Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

okkac 

všechny recenze uživatele

Super dokument, jen zamrzí, že kromě norského black metalu se zabírá příliš anglosaskou hudební scénou. Chtělo by to alespoň menší pohled na německou speedmetalovou scénu, případně více informací ze skandinávských zemí kromě Norska ještě Švédska a především Finska. Ale i tak spokojenost a ožralí muzikanti z Mayhem dobře pobaví. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Začnem parafrázovaním Coryeho Taylora (Slipknot) "Mám rád ženy, ale metal mi dáva možnosť zobliecť tričko a omacať na koncerte druhých metlákov, lebo som chalan." Som síce punkáč, ale s metalovými koreňmi no nikdy som nič podobné na koncertoch nepociťoval, ale presne o tom metal je, že každý si v ňom nájde to čo chce. Výborný dokument, ktorý sa snaží zhrnúť históriu a súčasnosť tvrdých chlapcov a kde tu aj báb. Od počiatkov Black Sabathu po takmer donekonečna sa rozkonárený strom subžánrov, ktoré majú spoločný slovesný základ-METAL. Výborný, náučný a sčasti inšpirujúci dokument o vplyvoch, ktoré vplývajú na obraz metalu, ako napríklad satanizmus, sexualita, hudba či výzor, ale i z neho vyplývajúce ako outsiderstsvo, rebélia či zločinnosť. Množstvo rozhovorov s lídrami a členmi najvychytanejších bandov, množstvo dokumentárneho materiálu či záznamov z koncertov očami pravého "headbangera" dostáva dokument do inej dimenzie, akoby bol zákazkovo natočený naškrobeným kravaťákom s pravítkom v prdeli. Pre fanúšikov temnej vlny sa týmto radí do kategórie must see dokumentov, pre supportteam (rozumej punkáči a rockeri) ktorí sa pravidelne stretávajú na rovnakých koncertoch je to tiež výborný dokument na rozšírenie obzorov s kým máme tú česť. Uvidíme sa v kotli! \m/_ ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Bud to cítiš alebo nie. Tak vystihujúce. Headbanger's Journey sa občasne zasekáva. Miestami dokonca vyznieva až nudne. Nie je dokonalý, no rozhodne zaujímavý. Stručné a jasné odpovede na nezodpovedané otázky. Takovej Frequently asked questions (FAQ) of metal. Pre fanúšikov povinnosť, pre nezainteresovaných ..sprievodca metalovej kultúry od a-z. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

NEMOCNÁ, ODPORNÁ, DĚSIVÁ a NEBEZPEČNÁ hudba. Jak to vím? Patřím k nim! Iron Maiden, Slayer, Toni Iommi (Black Sabbath), Lemmy (MOTÖRHEAD), Alice Cooper, Rob Zambie a další v dokumentu, který se snaží najít odpovědi na některé otázky, spojené s touto hudbou. Vydejte se do světa metalu, poznejte historii či kořeny hudby jejíž trojtón dává do pohybu hřívy vlasů a texty zla jsou schopny přivolat bestii a pokuste se najít odpověď, proč tento nástroj ďábla působí morální paniku. (Když jsme u historie – vzpomínáte na HORKOU KAŠI?. Kdo neviděl neuvěří, co a jak se tenkrát dalo politicky rozebírat. Ale to jen na okraj..). Ano, vrněl jsem si blahem a taky se dozvěděl něco nového (třeba ,,zajímavé“ historky o norském black metalu). Pár informací o tomto zajímavém dokumentu získáte na www.metalhistory.com. Pro příznivce žánru povinnost! Stejně tak pro zvídavé a studenty psychologie. Co uvidíme (možná) příště? To je tutovka! Global Metal !! ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o mém oblíbeném hudebním stylu. Průlet rodokmenem metalu a hardrocku + rohovory legendárních kapel a hudebníků (Dio apod.) na vynikající úrovni. Divák taky navštíví Wacken a může si s ledovým klidem zavzpomínat na to jak ho ráno bolelo za krkem když celou noc pod pódiem hrozil a mlátil svými (tehdy) ještě dlouhými vlasy. :).................... PS: Ptáte se proč je metal neoblíbený mezi veřejností?? Protože banda idiotů ve skandinávii spojuje tuhle hudbu s pálením kostelů a jiných zhovadilostí, které dělají téhle muzice špatnou pověst.a taky proto, že si všichni pod pojmem metal představí jen death, doom metal a podobné podžánry, které jsou ovšem spíše nováčky a na všeobecnou veřejnoust působí prostě drasticky a satanisticky. Mám takovou zkušenost že když jsem měl ještě na střední v anglické konverzaci prezentaci o hardrocku a metalu a jedné milé profesorce jsem pustil ukázku (Iron Maiden), tak mi řekla: "tohle je TEN metal? To je dobré, já si představovala něco tvrdšího a takové to řvaní přes hrdlo." ..........Na druhou stranu, kdyby tahle muzika byla tak popularizovaná, taky by to nebylo ono, nebo snad ano ? :)) Ještě dodatek pro neposluchače metalu a rocku. Pokud neposloucháte a nezajímá vás tahle muzika, tak vás to nejspíš nebude bavit, protože nebudete znát známé osobnosti, s kterými se zde dělají rozhovory a nebude to pro vás nijak zajímavé, ale pokud nejste vyloženě hudební barbaři a jste trochu tolerantní, tak to můžete brát jako takovou metalovou encyklopedii a něčemu se přiučit (ovšem varuju, některé věci se zde musí brát s rezervou a obzvlášt diváci, kteří metalu neholdujou). ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama