Reklama

Reklama

Uloupené Kosovo

(TV film)

Dokumentární film mapující složitou národnostní situaci v Srbsku v historické perspektivě. Film Václava Dvořáka přináší nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Nezvyklý v tom smyslu, že zcela úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany, vnáší i historický přehled vývoje dané lokality, přináší pro českého diváka málo známé záběry srbské televize. Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem, v tomto případě se zahraničním dokumentem, který také uvádíme v našem dnešním Večeru na téma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

stub 

všechny recenze uživatele

Konečně dokument, který popisuje skutečný stav věcí. Bývá mu vyčítána prosrbskost, je ale důležité brát v potaz, že v tomto případě je právo skutečně jednoznačně na straně srbů (nepleťmě do toho Bosnu, Chorvatsko apod., to je jiná kapitola!!). Je smutné, že ČT, která snímek zasponzoruje, jej pak odmítně vysílat - historické skutečnosti dokument nezkresluje, zřejmě měli polovinu vysílacího času dostat albánci, aby to bylo fair:))). Je také smutné, kam jsme se po 20-ti letech dostali. S klapkami na očích se snažíme být světoví, nakonec už si názory nebudeme ani vytvářet, budeme je jen reprodukovat... ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Extrémně prosrbský dokument,kde jsou Srbové líčeni pouze jako oběti, to je jediná výtka, kterou mám k tomuto dokumentu.Ovšem je pravda, že je to také jediný dokument, který ukazuje pravou tvář UCK (Kosovské osvobozenecké armády),která páchá zvěrstva jak na Srbech, tak na "svých" -na umírněných a nepohodlných Albáncích. ()

Reklama

ravenir 

všechny recenze uživatele

Ja nevim, proč se tady někteří rozčilují a mluví o prosrbské podjatosti, vždyť to tak prostě bylo a je!! Pohledejte si na webu a pěkně vám to sepne :) Ja byl před dokumentem už řádně obeznámen se skutečnostmi, takže jsem ani nebyl překvapen, ale některé momenty z dokumentu mi rezonují v hlavě doteď, tři dny po shlédnutí, to se musí vidět.. ()

Dadel odpad!

všechny recenze uživatele

Každá kinematografie má svého Věčného Žida. Nevím, kdo je Václav Dvořák a jak se mu podařilo přesvědčit ČT, aby se pod tento jednostranně manipulativní škvár podepsala (uklidňuji se domněnkou, že v ČT do poslední chvíle netušili, co to vlastně zaštiťují), ale je to ostuda, zvlášť uvážíme-li, jaký kultovní status zakázaného ovoce tento film mezi českými konspiračními teoretiky, nácky a podobnou lusou získal. Jabko je jabko, hruška je hruška, Kosovo je Kosovo. ()

Shedom 

všechny recenze uživatele

Jednu hviezdičku uberám len kôli onej toľko omieľanej "jednostrannosti", či zaujatosti. Vlastný komentár režiséra mohol byť niekedy skutočne miernejší, napriek tomu, filmársky bol zvládnutý na 5*. A popravde, výpovede Srbov a zábery z miest hovorili sami za seba, takže ma napadlo, či by si diváci podvedome nemysleli to isté, čo im autor servíroval počas dokumentu ako svoj pohľad na vec... Pozrela som si aj dokument nasledujúci za ním, no musím povedať, že ani zďaleka na mňa nezapôsobil tak silne ako prvý. ( Asi som zaujatá... ) Je to raz tak, krajina, ktorá sa BRÁNI má vždy na svojej strane morálnu prevahu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Kvůli odložení údajně již slíbeného termínu premiéry získal film přívlastek „zakázaný dokument ČT“. Česká televize pouze odmítla tento dokument pro jeho jednostrannost vysílat samostatně, pemiéra byla odvysílána 27. července 2008 na programu ČT2 v rámci komponovaného večera, ve kterém byl pro vyváženější obraz doplněn francouzským dokumentem Kosovo - černá díra Evropy (2007) a následnou diskuzí Kosovo - nehojící se rána na těle Evropy (2008). (Maulincio)
  • Václav Dvořák byl předsedou občanského sdružení Přátelé Srbů na Kosovu. Předsedou byl až do 2. 2. 2014, kdy požádal o zproštění funkce, protože se ucházel o členství v Radě České televize. (Maulincio)
  • Je zde použito množství archivních filmových materiálů, poskytnutých srbskou veřejnoprávní společností Radio i Televizija Srbije. (Pesosek)

Reklama

Reklama