Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když tři vojáci (V. Dyk, A. Háma a K. Hádek) zběhnou a ukryjí se ve zřícenině starého hradu, ani jeden z nich netuší, co je čeká. Vejdou dovnitř a vida: uprostřed největšího sálu stojí dlouhý stůl a na něm spousta vybraných pokrmů. Hladoví vojáci nejdřív strnou, ale potom se rozzáří a vrhnou se na ně. To už ale vcházejí tři dívky (L. Černíková, T. Pauhofová a I. Frühlingová), které mají zakryté tváře a nabízejí jim, že mohou na hradě v pohodlí a bezpečí zůstat, ovšem pouze pod jednou podmínkou – musí s nimi strávit jednu jedinou noc a během ní nesmí jejich závoj ani o kousíček poodhalit. Noc uplyne a ráno stojí dva z vojáků na nádvoří. Jsou z kamene – takový byl trest za nesplnění podmínky. Zadaný úkol splnil pouze Jakub (V. Dyk). Od jedné z dívek, nyní už vysvobozené princezny, za to dostane sokolí pírko. Pírko to není samozřejmě obyčejné, ukrývá v sobě tři životy. Inu, mít k tomu svému ještě tři životy navíc, kdo z nás by něčím takovým dokázal pohrdnout? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (219)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Hrdina hned na začátku dostává "poukázku na tři životy" a tak vám může být jasné, že případné problémy budou vzápětí snadno vyřešeny. Jakási snaha o realistickou pohádku je chvílemi fajn, scénář bohužel postrádá výraznější zápletku a hudba se sem nehodí. Z herců zaujme pouze Jiří Dvořák v pozici hlavního záporáka. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

rozhodně je třeba ocenit na pohádku poněkud neobvyklé téma sexuálního zneužívání mladých žen (včetně podivné zkoušky cudnosti tří vojáků), stejně tak jako celkem novátorská myšlenka sňatku bez přítomnosti jakéhokoli lidského svědka, natožpak oddávajícího. Strach je režisérský profík, takže se pohádka obejde bez trapností a lapsů, vizuálně se objeví několik poetických motivů pracujících hlavně s panoramatickými záběry krajiny (včetně těch, zavánějících barvotiskovostí, ale to se dá odpustit). Pár scénáristicky slabších motivů (třeba údajné trauma z medailonku) vyvažují zase scény na dnešní pohádku až neobvykle silné či působivé (dobrý je třeba shovívavý dráb Oldřicha Vlacha i ta výměna metres). Velmi mne pobavil trest ve formě bleskosvodu a up-to-date námluvy v lánu řepky olejky. Akorát jsem moc nepochopila hlášku o tom, že se přátelství neslučuje s vděčností. A mimochodem, distributor v textu si taky pěkně zařádil: jaké "tváře zakryté" a "nepoodhalování závojů"? Jací vojáci z kamene? K čemu by tam pak byli ti dva psi? ()

Reklama

Mia... 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, která asi není zrovna uplně pro děti, ale já oceňuji rozhodně tu odvahu do pohádky dát takové scény, jako nahou Aničku v jezeře a vůbec celkově scény, které upozorňují na sexualitu jako takovou. Hodnocení v podobě odpadu mi přijde vážně zarážející. A naprosto souhlasím s komentářem od Galadriel. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Slušně podařená novodobá pohádka o kouzelném pírku, které třikrát vrátilo život spravedlivým a hlavně dobrým osobám. Mezi novými pohádkami určitě patří k tomu lepšímu, co bylo natočeno. Pohádka nenudí ani dospělé. Jen si společně s Fanakem opět kladu otázku, jaký smysl tak asi měla v pohádce scéna s nahatým pozadím hlavní hrdinky? Hudba: Miloš Bok ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Jen další zapomenutelná pohádka. Princ vypadá na patnáct, Anna je krásná jako blondýnka i jako černovláska (respektive obě sestry Molnárovy jsou kočky), ale hrát moc neumí (ani jedna). Jediný, kdo si roli opravdu užívá (a s ním i divák) je Jiří Dvořák. Takže v soboru dopoledne ano, v pátek večer, kdy jsem ji sledovala já, ne. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Točilo se ve skanzenu Veselí kopec, na hradě Helfenburg, v Českém Krumlově, Lipnici nad Sázavou, Mochově u Klatov, Čimicích, skanzenu Veselý kopec, Rejštejn - Huťská hora, Čertovo jezerno na Šumavě, Prášily a Anníně. Sídlo zlého poručíka bylo na vodním hradě Švihov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Při pádu Aničky do Čímického jezírka je vidět odtržená ruka, která padá za ní. (Allster)
  • Film byl natočen nejen podle odkazu Boženy Němcové, ale i na motivy moderních fantasy námětů. (Lynette)

Reklama

Reklama