Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Matty 

všechny recenze uživatele

Ach jo! Navnaděn upoutávkami, rozhodl jsem se absolvovat za letošní rok již druhou projekci českého filmu, což je o dvě projekce více než loni. Zjištění, co udělal Jiří Vejdělek (resp. producenti) s penězi utrženými za Účastníky zájezdu, uvrhlo mne do těžké deprese. ROMing jistě nestál málo peněz a jistě nemálo peněz vydělá, což je vzhledem k jeho kvalitám zpráva smutná, nezbývá nám však, než se s ní smířit. Jeho hlavním problémem je nejasnost v otázce, chce-li bavit, anebo nést i nějaké to poselství. Ve snaze zalíbit se co možná největší skupině diváctva zklamává na obou frontách. Když do komedie založené na ohraných vtipech o Romech začnete cpát alegorické motivy, nic dobrého z toho vzejít nemůže. Bez vedlejší linie, která navíc nikam nevede, byl by ROMing sice jenom lacinou komedií kameňákovského ražení s malinko lepšími herci, byl by však snímkem žánrově čistým a slušně zrežírovaným. O něčem podobné, může si nechat takový Karel Janák leda tak zdát. Zcela jasné také není, proč zrovna Romové jsou hlavními hrdiny. Romská otázka nijak řešená není, ani být nemá, romskou kulturu reprezentuje všehovšudy temperamentní muzika a herečtí představitelé působí ve svých rolích rozpačitě. Obzvlášť Polívka, který nedokázal, přesněji neměl prostor dokázat, obohatit svého věčně klejícího notorického alkoholika o lidštější rozměr. Takhle jenom neustálým vytvářením rádoby vtipných situací popohání věčně stagnující děj, v jeho stínu paradoxně zůstává také Marian Labuda a pro příběh důležitá ústřední milostnou dvojice. Mezigenerační střet, naznačený také chytře zvoleným názvem, je z přehršle témat tím nejlépe rozpracovaným, bohužel, stejně jako všechna ostatní, tématem nedotaženým do zdárného konce, čili nevypointovaným. Už ani nemám sílu vyjadřovat svou lítost nad dalším nezdařeným českým filmem, navíc je to lítost znásobená nesporným talentem, jenž ve Vejdělkovi vězí. Kdyby s ním uměl lépe nakládat, kdyby dostal do rukou pořádný scénář, kdyby přestal být za každou cenu komerční, kdybych při komentování dalšího českého filmu nemusel použít ani jednou slovo kdyby, byl bych neskonale rád. 50% Zajímavé komentáře: Shit, B!shop ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

ROMing je dalším z důkazů úpadku české kinematografie. Tato komedie s obrovským potenciálem hřeší na absolutně neschopnou režii (která je sice stokrát lepší než u Účastníků zájezdu, ale stále to nestačí ani na podprůměr) a na jednostranné charaktery. Bolek Polívka má striktně omezenou slovní zásobu jen na pár nadávek, které navíc stále dokola opakuje a již po deseti minutách začne příšerně nudit. Jednou z mála světlých stránek se tak stal Marián Labuda, který jako jediný působí přirozeně a navíc všechny přehrává rozdílem třídy. Během sledování jsem se párkrát zasmál (zahřívání se v autě, Myslíš že jsem spal?, zásobování) a nudil se jen místy, avšak pan režisér mě nepřesvědčil, a tak hodnotím průměrně. Po Účastnících zájezdu lze zaznamenat znatelné zlepšení, jenže by to chtělo větší nadšení, ať už ze strany herců, tak ze strany scénáristy. PS: Hudba byla skvělá ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Výkon Bolka Polívky nemožný. Jeho příslušnosti k romské menšině jsem věřila asi tak jako spontánnosti jeho nadávek a v mnoha situacích bylo nasnadě, že si sám prosazoval svoje zavedená klišé, která už dost nudí. Naproti tomu projev V. Holuba byl naprosto přirozený a civilní, příjemným překvapením byl i V. Javorský, navíc jsem se dočkala po dlouhé době příběhu - vlastně dvou v jednom. Silnější výhradu bych měla ještě k hudbě, ta působila vlezle a rušila. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bych prirovnal k filmum Kusturici, tohle je takova jeho levna ceska varianta. Coz jsou vlasne dve pochvaly v jednom. Filmy Kusturici mam fakt rad a jen tak kdejakou ceskou blbost bych k nemu neprirovnal a za druhe to ukazuje, ze tu mame opet jednu vyjimku z klasickejch ceskejch filmu resicich vztahy. Jinak film se sklada ze dvou linii, jedna je vymysleny pribeh cikanskeho krale a jeho cesta za ptackem a ackoliv buh, dabel a smrtak jsou udelany hezky, celou tuhle linii bych vyhodil. Tim by se i zkratil uvod filmu, kde je sice obcas nakej dobrej vtip, ale vcelku nic extra. A zbyla by jen druha linie, cesta do vesnice za nevestou, kde neskutecnym zpusobem radi mega ultra krutej Bolek Polivka. Vetsina jeho dialogu se sice zklada z picus a kurva, ale takle prirozene nadavat sem v ceskym filmu od dob Kurvahosigutntag asi neslysel. Ono celkove vetsina dialogu pusobi prirozene. Coz je dalsi pochvala. Jinak celej film vypada vcelku lacine a jednoduse, ale vzhledem k tematu si myslim, ze to bylo idealni. I kdyz ma film par hluchejch mist, tak jsem se ani na moment nenudil, par vtipu je fakt brutalnich a Bolek celej film zveda o uroven vejs, takze jsem se zkratka dobre bavil a davam vysoky hodnoceni. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Někdo by mohl namítnout, že Bolkovo skloňování slova "piča" ve všech možných pádech, je jen o lidovém humoru, ale on fakt MŮŽE. Z jeho úst to snad ani nezní sprostě. I s přihlédnutím k tomu, jakou hraje postavu. No jo, ale co dál? Pár vyloženě vydařených vtipů se tam najde, natočené to není špatně, romský epos dobrý nápad je, jen se ve dvou třetinách značně ohraje, tak tedy co? Správně. MARIÁN LABUDA. Nevím, zda to bylo onou osudnou nehodou, po které se ROMing čerstvě natáčel, každopádně jeho výkon pozvedá snímek ještě do větších vyýšin, než je onen jeřáb, na který musel vylézt Somali. Stačí se podívat do Labudových melancholických očí a všechno je vám hned jasné. 70%. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu je hned několikrát nedopatřením vidět mikrofon filmařů: Při scéně, kdy dva policisté zastaví Tatrovku, je vidět v horní části obrazu. Ve scéně v kostele při křtu dítěte, stane se tak v okamžiku, kdy Bolek Polívka vstává a jde k oltáři. Když posádka náklaďáku vystoupí po té, co z něj odpadla kouřící součástka. (Terva)
  • Herci Marián Labuda (Roman) a Boleslav Polívka (Stano) řekli, že natáčení tohoto filmu pro ně bylo jedno z vůbec nejnáročnějších. Režisér Jiří Vejdělek to komentoval: "Prostě se snažím, aby film dopadl co nejlíp, aby si diváci za svoje peníze přišli na své. U Romingu to měli pánové Polívka a Labuda o to těžší, že film byl náročný nejen po herecké stránce, na což jsou zvyklí, ale i po fyzické. Chtěl jsem po nich mnohdy kaskadérské kousky: topil jsem je, házel ze skříní a přes plot, nechával hořet... Roming má spoustu speciálních efektů, tedy něčeho, co není pro české filmy úplně typické. Obnášelo to spoustu dýmostrojů, dešťů, bouřek, větrů... A do toho všeho jsem si s herci špital o emocích. O to větší radost mám z toho, že když jsme všechny živlostroje ve střižně zklidnili, tak se nám herci neztratili, vyšli z toho kraválu moc dobře. Mají tam spoustu jemných míst, ze kterých jsem nadšený." (NIRO)
  • Až během natáčení napadlo Vladimíra Javorského ve scéně, kdy mu Marian Labuda spouští láhve od piva v košíku, aby vyrovnal dluh za známku, použít skutečnou pošťáckou peněženku. (Jizni Tlapa)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama