů, tedy něčeho, co není pro české filmy úplně typické. Obnášelo to spoustu dýmostrojů, dešťů, bouřek, větrů... A do toho všeho jsem si s herci špital o emocích. O to větší radost mám z toho, že když jsme všechny živlostroje ve střižně zklidnili, tak se nám herci neztratili, vyšli z toho kraválu moc dobře. Mají tam spoustu jemných míst, ze kterých jsem nadšený." (NIRO)
  • Ve filmu je hned několikrát nedopatřením vidět mikrofon filmařů: Při scéně, kdy dva policisté zastaví Tatrovku, je vidět v horní části obrazu. Ve scéně v kostele při křtu dítěte, stane se tak v okamžiku, kdy Bolek Polívka vstává a jde k oltáři. Když posádka náklaďáku vystoupí po té, co z něj odpadla kouřící součástka. (Terva)
  • Ve filmu je nafouknut balonek, který poté letí k nebi. Balonky naplněné obyčejným vzduchem však k nebi nestoupají. (Terva)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama