Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

emma53 

všechny recenze uživatele

Pro ty, kdo hledají akčňák, střílečky, honičky s autíčkama plus mrknutí romantiky, tak pro ty tenhle snímek určitě není. Tohle jsou fakta, skutečný život mafiánů, kde už malej prcek ví, jak se která zbraň jmenuje a jak se s ní zachází. Ano a věřím, že ten test, který tam probíhal na těch mladých, tam opravdu existuje. Je to jedna skládačka menších, či větších rozhodujících momentů, která je ve výsledku obrovské a nebezpečné monstrum. Žádné efekty a jiné cukrbilky nečekejte, ale realitu, která je špinavá, surová, bezemoční, hnusná........tohle je Gomorra. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Gomora je skôr freskou,nie klasickým filmom, nie klasickým dokumentom. Veľa ľudí asi od filmu očakávali naškrobených dobrých-zlých mafiánkov, pekne štruktúrovaný dej a štrukturované všetko. Tento film má dej a logiku primerane svetu o ktorom vypovedá. Žiadne stereotypy sa nekonajú a o to viac oceňujem tvorcov Gomorry. Za tú surovosť, neprikrášlenosť, atmosféru, autenticitu, postavy a výpovednú hodnotu... ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dospievanie chlapcov v hnusnom talianskom gete má svoje zákony, a tamojšiemu životu sa musia „prispôsobiť“, ako vedia. Zo začiatku sa mi zdalo, že sa vo filme bude iba drogovať a prepočítavať prachy. Niekedy sme v mafiánskych filmoch boli zvyknutí na doláre, teraz je to trochu zvláštny pocti, keď mafiáni prepočítavajú rovnaké peniaze, aké mám v peňaženke, len nie v takej hrúbke a také špinavé. Okrem prachov došlo aj na zbrane, streľbu a toxický odpad, ktorý by som označil ako najvážnejšie posolstvo filmu. Príbeh bol dosť rozkúskovaný bez uvedenia do situácie a tak som možno nie všetko správne pochopil, napríklad aj vložku s módnou zákazkou pre čínsku štvrť. –––– Tak a teď jsi chlap. Bravó. –––– Buď jsi s námi nebo proti nám. Vyber si. Když jsi proti nám, tak odsud neodejdeš, protože ti nevěříme. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Oproti skvělé knize zklamání. Příběh těch dvou kluků Saviano odvypráví na dvou stránkách v kapitole Hollywood našlapané informacemi o tom, jak gangsterské filmy ovlivnily gangstery skutečné. Na příběh stakeholdera, toho, co vyjednává skládky, stačí stránka jedna a zase jde jen o malý kousek kapitoly našlapané informacemi. Ty úderné příběhy z knihy doprovázející popis světa Gomorry jsou tu roztažené na úmorné dvě hodiny a vlastně toho až tak moc neřeknou. Pokud máte možnost přečíst si knihu, vřele doporučuji, tento film je jen jejím matným odleskem. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Chystám se na stejnojmennou TV sérii a tenhle předkrm byl více než chutný. Syrovost dění je častokrát podtržena volně plynoucí ruční kamerou, jakoby jen ilustrovala, bez příkras, volně. Ten vizuál mě na tom uhranul asi nejvíce. Takový nenucený vhled do podnikatelských praktik hejsků z neapolských ulic. Těším se na nášup. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (10)

  • Matteo Garrone se před natáčením nastěhoval na dva měsíce do nechvalně známé neapolské čtvrti, aby "nasál atmosféru". (Karlos80)
  • Film přibližuje praktiky neapolského mafiánského klanu Casalesi. (JoranProvenzano)
  • Název Camorra vznikl spojením dvou slov, capo (šéf) a morra (hazardní hra). (blackrain)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama