Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle předlohy Petera Benchleye, který je podepsán také pod Čelisti, vznikl v roce 1980 strhující thriller s prvky hororu. Hlavním hrdinou příběhu je americký novinář Blair Maynard (Michael Caine – Tichý Američan, Pravidla moštárny, Hana a její sestry). Ve svém dosavadním životě nic závratného neprožil a po rozvodu žije jen svou prací. Možná právě proto začne pátrat po příčinách tajuplné záhady. Poblíž amerického pobřeží se začíná ztrácet jedna loď za druhou. Maynard vycítí sólokapra a společně se synem odjíždí do záhadné oblasti. Společně se ocitají v prazvláštní komunitě lidí, která si nastavila vlastní pravidla života. Života a smrti. (Řitka video)

(více)

Recenze (43)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čtyři jasné hvězdičky. Proč? Benchleyho předlohu jsem (zatím) nečetl, ale jeho rukopis doslova dýchá z každé minuty filmu (aby ne, když si scénář napsal raději sám). To je první důvod. Důvod druhý - pochopitelně Michael Caine. Já vím, je zbytečné rozepisovat se o jeho herectví, ale stejně - Cainova postava se během 114 minut filmu krůček po krůčku pozoruhodně změní ze suchého, nudného novináře v muže, který bojuje o život a o syna. Nutno podotknout, že coby veterán z Koreje se přitom pochopitelně nebojí jít přes mrtvoly. A taky přes ně jde. V závěru vyloženě lahůdkově (osmdesátá léta takovým scénám přála, jo jo). Klad číslo tři - film se nebojí naturalismu a kdykoliv může, ukáže nám tu proříznuté hrdlo, tu ránu sekerou, tu škrcení strunou. Nic z toho ale nevypadá jako laciná nechutnost. A poslední fakt velké plus - hudba Ennia Morriconneho. Díky ní se z přepadení škuneru stala jedna z nejlepších scén. Sečteno, podtrženo, vážně mi ty čtyři hvězdy vychází. ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

.....ako píšu ostatní...zo začiatku to malo nábeh,že bude nejaký B-čkový horor....že aspon trocha bude niečo k videniu...žiaľ nie....nejaký opustený ostrov,akože lúpežníci čo tam žijú izolovane už roky....bez napätia,deju, bez akehokolvek zmyslu bol celý tento film.(poznámka pre mna:už to viac nepozeraj ) ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Teda čekal jsem o něco víc, film za moc nestál ale ten konec byl fakt geniální, (spoiler) jak se tatík nasere a na lodi najde kulomet, a všechny postřílí(konec spoileru). takhle nějak si představuju pořádnej konec. Každopádně film je zapomeníhodnej, a za moc nestojí. Ale zase nejsem nějak moc zklamaný. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ohó, co začalo jako napínavý a drsný horror se přes rodinné drama přeměnilo v dobrodružnou pirátštinu, že by i Jack Sparrow čuměl. A to všechno zalité notnou dávkou bizarního absurdna. Ale má to prostě své kouzlo. Hrdinův synátor mě docela sral, to je pravda a nejednou je to až primitivně béčkové a svým způsobem infantilně naivní, ale přesto mě to zaujalo. Po dlouhé době DVD, které po zhlédnutí nepošlu dál, ale nechám si ho. Od Benchleye bych tohle nečekal. Caine zajímavý projev s ulítlými vlasy. Hodně mile překvapila Angela Punch McGregor. 3.5* ()

Terva 

všechny recenze uživatele

To je ta správná Amerika. Otec a syn si vyrazí na Floridu a cestou otec koupí synovi, jen tak, zbraň. Synovi je asi dvanáct let. Celá dějová posloupnost příběhu je divná a nepřirozená. Scénář - Peter Benchley. CITÁT - Mám u vás dvacku za přistání........ Stačilo mě vidět ty nesmyslné události z letadlem a pak v lodi a docela mě to přestalo bavit. Jedna náhoda za druhou jak v nějaké dětské povídačce. CITÁT - Podle Zákona nesmíte pověsit šlechtice a bez očí neuvidí Boha......... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Film byl nominován na Zlatou Malinu 1980 za Nejhorší režii a Micheal Caine byl nominován na Nejhoršího herce roku. (Terva)

Reklama

Reklama