Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Krásne prostredie Zlatého jazera vytvára kulisy pre manželov Normana a Ethel, ktorý sa tu vyrovnávajú so starobou a v prípade Normana i s narušeným vzťahom k dcére Chelsey. Príbeh filmu sa odohráva v období Normanovej osemdesiatky a nasledujúceho mesačného pobytu malého Billa na Zlatom jazere. Vzťahy piatich ľudí prekonávajú drobné peripetie a dômyselne napísaný scenár postupne odkrýva prapríčiny ich súčasného správania sa. Za najväčšiu devízu filmu považujem jeho prirodzené a uveriteľné plynutie, u Ethel navyše jej vrúcny vzťah k Normanovi aj keď ho ufrflaný a mrzutý Norman podrobuje ťažkým skúškam. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. Hepburnová a Fonda jsou naprosto geniální a jejich staří manželé po mnoha desetiletích soužití jsou zahraní s takovou chutí a přesvědčením, že jsem koukal, jestli spolu nebyli manželé i ve skutečnosti. Nebyli, ale o to více je to geniální, protože tahle směs něžného hašteření, laskavých nadávek i skutečných citů snad ani nejde jen zahrát. Přestože by to mohl být kýč jak bič, film o dvojici na sklonku svého života nikdy nesklouzne do patosu, sentimentu, krásných záběrů a dojemných řečí o smrti a umírání. Místo toho se tu loví pstruh Walter, Fonda se učí od svého vnuka novým výrazům, dobírá svého zetě a Hepburnová ho velice zdatně usměrňuje a stará se o něj. Ostatní jsou tu tak nějak do počtu, včetně Jane Fondové, jejímuž herectví jsem nějak nikdy nepřišel na chuť. Ale vůbec by mi nevadilo, kdyby tu byla jen ústřední dvojice, protože by možná utáhla i celý film. EDIT 2024: I po 15 letech stále překrásný film, poetický i veselý, vtipný, dobrodružný, napínavý, dětský a s pár temnými podtóny, ukazující nehezkou minulost dědy a jeho dcery. Krásné rozloučení s Henry Fondou a v podstatě i s Hepburnovou, kteří si své Oscary na 200% zasloužili. a IMHO si ho zasloužil i kameraman a vůbec celý film. Drama roku 1981. ()

Reklama

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Více než důstojné rozloučení Henryho Fondy se svou hereckou kariérou. Fondovi i Hepburnové táhne na osmdesát, ale předvádějí dokonalý herecký koncert. Film ozvláštňuje, že dceru Fondovy postavy hraje jeho skutečná dcera Jane, ovšem nutno dodat, že její herectví poněkud pokulhává za malým Dougem McKeonem... Kdo neví, co s načatým večerem, nemá náladu ani na krvák, ani na přesládlý romantický film, tak Na Zlatém jezeře je ten pravý film... ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, ktorý si svojou veľkorysosťou a úprimnosťou vydobil cestu do môjho srdca. Aké by to bolo príjemné vrátiť sa po dlhých rokoch na miesto s toľkými zážitkami a bohatou minulosťou, vedieť, že tam pri kozube čaká sarkastický dedo a pritom všetkom nezabudnúť, že je napriek odlišnosti stále dôležitou súčasťou môjho života. Získať si priazeň ufrflaného otca - to sa človek naučí iba svojou vlastnou púťou - školou života. Nezabudnuteľný Henry Fonda, ktorý mi pripomenul, že film nemusí byť vždy iba filmom. ()

Roby 

všechny recenze uživatele

Skvělé a neustálé hlášky Henryho Fondy s příjemnou Katherine Hepburnovou v roli starostlivé dobrácké manželky zahořklého a životem otráveného manžela Normena. Moje jednička mezi herečkami Katherine Hepburnová a hláškující Henry Fonda si ve filmu příjemně padly do noty s čehoz vznikl tenhle poetický až komediálně dramatický film 82%. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Původní broadwayská divadelní hra měla premiéru 28. února 1979 v New Apollo Theater v New Yorku – derniéra proběhla 16. června téhož roku a celkem bylo odehráno 126 představení. Hlavní role Normana Thayera (Henry Fonda) a Ethel Thayer (Katharine Hepburn) ztvárnili na Broadwayi Tom Aldredge a Frances Sternhagen. (Zdroj: ČSFD)
  • Kánoe Gertrude, která se ve filmu objevila, patřila Katharine Hepburn (Ethel Thayer). Po její smrti byla vydražena za 19 200 amerických dolarů. (Kulmon)

Reklama

Reklama