Reklama

Reklama

2012

  • USA 2012
Trailer 1
USA, 2009, 158 min (Alternativní 151 min)

Režie:

Roland Emmerich

Kamera:

Dean Semler

Hrají:

John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Thandiwe Newton, Oliver Platt, Tom McCarthy, Woody Harrelson, Danny Glover, Liam James, Morgan Lily, Zlatko Burić (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Před mnoha staletími po sobě Mayové zanechali kalendář, končící datem 21. 12. 2012. Proroctví, spojené s vizí katastrofy biblických rozměrů, potvrdí i indický vědec, zabývající se globálním oteplováním. Kvůli silné sluneční erupci zmutovala neutrina a v zemském jádru se začíná extrémně zvyšovat teplota. Představitelé všech vlád světa začnou realizovat tajný záchranný plán. V Číně zahájí stavbu zvláštních modulů, v nichž může katastrofu přečkat několik tisíc vyvolených. Lidstvu jako celku však nejsou dány rovnocenné šance. Na jakousi obdobu Noemovy archy si mohou zakoupit vstupenku jen ti, kteří zaplatí miliardu eur. Od současnosti do inkriminovaného data sledujeme stále hrozivější katastrofy a osudy několika povahově i sociálně rozdílných hrdinů. Mezi nimi dominuje čestný černošský vědec Adrian, pracující pro vládu, a neúspěšný spisovatel Jackson Curtis, který náhodou objeví pravdu a pokouší se se svou rodinou dostat mezi vyvolené. Nechybí však ani černý americký prezident, jeho dcera a cynický poradce, či ruský magnát s mladou milenkou... (TV Nova)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (2 139)

choze 

všechny recenze uživatele

DEN NEZÁVISLOSTI sice nepřekonán, ale pachuť z 10 000 LET PŘ. N. L. razantně spláchnuta a první místo mezi letošními destrukčními blockbustery suverénně obhájeno. 2012 nelze dost dobře nic vyčítat (ok, kromě poslední zbytečné půlhodiny), protože si na nic nehraje a většinu času královsky baví. Při průjezdu bortícím se L.A. se budete sápat po joysticku, budete se smát letadélku srdnatě unikajícímu před katastrofami a hláškujícímu ruskému miliardáři a budete napjatí, jak to proboha celé skončí (nastavovaným koncem). Co se nebudete - nudit. Druhý nejlepší katastrofický Emmerich. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Objevila se tu řada hezkých efektů, ale ten stupidní příběh je prostě neodpustitelný. Celý svět se točí kolem Johna Cusacka, který podjede padající mrakodrap, aby na milimetr přesně stokrát unikl všem pohromám ve vzduchu, na vodě i na souši. A to nemluvím o nepřirozených reakcích celé jeho rodiny. Hodně dlooouhá ztráta času. Slabé 2*. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle me fakt prijemne prekvapilo, Emmerich se vytah a potvrdil, ze je na katastroficky velkofilmy machr. Jasne, muzem tu brecet, ze to je zas sta variace o velky katastrofe a jedny rodince, muzem si stezovat na hromadu moralistickejch kecu a jeste vetsi hromadu klise, na spoustu nelogicnosti atd. Jenze tady to vyvazuje naprosto perfektni destrukce. A kdyz myslim destrukce, tak to rozhodne neznamena rozpadlej barak, Emmerich se s tim proste nemaze a celou Zemi nechava rozpadat, zaplavovat a horet, lidi umiraj po tisicovkach a to vse s paradne sednouci hudbou a az na malicko detailu dokonalejma trikama. A diky paradni rezii to je navic vsechno perfektne napinavy, coz vzhledem k tomu, ze je film dost predvidatelnej, je fajn. Jedina skoda je, ze si tu nejlepsi sekvenci s utekem rodinky a sebranim letadla vyplejtva uz nekde v polovine filmu a zaver s lodma uz je precejen lehce natahovanej. Katastrofickej film roku. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.6/10] | me: Presne niečo také som čakal. Vizuálny koniec sveta ako naozaj, avšak napätie je postavené na super-divokých sekvenciách o úniku pred skazou. Ak sa človek odosobní a zistí o aký žáner ide, neberie to vážne a baví sa na tom čo vidí, tak dostane dobrú zábavu bez bolesti hlavy s vtipnými miestami (it`s russian). To je ta príjemná stránka, .. avšak takto to neostáva a divočina prerastá do veľkých rozmerov, ktorých vyvrcholením je samozrejme (ako to už býva "dobrým" zvykom) heroický (v tomto príapde až rozum zastavujúci) koniec. Hlavná dejová línia nesie všetky známe znaky (a tak určite neprekvapí), ale to čo baví je to čo prináša samotná skáza a jej nečakané tragédie a zmeny. Film zbehne ako voda, efekty pobavia lebo sú skvelé a hoci je záver už trošku moc, tak je to "pohodova podívaná". ... Pozor ! Určite sa netreba zamýšľať nad ozajstnými fyzikálnymi a prírodnými zákonitosťami, v opačnom prípade človek nájde nepočetné množstvo anomálií a chýb, ktoré ho vyvedú z rovnováhy. Ale o to tu predsa nejde, toto nie je dokument, ale hollywoodsky koniec sveta. Engine Start. 3 a pol * ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $166,112,167Tržby Celosvetovo $791,400,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $23,256,722 //počet predaných kusov 954,322Tržby za predaj DVD v USA $52,200,075 //počet predaných kusov 3,037,955 ║ V podstate ide o také pokračovanie filmu Deň po tom, ktoré je o niečo viac prepchaté vatou, fádnym vtipkovaným, nulovým dejom, nevýraznými postavami a aspoň že ako je zvykom u Emmericha slušnými ohlušujúcimi efektami. Ak by sa film prestrihal skoro o polovicu možno by to malo význam aspoň zábavného popcornáka ale pri danej dĺžke to je fakt o držku absolvovať tento koniec sveta, kde plochosť nepozná hraníc a o vážnosť sa to ani neobtrie... nuž fakt jediná ozdoba filmu su triky nič viac, po odvare 10.000B.C., som čakal aspoň z časti nápravu ale to by som chcel od rutinéra Emmericha asi moc. /videl v kine: 45%/ ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • Meno hlavného hrdinu Jackson Curtis (John Cusack) bolo inšpirované americkým rapperom známym ako 50 Cent (vlastním jménem Curtis James Jackson III). (R4D0)
  • V některých kinech byl film uváděn v čase 20:12, v souladu s názvem filmu. (Benjamin-L)
  • Přestože se ve snímku objevily záběry z nejrůznějších koutů světa, natáčení probíhalo 5 měsíců ve Vancouveru a 1 týden v Los Angeles. (oje)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Emmerich chystá další katastrofu

Emmerich chystá další katastrofu

25.06.2016

S trojkou Dne nezávislosti to zatím nevypadá moc růžově, i kdybychom se jí ale dočkali, Roland Emmerich nejdřív natočí sci-fi Moonfall. Studio Universal film popisuje jako kombinaci 2012 a Blízkých… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Den nezávislosti 2... a 3?

Den nezávislosti 2... a 3?

14.11.2009

Tenhle Emmerichův trik už známe. Pokaždé, když chce přitáhnout pozornost k novému filmu, vytasí se s řečmi o pokračování svého největšího hitu (Vin Diesel podobně používá bludy o dalším Riddickovi).… (více)

Reklama

Reklama