Reklama

Reklama

Kagamidžiši

  • Japonsko 鏡獅子 (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární / Taneční
Japonsko, 1935, 24 min

Režie:

Jasudžiró Ozu

Recenze (3)

Artran 

všechny recenze uživatele

Jedná se o záznam části představení divadla kabuki a to o tzv. Lví tanec (který jako takový pochází z divadla nó) v provedení a k poctě herce Kikugoró Onoe VI., jemuž v době dokumentu bylo 51 let. O samotné hře blíže zde. V porovnání se střípky, které jsem z kabuki zatím zhlédl na YouTube, se mi jeho výkon jeví jako strhující. Je to ale patrně také dáno náročností a exkluzivitou samotného Lvího tance. Ozuův podíl je zde "pouze" v citlivém nasnímání hercova talentu (ale nelze si nepovšimnout pro režiséra typických počátečních pohledů na prázdný prostor divadla). Pro zájemce o japonské divadlo doporučuji pak v češtině dostupnou publikaci Vítr v piniích (Odeon, 1975). ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Yasujirō Ozu vzdáva poctu divadelnému hercovi pod divadelným menom Onoe Kikugorô VI, preslávenému s kabuki divadlom, ktorý často vystupoval vo vizuálne výrazných a odlišných úlohách, aj ženských. Po krátkom predstavení herca a rozprávaní o jeho úlohách nasleduje samotné predstavenie, ktoré je nemé, len s hudbou. Cením kostýmy a hudbu, ale predstavenie malo pre mňa skôr informatívny, ako umelecký charakter. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý Ozuův dokument. Po delším úvodu vyjmenovávajícím úspěchy herce a popisu hry následuje několikaminutový záznam tance, nejprve jednoho, pak dvou tanečníků se lvem s vlající hřívou. ()

Reklama

Reklama