Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

co taky lze čekat od režiséra,jehož největším úspěchem je režie dementních VKV.neskutečně zabitý potenciál,utopený kvůli naprosto příšerné a mizerné režii,odporně hrajících i vypadajících herců,kteří jsou tak nesympatický,že byste jim neprodali ani kolečko salámu.mizerně poskládané komediální drama,které není ani komediální a ani dramatický,sorry ale když celý film je úplně vohovně,nezachrání te to tím,že na konci zabijete malé dítě,tím to tvůrci pohřbili ještě hloubš.tento film nedosahuje ani televizní kvality,natož se opovážit dát do kin.jedinou hvězdu dávám za skvělého viktora preisse,který drží film těsně nad hladinou odpadu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak trochu neprávem podhodnocený film, který tahá ke dnu ostatní pokleslá tvorba kontroverzního režiséra. Velmi křehké vztahy v roce 1968? Ano i ne. Vladimír Drha sice neobjevil Ameriku, každopádně ale nelze ani tvrdit, že by jeho umělecký konvoj cestou ztroskotal, prostě proplul už dávno objevenými námořními trasami s lodí, jež sice nedovezla čaj a kávu, z jejíhož podpalubí ale tvůrci postupně vyložili (byť nepřirozenými pastelovými barvami) vymalovaný obraz roku 1968... ()

Reklama

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Film mal šancu stať sa nástupcom pelíšok ale premárnil ju. Z hercov chválim len Viktora Preissa, ktorý tu ako jediný predviedol výborný herecký výkon. Ostatní herci sú jedna veľká bieda. Celková lacinosť a nedotiahnutý scenár robia z filmu podpriemernú záležitosť. Čo pravda môžeme čakať od režiséra otrasného seriálu Nováci? ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Nemohu pochopit některé z okolních komentářů, které hovoří zcela proti tomuto novému českému filmu. To jste tak zaujatí režisérem VéKáVéček (btw. taky je nemám rád)? :P No já nevím.. Mně snímek přišel jako příjemná podívaná, které zpočátku tak trochu neseděl divadelní výkon ústřední dvojice - ono se těžko hraje neteatrálně, když studujete DAMU - ale to v průběhu naštěstí zmizelo. Mezi Marií Štípkovou a Ivanem Luptákem jsem jaksi postrádal kouzlo zamilovaného páru, což mi později připadalo jako vhodné, vzhledem k tomu, že mezi ní a Alexejem Bardukovem to zajiskřilo setsakramentsky.. a to mi dávalo smysl, protože k postavě Tomáše - dle mě - zkrátka lásku necítila. Děj byl sice pozvolný a některé části byly lehce nedovysvětlené či nevyužité (SPOILER: mrtvý bratr KONEC SPOILERU), ale nebylo to nic, co by se nedalo překousnout. Vladimír Drha se dosti obával reakce českého diváka na vyznění příjezdu sovětských vojsk na naše území, ale já se domnívám, že se úkolu zhostil decentně a rozhodně ne pobuřujícím způsobem. A ještě bych pochválil Tomáše Kluse, jehož ústřední píseň je skvěle dynamická a utkví vám v hlavě ještě na hodně dlouho. ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Obrovská sračka, která se snaží neobvyklým způsobem okupaci odlehčit a převyprávět ji jako velkou legraci. Celá akce sovětských vojsk vypadá tak, že přijede asi 10 vojáků v jednom džípu a v náklaďáku, udělá dva stany, postřelí fakana a čekaje rozkazů ho drží v polorozpadlém domě. To ale není celá zápletka, je tu ještě jiná! To (ne)milenecká dvojice chodí po přírodě a utahuje si z toho, jakou vědu z okupace dělají jejich rodiče. Pak je navštíví ruský emigrant a navzájem se shledávají a odhánějí. Ale ještě nekončíme, zmínění rodiče sedí doma a strachy se třesou, co se jim stalo se synáčkem. No prostě - všichni herci přehrávají, obzvlášť z Tomicové mi bylo na zvracení, hudba se opakuje v řádu desítek (nebo mi to alespoň tak připadalo) a scénárista si rád pro sebe opakuje důležité i nedůležité věci (přece nebude riskovat, že ztratí diváka v takovém tempu! :). Nuda je všudypřítomná. S tímhle bych se nevydal ani do televize, natož do kina. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a v obci Davle v Stredočeskom kraji. (dyfur)
  • V průběhu celého filmu popíjejí postavy pivo z lahví, které se však vyrábějí a prodávají až dnes. Dříve bylo pivo v lahvích, které měly jiný tvar s kratším hrdlem a delším tělem. (Pepy)
  • Pro postavu vojáka lebeděva našli režisér a producenti na zahraničním konkurzu herce Alexeje Bardukova, který je ve své zemi označován za ruského Brada Pitta. (Elisebah)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno