Reklama

Reklama

Ajťáci

(seriál)
Ukázka z filmu 7
Velká Británie, (2006–2010), 9 h 29 min (Minutáž: 22–26 min)

Hudba:

Neil Hannon

Hrají:

Chris O'Dowd, Richard Ayoade, Katherine Parkinson, Christopher Morris, Matt Berry, Noel Fielding, Dolly Wells, Alice Lowe, Belinda Stewart-Wilson (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Obsahy(1)

V kancelářských výškových budovách britské společnosti Reynholm Industries pracuje spousta krásných a šťastných lidí, kteří slaví jeden úspěch za druhým - kromě trojice zaměstnanců ukrývajících se v suterénu v oddělení informačních technologií. Zatímco jejich kolegové pracují ve fantastickém prostředí, Jen, Roy a Moss se musí tísnit v temném a nevzhledném sklepě, neschopní zapadnout do normální společnosti. Jen (Katherine Parkinsonová) je kariéristka, která se snaží vyšplhat po firemním žebříčku. Kvůli tomu, že lhala ve svém životopisu, se však naneštěstí ocitne ve funkci manažerky oddělení IT. Problém tkví v tom, že o technologiích neví zhola nic! Roy (Chris O'Dowd) a Moss (Richard Ayoade), kteří tvoří zbytek oddělení, naopak sdílejí lásku k informačním technologiím, sci-fi i sladkému nicnedělání. Oběma se ale příčí pracovat pod někým, kdo vůbec nerozumí počítačům. Když Jen zjistí, že toho Roy a Moss možná vědí hodně o počítačích, ale o práci s lidmi netuší skoro nic, rozhodne se převzít roli "vztahové manažerky", aby pomohla nejen jim, ale i sobě. Seriál Ajťáci nabízí hravý a poněkud absurdní pohled na to, co skutečně obnáší práce v útrobách každé společnosti - v oddělení informačních technologií. (HBO Europe)

(více)

Videa (10)

Ukázka z filmu 7

Recenze (1 337)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Graham Linehan má bezesporu talent na originální a opravdu vtipné věci. Námět IT Crowd je takřka geniální - ono natočit sitcom o "takových normálních ajťácích", které jistě znáte i vy ze svého okolí, je prostě nápad za všechny prachy. Jenže ač výsledek sice své kvality má, tak nejsou zase až tak velké. Svět jedniček a nul zůstal těžce nevyužit. Většina humorných situací nakonec vzniká z běžných sitcomových kořenů (despotický macho šéf) a na tu linku "složitá komunikace mezi IT pracovníky a okolním světem" se zapomíná. V každé epizodě je pár (doslova) podařených gagů. Není to zlé, je to vtipné, ovšem námět slibuje mnohem více než čeho se ve výsledku dočkáme. Vrcholem je paradoxně epizoda 2x01, ve které se autoři už ani o IT narážky nesnaží. ()

LION-MR.T odpad!

všechny recenze uživatele

Můžete mě kamenovat jak chcete,ale nedám ani jednu hvězdičku. Je možné,že nerozumím tomuhle typu humoru,ale to neznamená,že to nebudu hodnotit nebo budu nějak milý. Při sledování seriálu jsem se ani jednou nezasmál a po každé jsem čekal,až dotyčný díl bude u konce a to je špatně. Tak proč jsem se díval na víc dílů,když mě to nebavilo? Protože jsme mu dával pořád šanci,ale zbytečně. Ani díl s hořící podprdou mě nerozesmál a zdál se mi trapnej. Ještě štěstí,že jsem si dokázal vypláchnout mozek. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Nad tímhle seriálem občas kroutím hlavou, jakobych se snažil proniknout do tajů IT. Tři společenští looseři v podzemí velké firmy, jo něco podobného si Linehan vyzkoušel už v malém knihkupectví (Black Books), ale jeho vlastní počin dopadl dle mě hůř. Ač britský humor mám velmi rád, tohle mě k srdci nepřirostlo. Co mně nesedí? Téma (nejsem PC maniak), herci (líbí se mě snad jen Roy) + místy až primitivní a očekávatelné vtípky. Nalezl jsem tu jen minimum výborných vtipů a to je největší problém. Podobné vtipy by vymyslel kdejaký pobuda z vesnice. A Richmond je tu jako střevní chřipka po dobrém obědě. Sorry, ty vtipy fakt nemají moc velkou úroveň. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Bylo jen otázkou času, kdy tak nosné téma, jakým je svět IT a lidí okolo něj, oplodní doba a někdo k tomu povolaný pomůže na světlo světa scénáři podobného díla. Už tu byly celovečerní filmy, teď je tu tedy aktuálně sitcom. A to ne sitcom ledajaký, nýbrž sitcom britský, tedy britcom... Už samo tohle spojení (a následný neologismus) sofistikovanému čtenáři napoví mnohé o žánrovém zasazení a stylu humoru tohoto dílka. Něco z Monty Pythonů, něco z Hotýlku, něco z Mladých v partě, něco z antikvariátu z Black Books... Inspiračních vlivů je jistě hodně, ale shodneme se určitě na tom, že britský humor má svá významná specifika:-) Stejně jako humor světa informačních technologií, tedy IT, a lidí pohybujících se v něm. Tato kombinace pak vytváří zcela specifické kouzlo, kterému jistě lehko podlehnete (,,Tady IT oddělení. Zkoušel jste to zapnout a vypnout?")... Podobné seriály: Big Bang Theory ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Poopravuji své předchozí tvrzení, opravdu až po čase člověk přijde na chuť těmto skvělým skečům a originální partičce tří komických postav z IT oddělení jedné soukromé britské společnosti. :-)) A bodejť by to nemělo takovou šťávu, když je pod tím podepsaný, no kdo jiný, než sám znovuobjevitel kvalitního britského humoru "monthypythonského" střihu..! ()

Galerie (134)

Zajímavosti (95)

  • Roy (Chris O'Dowd) je jediná hlavní postava, jejíž příjmení není divákům odhaleno po téměř celé čtyři řady. Režisér Graham Linehan postavu pojmenoval Roy Tenneman a později jméno změnil na Roy Trenneman, jelikož se lépe vyslovuje. Poprvé a naposledy Royovo celé jméno zazní až ve 4. řadě v epizodě Něco se stalo. (Alfréda)

Související novinky

The IT Crowd dostane americký remake

The IT Crowd dostane americký remake

17.12.2017

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, Američané už stihli předělat desítky britských seriálů. Určitě jste slyšeli minimálně o House of Cards a Kanclu, a nyní je na řadě The IT Crowd. Televizní kanál NBC ho… (více)

Reklama

Reklama