Reklama

Reklama

Režisér Gus Van Sant a Sean Penn oživili příběh člověka, který je do dnešní doby považován za jednoho z největších mučedníků americké historie. Za svou sexuální orientaci zaplatil tím nejcennějším, co člověk má - životem. Když byl v roce 1978 na Harveyho Milka spáchán atentát, svět ztratil jednoho z nejcharizmatičtějších vůdců a hlas spravedlnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (553)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Sean Penn je Pan herec. O tom žádná. A o ničem jiném než o herecké etudě Seana Penna vlastně tenhle film nebyl. Milk jsem sledoval v pardubickém letním kině a jaké bylo mé překvapení, když promítači po necelých deseti sekundách utli závěrečné titulky. Vysvětlili mi to tak, že si prý lidé, bydlící v panelácích u Tyršových sadů, stěžují na přílišný hluk po desáté hodině večerní. Na tom je k nepochopení vícero věcí. Za prvé - o kolik situaci zlepší utnutí titulků, když film samotný konči o půl jedenácté? Za druhé - cožpak by tedy, je-li to skutečně tak obrovský společenský prohřešek, nešly titulky nechat dojet bez zvuku? Za třetí - proč ti stěžující si lidé raději nezvednou zadek a nejdou se také podívat dobrý film, který se jim promítá před barákem zadarmo? Za čtvrté - okna se dají zavřít, uši zacpat a rohypnol to jistí...:-) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám rád S.Penna. Vie si filmy vybrať, vie v nich dobre zahrať a vie aj šikovne režírovať. Niekedy, a to je tento prípad, napriek kvalite, ktorú film ponúka po všetkých stránkach ma jednoducho nechytí téma, o ktorej film je. Možno som staromódny a konzervatívny, ale nezdieľam ten súčasný humbuk okolo homosexuálov a všeobecnej módnej vlny pchať do všetkých filmov, seriálov, časopisov a médií dookola túto tému. Zatiaľ túto tému najlepšie spracoval A. Lee v Skrotenej hore. Herecké výkony, pravdivý príbeh, kvalitná réžia, jednoducho kvalitný film, kde by som objektívne mal dať štyri hviezdičky, ale téma je mimo mňa, takže sa prikláňam k trom. Film 60%. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Takže homosexualitu neuznávám, ale zato Penna jo a musím říct e i přes ne moje oblíbené téma, a film o hlavním protestantovy proti gayum, jsem nechtěl ani vidět, ale tak jsem se jednou přemluvil a světe div se.... Líbilo se mi to, i když jsem chtěl dát jen 3* ale prostě Penn je borec. A Sant je zručnej filmař. Ale taky je pravda že bych se na film znova už nepodíval. Zvláštní film. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má svoje obrovské kouzlo, zejména v příběhu dlouhého vyčerpávajícího boje za homosexualitu, téma dosud naprosto odmítané, výborně propracovaných charakterech i vztazích mezi nimi. Kamera, střihy i hudba dokonale přibližovaly situaci a herecké výkony zejména Seana Penna (nejúžasnější jsou jeho radostné pohyby při oslavě narozenin:) ) a Joshe Brolina. Na druhou stranu na mě film jako celek působil až moc zdlouhavě a 'ukecaně', dost dialogů mi přišlo zbytečných a některé menší dějové linie bych naprosto vynechala. Snad proto 'jen' ****. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o předem promyšlený biopic s tahem na oscarovou branku (přestože nálepka "na základě skutečné události", kontroverzní téma a herecké obsazení by tomu nasvědčovalo) a Sean Penn nechce dalšího Oscara, protože MILK záměrně vytváří pnutí mezi uměleckým filmem portrétujícím osobnost a dobu, její rozpoložení, aniž by se vynášely jakékoliv závěry, a chladně akademickým středně-proudým filmem stavícím na okázalých hereckých výkonech a vystižení doby prostřednictvím vhodných stylistických prostředků (dlouhé statické záběry, split-screen apod.). Proto je cokoliv vyššího záměrně zlehčováno (TOSCA), proto jsou vkládány archivní záběry, které jsou nerozeznatelné od zrekonstruovaných a nově natočených, proto je nám příběh vyprávěn - jako v ZABIJ NIXONA - Pennem/postavou, kterou Penn ztvárňuje._____ I uchopení postav homosexuálů hraničí s karikaturou a pennovské plné položení do role je zde glosováno. (Penn nezískal Oscara za JMENUJI SE SAM, protože byl "fully-retarded", za MILK - obávám se - ho také nezíská, přestože jeho "fully-queer" je uvědomělý a vytváří se analogie mezi prvním homosexuálním funkcionářem bojujícím za práva gayů a lesbiček a Seanem Pennem, jehož filmy jsou o svobodě.)_____ Typicky gusvansantovský rukopis, projevující se na tematu homosexuality a nechronologickém vyprávění, tak neslouží k vymezování se vůči mainstreamu, s kterým měl co dočinění (DOBRÝ WILL HUNTING, PSYCHO, OSUDOVÉ SETKÁNÍ), aby poté začal experimentovat s formou a trpěnlivostí diváka (GERRY, SLON, POSLEDNÍ DNY, PARANOID PARK), protože v MILK se oba přístupy střetávají a především z toho pramení divácké potěšení. MILK je nejlepším filmem o homosexualitě (a zároveň filmem o filmech o homosexualitě, o jedné době - 70. letech a dvou amerických produkčních systémech - středně-proudém a nezávislém) a nejlepším filmem Guse van Santa. Je to hrozně chytré, ale osloví to málo koho. P.S. Označit film za "akademický" a Pennův výkon za "(vy)chtěně oscarový" není necitlivé vůči homosexuálům, ale vůči filmům o nich (srovnej MILK a PHILADELPHIA). 10/10 ()

Galerie (38)

Zajímavosti (25)

  • Americká premiéra se uskutečnila 26. listopadu 2008, den před 30. výročím Harveyho smrti. (gattaca)
  • Návrh 6 byl zamítnut i díky tehdejšímu guvernérovi Kalifornie Ronaldu Reaganovi. Reagan proti návrhu veřějně vystoupil a velkou měrou se podílel na jeho odmítnutí. (HellFire)

Související novinky

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Reklama

Reklama