Reklama

Reklama

Slídil

  • USA Sleuth
Trailer 1
Mysteriózní / Thriller / Drama
USA, 2007, 86 min

Obsahy(1)

Slídil je remakem stejnojmenného filmu z roku 1972, který byl ověnčen čtyřmi nominacemi na Oscara a v němž si též zahrál sám Michael Caine. Tentokrát se ve filmu vrací v roli opačné, v roli milionářského autora detektivních románů, který si měří schopnosti s nezaměstnaným hercem (Jude Law) ve smrtelně vážné a vážně zamotané hře s hrozivými důsledky. Film byl v roce 2007 nominován na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. A na stejném festivalu též obdržel cenu The Queer Lion, která je udělována filmům reprezentujícím aspekty homosexualního života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (188)

HAL 

všechny recenze uživatele

Postmoderní zběsilost která se z netradičního "heist" filmu prudce přelévá do hry na kočku a myš, aby s pak vzápětí ukázalo že myší není ani jeden z herců, nýbrž samotný divák. Divadlo. Jen podium nahrazuje bizarně postmoderní interiér domu a místo hlediště jsou sledovací kamery. Zapojení do fikčního světa je nulové, realitu nikdo nepředstírá - Sleuth je jen hra. A neustále to diváku připomíná nejen Jude Law, přetahující své teatrální herectví ad absurdum, ale hlavně scénář ve kterém si oponenti ve stylu "každý chvilku, tahá pilku" pohrávají se svým protějškem a ještě u toho nezapomínají hlásit aktuální skóre, zatímco detailně zkoumající oko kamery odosobněně sleduje zdánlivě všechno co se děje a dává nezúčasněnému divákovi pocit že je vždy o krok před herci, aby vzápětí celou jeho představu rozbila na padrť... a začala ji budovat znovu, stejným způsobem. A hříčkou pak zůstává film až do konce, opona padá, katarze neexistuje. __Nervy drásajícím thrillerem Sleuth určitě není, ale zajímavou a zábavnou podívanou pro všechny, kteří se na film dokáží dívat s nadhledem a Lars von Trier jim není cizí být rozhodně může. 7/10 ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Do scény s policistou šlo a perfektní thriller, který bych z fleku hodnotil plným počtem. Bohužel od té chvíle měl snímek prudký spád a vše, co ze začátku bylo dokonalé se změnilo v nezáživnou záležitost. Dokonce i závěr nepřekvapil a byl předvídatelný, takže se více než lehký nadprůměr z toho vyždímat nedá.. 6/10 = 63% ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Na filmech kde hlavní hrdinové jen kecají docela ujíždím, ale tohle bylo tak nudné, že nuda dostala nový rozměr. Je to obrovská škoda, protože od hvězdné dvojice Law - Caine jsem čekal něco jiného. I když scénař byl asi stupidní a nezachránil by to asi nikdo. Určitě se kouknu na remake, protože vypadá trošku lépe než tenhle paskvil. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Zvrhlosti, tvé jméno je Jude...Zvrácená hra na kočku a na myš, ve které hraje avantgardní dům a dva muži, které dělí věk a spojují atavistické pudy. Snad Sleuth vyslídil temné stránky mé duše, snad Harold Pinter rozumí mým nočním pochodům, snad Kenneth Branagh oloupal mou svrchní slupku normálnosti, ale těch 86 minut jsem fascinovaně zírala jako králíček na kobru a ... tajila dech. Líbilo se mi to. Provinile. Chlad, vykalkulovanost, preciznost-a zvířeckost, která to všechno smete. Nadlidské? Lidské? Nelidské? Podívejte do očí Michaela Caina a bezedných studánek Juda Lawa a ptejte se znovu, co je šílenství a kdo je tady zrůda. Nejspíš divák, kterému se to líbí .P.S. NEDOPORUČUJI. S výjimkou milovníků postmoderní literatury a divadla. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl Branaghův Sleuth originál, určitě bych mu minimálně hvězdu přidal, ale on je jen přetočením skvělé adaptace geniální hry. Branaghovy hrátky a vychytávky nejsou nezajímavé, Caine výborný, Law méně, jenže chlad a odtažitost domu nejenže reflektuje Caineovu postavu příliš okatě, ale navíc působí nesympaticky i sama o sobě. Tempo a napětí místo aby pomalu stoupaly, jako u každé dobré detektivky, tak postupně klesají jako erekce při sexu s frigidkou a poslední třetina je po úchvatné první a výborné druhé už jen smutná. Myslím, že třemi hvězdičkami nad tímto Sleuthem hodně mhouřím oči, tak rychle dopsat a potvrdit, než si to rozmyslím. :)) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natáčen postupně, jak se odehrává děj. (Frankooo)
  • Andrew Wyke (Michael Caine) si často plete Mila (Jude Law) s kadeřníkem. V originálním filmu byl Milo právě kadeřníkem, ne herec. (Frankooo)

Reklama

Reklama