Reklama

Reklama

Pět žen se ocitne na francouzském okupovaném území s úkolem zachránit britského geologa a zabít německého plukovníka. A Louise, Jeanne, Suzy, Gaëlle a Maria tvoří úžasný odbojový tým.  Píše se květen 1944 a skupina pěti žen zapojených do odboje seskočí padákem na okupované francouzské území se speciálním úkolem. Mají zachránit britského geologa, který byl zajat v Normandii a zabít německého plukovníka SS Heindricha. Skupinu vede vdova po vůdci odboje Louise (Sophie Marceauová), která prošla střeleckým výcvikem. Jeanne (Julie Depardieuová) je tvrdá holka, která se nerozpakuje zabíjet. Někdejší showgirl Suzy (Marie Gillainová) bývala Heinrichovou milenkou. Gaëlle (Déborah Françoisová) je odbornice na výbušniny, která zoufale touží po akci. A Maria (Maya Sansaová) je italská šlechtična, která v utajení pracuje pro francouzský odboj. Příběh pěti žen, které se staly hrdinkami, byl inspirován skutečným osudem Lisy Villameurové, která působila za 2. světové války ve francouzském odboji. Francouzské válečné drama režíroval Jean-Paul Salomé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (138)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tak nám zase Den D závisí na výsledku mise "sebevražedného" komanda- tentokrát ve francouzském duchu a s ženskými hrdinkami. Ačkoli přesně synchronizované improvizace vymýšlené pod tlakem nejsou příliš věrohodné, je to silný, napínavý snímek, který diváka táhne s sebou. A protože Dni vítězství nebo Mezi nepřáteli jsem dal za čtyři, tady jdu na plné hodnocení, protože Síla odvahy je lepší než oba jmenované filmy. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velká pocta ženám, které zasáhly do bojů 2.světové války. Námět je to rozhodně zajímavý a stojí za zmíňku, vždyť kolik takových filmů bylo natočeno. Moc ne. Vím pouze o jednom. Ten se jmenuje Černá kniha. Louis jednala chladnokrevně. Střílela bez zaváhání. Celá akce se výsadkové skupině pořád nedařila uskutečnit. Členky jedna po druhé umíraly. Zemřel i Louisin bratr. Po dlouhém mučení si podřízl skalpelem krk. Louis měla být deportována do vězení. Vězeňský vůz se podařilo přepadnout a jí osvobodit. Z celé skupiny zbyly jen dvě členky, které musely dokončit úkol. Jeanne se obětovala, aby Louis mohla konečně zlikvidovat plukovníka Heindricha. Zastřelila ho na nádraží. V roce 1949 se Louis vrátila do Francie. Zemřela ve vysokém věku v roce 2004. Děti už nikdy neměla. O dítě přišla při krutém mučení. Dostala pár úděrů pěstí do břicha. Síla odvahy je napínavé válečné drama se vším všudy. Od začátku do konce jsem seděla jako přikovaná před obrazovkou. Nemohla jsem se od filmu odrthnout. Nešlo to ani na vteřinu. O hodně bych přišla. Utekl by mi zajímavý okamžik. To jsem nemohla dopustiit. Dokonce jsem při záverečných titulkách měla zvýšený tlak, protože jsem děvčata neustále pobízela kupředu a prožívala s nimi každý jejich nezdar. Pořád jsem si řikala, aby je nečapli. Sophia Marceau byl skvělá. ()

Reklama

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Jak říkal Bohuš: "bez bab, řekli sme bez bab!" asi nějak tak mi to připadlo, cpat ženy do hlavních rolí takových filmů mi nesedí. Na jednu stranu je to něco úplně nového - ženy ve válečném filmu ovlivňují dějiny; ale na stranu druhou jen představa ženy za kulometem mě celkem děsí. Ať už budu uvažovat soucit, výčitky ze zabíjení, přecitlivělost a podobné nebo z jiného soudku, například střelba z kulometu by byla pro ženu s 50 kily skoro smrtelná, pokud by si nevykloubila rameno, tak by si s ní aspoň zpětná vazba hodně pohrála. Příště se řiďme podle bohuša, vždyť je tolik krásných rolí, kde můžou hrát jen ženy, ale právě hlavní role ve válečném filmu to není. Charlieho andílky a podobné ještě přežiju, ale tohle už bylo moc, ovšem celkově to na 3* určitě bylo, příště bych omezil i velkou oblibu tvůrců ve scénách o mučení, bylo toho krapet víc než je zdrávo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že předlohou k filmu byla skutečná událost, měl bych možná hodnotit jednou hvězdičkou navíc. Jenže porovnávám s jinými snímky a vyplývá mi staré dobré rčení "když dva dělají totéž, není to totéž". Vadily mi herecké výkony, které mi přišly takové nevýrazné, nudné, mnohým jsem jejich role nevěřil, přišlo mi, že se se svými postavami nesžili. Je to ovšem jen můj subjektivní názor. Napínavý snímek to byl, jak vše dopadne, jsem netušil, tudíž dávám lepší 3,5*. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Sila odvahy francúzskych odbojárok a ich odhodlanie je miestami až neuveriteľné a môže pôsobiť až pateticky. Celkovo sa však jedná o kvalitnú vojnovú drámu na čele s vynikajúcou Sophie Merceau. Trošku sa mi však zdá prehnaná tá snaha o presvedčenie diváka, že nebyť úspechu tejto akcie, D Day by sa pomaly ani neudial. Po dopozeraní filmu sa mi ale natíska otázka, kde ale boli všetci francúzski muži? ()

Galerie (53)

Zajímavosti (15)

  • Okrem frankofónnych štátov film dosiahol úspech aj v Číne, kde sa s 820 000 predanými lístkami návštevnosť takmer vyrovnala Francúzsku (842 000). (Arsenal83)
  • Jean-Paul Salomé si dával mimoriadne záležať, aby štýl účesov hercov bol autentický dobe, dokonca sa hovorilo, že sa to pre neho stalo úplnou posadnutosťou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama