Reklama

Reklama

Soukromá válka pana Wilsona

  • USA Charlie Wilson's War (více)
Trailer 1

Charlie Wilson je průměrný americký kongresman, který se raději než ve velkých politických otázkách angažuje na bujarých večírcích. Nečeká se od něj nic převratného, přesto se zapíše do historie. Během jedné párty v bublinkové koupeli, s půvabnými děvčaty a kokainem, zahlédne zprávy z Afghánistánu, kde se místní marně brání Rudé armádě. Wilson, "obyčejný chlápek se srdcem na pravém místě", sice neopustí svou láhev výběrové whisky, zato se v něm cosi zlomí. Podaří se mu vyhnat Rudou armádu z Afghánistánu a tím odstartovat rychlý krach komunistické říše. Stačilo dodat špatně ozbrojeným afgánským odbojářům kvalitnější zbraně. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (496)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč Kongres něco říká a přitom vůbec nic nedělá? - Většinou z tradice." Nesnáším americkou posedlost spočívající v zachraňování světa, který nejeví známky toho, že by chtěl být zachráněn. Když jsem se však na obrazovce setkal s lehce kousavým ironikem Charlie Wilsonem, zbytečně bohatou Joanne Herring a zejména sarkastickým, leč informačně přesným, agentem Gustem Avrakotosem, tak jsem zapomněl na reprezentační barvy jejich dresů a užil si politickou zábavu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

„Charlie, nikoho nesere nějaká škola v Pakistánu.“ – „V Afghanistánu.“____Pokud se člověk neztratí v přehršli košatých dialogů, vychutná si Nicholsův cynický pohled na to, jak netakticky vedou USA svůj boj o šíření vlivu ve světě. Jak jde o posílení armády – zde konkrétně afghánských mudžahedínů - neváhá vysolit třeba i miliardu na protiletadlové střely a zbraně všeho druhu, ale přitom tom druhém, mnohem závažnějším kroku – poválečném vybudování infrastruktury, škol, zdravotnictví atd. – chybně škudlí jako strýček Skrblík, což se pak obrací proti ní samotné. Současné události v Iráku svědčí o tom, že ne tak zcela se administrativa Spoj.států z afghánsko-sovětské války poučila, závěrečná Wilsonova slova pak mluví za vše. Hanks jako požitkářský kongresman byl dokonalý. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Formou i obsahem notně stylizované politické dobrodružství dle historických událostí, mistrem Nicholsem popkulturně skvěle a zábavně přetavené tak, aby celou historii pochopil i červenokrký volič pana texaského kongresmana. Ano, takzvaný "komunizmus" byl hnus, ten expanzivně sovětský obzvláště (i když takoví Číňané či Kambodžané by mohli vyprávět, že...) a afghánská válka byla posledním svinstvem, do níž předperestrojkový S.S.S.R. zabředl. Ale jak pravil sám hlavní hrdina tohoto filmu v závěrečných titulcích - "...podělali jsme co jsme mohli..." a jak vidno, nepoučili se pánové z nejsvobodnější demokracie světa (z tohoto ni dalších konfliktů do nichž nějak v jakékoli víře jejich země zasáhla) dodnes. Není holt nad ten nezlomnej lidskej duch, že. Smutné... - - - - - (Poprvé viděno 16.4.2013 na dvd /s původní zvukovou stopou a č. titulky v originálním formátu obrazu/, hodnocení 7016., komentář zde jako třistapětašedesátý - 16.4.2013) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rambo 3: Behind the curtain… Nicholsova neškodná satira vyžaduje jistou znalost politické situace 80.let, jinak v ní budete plavat jak sjetá prostitutka v bazénu kongresmana. Rozhodně jí nelze upřít pár konverzačních perel probleskujících pod hladinou stojatých vod mainstreamu, výborného P.S.Hoffmana, jenž je v těchto partech zcela neomylný a taky pravdivou myšlenku, že konat ušlechtilost je v politice většinou jen záminka k dosažení osobního prospěchu. A co se týká raketového kompletu Stinger, který dostal Charlie Wilson darem od mudžahedínů - tak alespoň u tohoto konkrétního si teď mohou být Američané jistí, že neposlouží k sestřelení jejich vrtulníku.. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Vykonštruovaná óda na Ameriku, ktorú sa snaží maskovať len atypický záver. Čo však potom, že vcelku slušne obsadená a zahraná (Philip Seymour Hoffman jasne vedie), keď sa Nichols nerozhodol, čo chce vlastne točiť. Ako satira to funguje len občasne, ako dráma taktiež a aj napriek odľahčujúcim vsuvkám ide v globále o málo záživnú politickú záležitosť, ktorá bežnému divákovi príliš nedá... teda pokiaľ nemá politiku priamo v krvi. Použitie archívnych záberov však kvitujem, chcem však veriť, že Nichols mal aj na viac. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Charlie Wilson je pozván na párty Joanne Herringové do jejího domu, kde na zdi visí její malba v životní velikosti. Ve skutečnosti je to replika obrazu Johna Singera Sargenta "Madame X", kde byli přikresleny rysy Julie Roberts. (HappySmile)
  • Do filmu jsou vloženy autentické záběry z afghánsko - ruské války. (SniperG1)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Julia Roberts jako špiónka

Julia Roberts jako špiónka

03.02.2008

Ano, je to podivná kombinace. Ale v novém filmu Tonyho Gilroye, scenáristy všech tří Bourneů a režiséra oscarovými nominacemi vyšperkovaného Michaela Claytona to bez komplikovaných špionážních her… (více)

Reklama

Reklama