Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kartografický ústav, kam Jaroslav Dietl se Zdeňkem Podskalským umístili příběh situační komedie Křtiny, je typický podnik reálného socialismu. Moc se toho v něm sice neudělá, zato si všichni zaměstnanci od řadového kresliče až po náměstka užijí mnohá povyražení. Kartografka Hlívová kompenzuje nízkou pracovní morálku tělesnými půvaby, kreslič Ryzec vymýšlí rafinovanou lest, jak již v pátek dopoledne odjet na víkend, náměstek Humpl se chlubí novou sexy sekretářkou a pro komisi z generálního ředitelství pořádá hon. Jedině usedlý padesátník Čirůvka se drží stranou. Má rád svůj klid, netouží po vyšších funkcích ani po milostných pletkách. Jeho sekretářka Karolína je ovšem jiného názoru. Vmanipuluje svého šéfa do nerovného souboje o Humplovu „kočku“ a o uvolněné místo ředitele, a vůbec netuší, jaký kolotoč bláznivých dobrodružství tím vlastně spustila… Ztřeštěná komedie z roku 1981 je stále „živá“, kořeněná slovním humorem i skvělými hereckými rolemi, které autoři ušili na míru Jiřině Jiráskové, Miloši Kopeckému, Dagmar Veškrnové a Libuši Šafránkové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (119)

nash. 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná komedie zručně vršící komplikace odstartované jednou zdánlivě nevinou výmluvou. Podskalský sice nepředvedl víc než tradiční rutinu, naštěstí ho svými výkony zaštítili kouzelně nevinný Miloš Kopecký, skvělý „buran“ Svatopluk Skopal, sarkastická Jiřina Jirásková, ale třeba i Laďka Kozderkové ve své úsměvné miniroli. Nenáročná, zábavná pohodovka, která ani po letech neurazila. ()

Lucie505 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbenec Svatopluk Skopal dostal roli žárlivého manžela, který nejen když se opije, dělá nehoráznou ostudu, a pitomce hlavně ze sebe. Paradoxně sympatická role, protože takového chlapa najdeme na každé vsi. Další výraznou postavou je Karolína, jako na tělo šitá Jiřině Jiráskové. Chytrá, předvídavá sekretářka s nadhledem, která za svého nadřízeného přemýšlí, jedná, a přesto tu stále jsou problémy z kterých ho tahá. Skvěle obsazená komedie s vtipným námětem. ()

Reklama

Peabody 

všechny recenze uživatele

V zásadě nějak nemám proč kladně hodnotit, většina filmů pana režiséra Podxklaského s vkládanými písničkami se mi nelíbí a takové ty staropražské dokonce dost. Ale tady mi to sedlo, pan Kopecký a paní Jirásková jsou skvělí, ona dělá takového Štrosmajera v sukních, on naopak mírně co do žen nezkušeného, což vytváří docela milé napětí, protože ani v žýivotě, ani ve většině ostatních rolí takový nebyl. Slečna Veškrnová tady nevypadá lacině, v té kůži jí to i sekne a má taky jistý nadhled, takže celkově nejen že jsem se bavil poprvé, ale občas si některé kousky pouštím i nadále. Je to jistě v zásadě bakalářská dobová kravinka, ale myslím, že vyjímečně podařená. Některé scény skáču, ale celkem mi tři přijdou málo. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Spíš by tomu slušel formát malé televizní komedie než celovečerního filmu. K popukání to není, ale příjemná a úsměvná podívaná jistě. Stojí to na standardních a nijak překvapivých výkonech herců starší generace (Jirásková!), zatímco ti mladší vesměs předvádějí lopotné ochotnické divadlo. Takže jako vždy to u mě totálně projel Michal Pešek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že scénář dělal jeden profík a jeden režisér zábavy - chybí tomu nakonec koule a je to celé takové ucmrndané. Nedokáže si to vybrat, jestli je to kritikou, komedií, hořkým zamyšlením... Příběh ani není důležitý a zaplnil by tak jednu 20minutovou povídku Bakalářů. Vynikající je zde písnička Je ráno od Vítězslava Hádla - trochu připomíná hořce smutnou písničku z filmu Jako jed. Jenže to by celý film Křtiny musel být postaven jinak a stát na Kopeckém spíše z psychologického pohledu. Tohle je zkrátka kompromis mezi pokusem o psychologii a Podskalského tradiční estrádou. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Scéna, ve které knoflíček z halenky soudružky Hlívové (Laďka Kozderková) vystřelí přímo do oka jejímu šéfovi (Vlastimil Brodský), má svůj předobraz ve skutečné příhodě, která se stala režiséru Podskalskému s Laďkou Kozderkovou. Seděli spolu v kavárně a když se herečka natahovala pro cukr do kávy, uletěl jí knoflíček od halenky přímo do hrnku pana režiséra. Ten okamžitě začal vykřikovat, že to je výborný fór a že to musí dát do filmu. (raininface)
  • Místem natáčení posloužila i administrativní budova na Praze 10 poblíž Edenu. Dnes se tato budova nazývá Palác Kodaňská. V této budově se natáčely veškeré scény odehrávající se v geodetickém podniku. Dále se natáčelo v obci Krhanice. (Langy10)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama