Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle Washingtonovi nežeru a nevěřícně kroutím hlavou. TAK výborný a inteligentní herec, s TAKOVOU skupinou výborných kolegů, s TAK silným tématem nakonec zplodí tuctové, předvídatelné a unylé americké drámo. Což o to, natočeno to je hezky, vizuálně i zvukově to ladí, dojem ale kazí ukecaný a - což je horší, protože se to onou ukecaností násobí - hloupý scénář a mizerní herci (Junior a slečna debatérka, jejíž výkon je opravdu trapný). Nemám rád filmy o tom, kterak hrdina jde do soutěže a po všemožných útrapách a strastech nakonec třímá zlatý pohár za potlesku nadšeného sálu, proto je mi líto, že režisér nabalil tuto tupou šablonu na vážné a kontroverzní téma. Nuda, nuda, šeď, šeď. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, Denzel ale bohužel sklouzl místy k patosu, přijde mi, že se trochu podbízí a zneužívá lehce černošské téma, které je pochopitelně sázkou na jistotu, kdo by se odvážil kritizovat černošského režiséra točícího film o boji za práva černochů, snad to nezní rasisticky, já mám stejné názory jako režisér, ale takhle to na mě bohužel působlo, navíc trochu přepálil stopáž. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington byl, je a bude vždycky senzační před kamerou, ale že se mu podaří pro někoho možná málo chytlavé téma o debatním kroužku zrežírovat tak skvělou formou, to jsem netušila. Přiznávám se, že i mně je tohle téma poměrně vzdálené, ale když se to umí podat tak zajímavým způsobem, může se to stát skutečným zážitkem. Rozhodně to není film o ničem a ta podstatná myšlenka se formou debatních duelů pomalu rozvíjela až do finálního konce, který byl klasicky americký, ale kdo ví, třeba se to tak skutečně odehrálo. Inteligentní snímek, kterému lze vyčíst minimum a možná ani to ne, který je navíc doprovázený úchvatnou hudbou mého oblíbeného J.N.Howarda ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Dámy a páni, dôležitý okamih. Prichádza ďalší výborný herec, ktorý nesklamal ani na poste režiséra. Nikdy čo si pamätám, som nevidel film patetický v tak dobrom slova zmysle ako teraz. Nikdy nebol pátos umiestnený tak správne. Ďalšia vec, herecké výkony! Denzel Washington zvykne hrávať rozumné postavy a Forest Whitaker charizmatické. No nikdy nebol Denzel tak rozumný ako tu a Forest natoľko charizmatický. Viem čo si vravíte, nikdy nehovor nikdy, ale prečo keď sa to dá povedať aj v minulom čase? ;) Plus herecké výkony ostatných, boli tiež úctyhodné, aj keď išlo o menej známych hercov, v čom bude mať prsty určite aj režisér, keďže ich k tomu úspešne viedol. The Great Debaters je veľmi sugestívny film a to tiež v pozitívnom slova zmysle. Dokáže motivovať. A svojou slzopudnosťou takmer zlomil aj mňa (a to ja sa väčšinou smejem, keď ľudia píšu do komentára ako plakali). Bol to ďalší film kde sa riešila rasová diskriminácia černochov v americkej minulosti, aj keď zdanlivo iba okrajovo a pri tom veľmi intenzívne. Utvrdil ma totiž v názore, že rasistickí vidláci sú asi rovnaké zlo ako Hitler. Iba menej schopné a inteligentné. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington má evidentne slabosť pre skutočné príbehy a obzvlášt pre skutočné príbehy o významných amerických černochoch, ktorí silno ovplyvnili svoju dobu alebo aj celé americké dejiny. A okrem toho má ešte takú malú úchylku - pravdepodobne chce, aby si verejnosť pri spomenutí na tieto osobnosti vybavila práve jeho tvár. Tak ho poznáme už ako Malcolma X, Rubina "Hurikán" Cartera, futbalového trénera Hermana Boone-a a najnovšie aj ako významného vysokoškolského profesora Melvina Tolsona. Vo svojich úlohách takmer vždy podáva výborné herecké výkony a inak tomu nie je ani v prípade The Great Debaters. Z Washingtona priam srší charizma a prekonáva aj Foresta Whitakera (i keď je pravda, že ten dostal aj omnoho menej priestoru). A celkovo, herci predstavujú na celom filme to najväčšie pozitívum, aj "debatéri" podávajú skvelé výkony. Film síce niekedy takmer skĺzne do zbytočnej moralizácie, no nikdy to nie je za hranicu znesiteľnosti. Celkovo príjemný zážitok. 8 / 10. P.S.: Aj keď sa môže zdať, že film má výpovednú hodnotu len o nutnosti (rasovej a inej) tolerancie, inšpiráciu si z toho môže zobrať aj naše školstvo - podstata týchto debatných krúžkov a súťaží (= naučiť deti a mladých ľudí kreatívne a kriticky myslieť a svoje názory potom šikovne vyargumentovať) totiž na našich školách, založených na memorovaní a encyklopedických vedomostiach, zúfalo chýba... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Film sa zvyčajne stretol s pozitívnymi recenziami, avšak v Detroit Free Press napísali, že film je natočený účelovo s ohľadom na možné ceny: „Seriózni filmoví diváci, najmä tí, ktorých priťahuje agresívna oscarová kampaň, pravdepodobne zistia, že balík bude nádherne zabalený, ale intelektuálne prázdny.“ (Arsenal83)
  • Diplom visiaci v pracovni doktora Jamesa Farmera (Forest Whitaker) je autentickou kópiou, ktorú umeleckému oddeleniu poskytla archivárka Bostonskej univerzity Kara Jackman. (Arsenal83)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama