Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

KatRi 

všechny recenze uživatele

Vezměme jeden mýtus, okořeňme ho špetkou historických análů, ale ne moc, aby to náhodou nenudilo. Z jednoho mýtu udělejme ještě větší, přimíchejme do toho trochu romantiky a můžeme jít na trh.... Hereckými výkony průměrná Papežka neobstojí coby historický velkofilm snažící se převyprávět jeden z velmi zajímavých příběhů církevních dějin. A neobstojí ani coby "romantika", na to je tam příliš neatraktivního církevního prostředí - kromě výpravy a poměrně zajímavých exeriérů nemá mnoho co nabídnut. Je to totiž tak pohádkový a zromantizovaný film, až to škodí. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Poutavých a dějově strhujících filmů, místy až drsnějších a navíc zobrazujících příběhy z dávné minulosti (9. století n. l.) není mnoho. Tyto aspekty mě přilákaly ke shlédnutí tohoto filmu a mohu s klidným svědomím prohlásit, že čas, který jsem shlédnutí filmu věnoval v žádném případě nepovažuji za promrhaný. Průběh filmu je po celou dobu velmi poutavý a přibližuje divákovi přetěžké doby předcházejících generací lidstva. Jde jistě o smyšlený děj, ovšem natolik důvěryhodný, že by se zdálo, jako by se jednalo o pravdivý historický film, který je založen na skutečných událostech. Pravda bude asi jiná. ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost velké překvapení, protože tenhle film je prakticky úplně neznámej (asi proto že je německej) a já se k němu dostal přes slídění po rolích Johna Goodmana (kterej tu hraje papeže a je výtečnej) a byl jsem překvapen velmi příjemně. Ten film přináší takřka dokonalou atmosféru, kterou bych chtěl mít v historickém filmu. A je velmi pozoruhodné, že se někdo rozhodl zpracovat téma, které se odehrává v době raného středověku, protože tato doba je dost obtížně uchopitelná a historiograficky nedostatečně zmapovaná. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...ale opravdu mají být stopy její existence zahlazeny? Opravdu má být vykázána z historie? Vždyť je to žena, která toho tolik dokázala..... Žena obdařená vrozenou moudrostí v časech, kdy ženy měly zakázáno číst a psát a byly podřízeny mužům, počátky křesťanství, kdy rouháním bylo všechno nové a moudrost byla vykoupena bolestí. Jak je psáno v názvu – JE TO LEGENDA! A jelikož cesty Boží jsou nevyzpytatelné, sleduji příběh o osudu, za který by se nemusela stydět ani Johanka z Arku. Drsné scény střídají ty jemně dojemné a 2 a půl hodiny poutavého vyprávění o dívce (ženě), kterou chtěl Bůh vytrhnout z bídného života tím, že ji dal dar, uteče jak voda. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím co je Liber Pontificalis. 2.) Kandiduji za KDU-ČSL (kamkoliv). 3.) Jsem rozmazlená feministka. 4.) Jsem škaredá holka a chci bejt hezkej kluk. 5.) Zajímá mě, kterej rytíř souložil s papežem. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** Víte, že? Středověká legenda o papežce Janě má hluboké kořeny. Její obraz se objevuje poprvé již v roce 875 ve spise Anastazia Bibliothecaria, neúspěšného kandidáta na papeže. V 17. století byla pak Jana církví prohlášena za osobu smyšlenou. Podnět k této průpovídce mohla dát údajná velká mírnost až zženštilost papeže Jana VIII. (872–882) ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Fikcia alebo reálne žila? Podľa mňa na všetkom je zrnko pravdy a aj keď ju cirkev zaprela verím ,že tento príbeh sa ozaj mohol stať. Veď nakoniec pravda môže ležať vo Vatikáne a prečo potom vlastne vymysleli stoličku s otvorom?  Pokiaľ ide o pozadie filmu , exteriéry , interiéry a taktiež kostými až na malé odchýlky z historického hľadiska nie je čo vyčítať. Scénar poniektorí zvozili pod čiernu zem avšak také zlé to určite nie je . Tento film nebol nikdy reklamovaný ako veľkofilm o legende takže tu musíme čo sa týka kritiky trochu ubrať. Je to pekný historický film , kde pri sledovaní si človek dobre oddýchne a po skončení filmu si zapne počitač a začne hľadať fakty alebo zmienky o Jane na Wikipédii a iných serveroch. Herecké výkony boli v poriadku a určite tento film bol plný emócií. Takže suma sumárum kto ho nevidel nech si ho pozrie pretože sa to oplatí! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Marcel Barsotti soutěžil o cenu Německých filmových kritiků v kategorii nejlepší hudba. (Terva)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné literární předlohy Donny Woolfolk Cross, která byla přeložena také do slovenštiny i češtiny. Na motivy románu Crossové vznikl také muzikál jménem "Papežka“. (samuelsson)
  • Esther Walz soutěžila o německou filmovou cenu Gold v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)

Reklama

Reklama