Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si na jednu hodinu výtvarné výchovy, myslím, že v páté třídě. Bylo před Vánoci a my měli za úkol namalovat vodovkami velkého kapra. Tehdy jsem si řekl, že můj kapr musí být něčím výjimečný, když jich poté na třídní výstavce bude rovných třicet. A tak, zatímco všichni ostatní malovali kapra plovoucího zprava doleva, můj směřoval opačným směrem. "Ty vaše ryby plavou přímo na háčky!", posmíval jsem se tenkrát spolužákům. Jenže, víte co? Mně se ten šíleně inteligentní kapr díky malířským (ne)schopnostem roztekl. Což by ještě nebylo tak hrozné, protože rozmazaných šupináčů viselo na nástěnce hned několik. Ale jakému rozmazanému kaprovi se budete smát jako prvnímu? Některému z devětadvaceti mířících vlevo anebo jednomu jedinému hrnoucímu se doprava? Co tím vším chci říci? Inu, že touha být odlišný se ještě nutně nemusí slučovat s úspěchem. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

pro mě ten film neměl skoro chybu,splnil nadmíru očekávání,které jsem měla při zakoupení lístku,slyšela jsem o něm totiž všelijaké nelichotivé zvěsti (které korespondujou s místním hodnocením,jak vidím)...ale k mojí radosti tam byl taky humor do té neutěšené doby,a ten vykulený ruský voják mi přišel zahraný skvěle,prostě se mi to moc líbilo ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Hudební doprovod a dobové záběry působily jako rušivý element. Herci vypadali hodně nesympaticky a neosobně, i když se Nina Divíšková snažila vtipně glosovat. Příběh je nemastný a neslaný. Jediná pozitivní věc byla, že se vše odehrává na pozadí srpnových událostí roku 1968 a že jde o kus naší minulosti. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Léto 1968. Tomáš se chystá odjet na brigádu - sbírání jahod do Anglie - a jen on ví, že se z Anglie už nikdy nevrátí. Ale přichází konec srpna, a ruská invaze do Československa mu zhatí veškeré plány na opuštění země - místo toho se se svojí dívkou Táňou uchyluje na chatu v blízcích lesích (kde je relativní klid, nepočítaje zběhlého ruského vojáka, který má pro změnu namířeno do Francie)... Na film jsem se docela těšil, neboť jsem očekával něco na způsob Pelíšků. Ale Anglické jahody se celému tématu věnují z trochu jiného úhlu pohledu, a tam kde Pelíšky alespoň pobavily, po těchto jahodách zůstává taková podivná pachuť neupřímnosti a také nudy. Jednotlivé charaktery jsou zoufale unylé, ruští vojáci jsou trochu k smíchu (nebo možná spíš k pláči). Celkově škoda, toto téma určitě nabízí víc .. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

co taky lze čekat od režiséra,jehož největším úspěchem je režie dementních VKV.neskutečně zabitý potenciál,utopený kvůli naprosto příšerné a mizerné režii,odporně hrajících i vypadajících herců,kteří jsou tak nesympatický,že byste jim neprodali ani kolečko salámu.mizerně poskládané komediální drama,které není ani komediální a ani dramatický,sorry ale když celý film je úplně vohovně,nezachrání te to tím,že na konci zabijete malé dítě,tím to tvůrci pohřbili ještě hloubš.tento film nedosahuje ani televizní kvality,natož se opovážit dát do kin.jedinou hvězdu dávám za skvělého viktora preisse,který drží film těsně nad hladinou odpadu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a v obci Davle v Stredočeskom kraji. (dyfur)
  • V průběhu celého filmu popíjejí postavy pivo z lahví, které se však vyrábějí a prodávají až dnes. Dříve bylo pivo v lahvích, které měly jiný tvar s kratším hrdlem a delším tělem. (Pepy)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama