Reklama

Reklama

Kapela přijela

  • Izrael Bikur Ha-Tizmoret (více)
Trailer

V jeden obyčejný den přijíždí  do Izraele z Egypta osm hráčů Alexandrijského policejního ceremoniálního orchestru. Mají zahrát na otevření arabského kulturního centra v Petah Tikva, ale pro chybu v komunikaci odjedou autobusem do Beit Hatikvy, zcela jiného města uprostřed Negevské pouště. Egypťané v policejních uniformách se seznámí s několika místními, kteří se zvědavostí reagují na jejich skupinu, jsou přátelští a obezřetní a během jejich návštěvy jim poskytují útočiště, jídlo, hudbu a společnost. V ten den už nejede žádná doprava do města a v pouštním městečku neexistují žádné hotely, kde by se mohli ubytovat. Majitelka malé restaurace Dina (Ronit Elkabetzová) je pozve, aby zůstali na noc v jejím bytě, v bytě jejích přátel a v restauraci. Následuje zvláštní noc tichých příběhů, přiznání a vzájemného pochopení. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Matty 

všechny recenze uživatele

Plně samostatná egyptská policejní kapela by měla v Izraeli libými hudebními tóny oblažit své místní arabské bratry, leč osud a komunikační qui pro quo to zařídili jinak. Všech osm členů dobrovolně ztroskotalo v kulturou netknutém městě, ale spíše městečku, které omývá moře leda imaginární. A podvečerní procházku po jeho břehu film ze všeho nejvíce připomíná. Navazování vztahů a předávání zkušeností probíhá jenom za sporadické účasti slov. Ty po špičkách ustupují momentům kouzelně trapného mlčení, jež občas trvají o pár zbytečných vteřin déle, ale současně vyvolávají milé vzpomínky na rané filmy Formanovy a Passerovy. Kéž by napjaté vztahy mezi Izraelci a Araby šlo také v reálu řešit s empatiemi namísto předsudků. 75% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Takový "malý příjemný" film. Jedna naprosto super scéna polopatistického návodu jak balit babu: "A co teď?", plus několik velmi krásných postav. Natočit toto Holywood, tak to ... DROBNÝ SPOILER ... dotyčná kapela v zapadákovitém městečku rozbalí na plné pecky. Vzhledem k tomu, že se jedná o podstatně komornější snímek, je výsledek též ... jak to říci ... komornější. Sledujeme postavy členů kapely rozdělené na jednu noc a každá prožívá svůj vlastní více méně intimní a více méně zábavný, smutný, vážný nebo banální příběh. Líbilo se mi. Na konci, v titulcích, jsem se pousmál při myšlence, co řeknou případní poslouchající sousedi na to, že se z našeho okna line tradiční arabská hudba :). ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

pomalý nevtíravý artově laděný film, příběhem však jednodudušší a veškeré dění tvoří "běžné" rozhovory mezi všemi postavami a napětí většinou nedorozumění vzniklé rozdílem kulturních a náboženských postojů. Přesto však velmi lidské a decentní. Humoru tam tolik není a do komediálního žánru bych ho osobně nezařadil - jak je uvedené v infu o filmu. Dávám slabší 4* ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Příjemný a uvěřitelně lidský film s velmi charismatickou hlavní představitelkou a dalšími sympatickými herci. Možnosti bezproblémové komunikace muslimského a židovského světa jsou naznačeny velmi implicitně a neskouzávají k laciným a vykonstruovaným poselstvím. Snímek rovněž nepřekypuje prvoplánovitými emocemi, což však neznamená, že v něm nejsou obsaženy. Jen si je musí divák v určitých okamžicích aktivně vytáhnout a patřičně si je interpretovat. Ke kladům určitě patří jak diegetická, tak nediegetická hudba a vzhledem k pomalejšímu tempu filmu také rozumně zvolená stopáž. Ideálním hodnocením by byly 4 a půl hvězdičky, vzhledem k tomu, že tato možnost zde není, budu i přes to všechno s absolutním hodnocením ihned po zhlédnutí filmu opatrný, připouštím však, že se nemusí jednat o konečný verdikt.... S odstupem času jednoznačně za 5*, stále to ve mně doznívá... ()

Honzua 

všechny recenze uživatele

Takový blízkovýchodní Ztraceno v překladu bez shoegazu a ikebany zato s arabskou kapelou. Jemný humor, který na vlně melancholie občas spadne do kalicha hořkosti. Vše výmluvně podtrženo lahodnou kamerou, která každý záběr podrží o trošičku déle než by se zdálo být nutné. Nadto z krásný milfy Diny se nedaj odtrhnout oči a charismatický Khaled (Saleh Bakri) si mě získal už jako Suleimanův otec Fuad v Čase, který zbývá, takže těch kraťoučkých 85 minut příjemně uteče jako voda. No a kapela zase odjede :) ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film byl státem Izrael oficiálně vyslán do soutěže o Oscara pro nejlepší cizojazyčný film, ale protože se v něm mluví převážně anglicky, byl Akademií diskvalifikován. Místo něj tedy Izrael nominoval film Beaufort (2007). Angličtina ve filmu slouží jako dorozumívací prostředek mezi egyptskými Araby a izraelskými Židy. (Iggy)

Reklama

Reklama