Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (431)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velice netradiční film bratří Coenů, o kterém nevím, co si mám myslet. Jak s osudem Larryho Gopnika souvisí ten dlouhý úvod s židovským dybukem? A je to vlastně dlouhá židovská anekdota nebo náboženské podobenství? Michael Stuhlbarg je opět perfektní. Mám ho zafixovaného spíš jako drsného a elegantního židovského mafiána z Impéria, ale stejně přesvědčivě zvládl obyčejného zoufalce stíhaného sérií ran osudu. Ne že bych se u toho nudil, ale celou dobu mě tahle židovská historka míjela. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Seriózní muž nepatří v rámci tvorby Coenů k ambiciózním titulům, na první pohled neuchvacuje a nepohlcuje. Stejně se mi ale zadřel pod kůží a vyklubala se z něj - napsal bych příjemná podívaná, nebyla by to ale vlastně pravda, protože jde v ryzím smyslu slova o tragikomedii. O příběh muže, který chtěl žít správně a příkladně, jenže čím serióznější se snažil být, tím víc mu okolí i život sám sázeli facky na potkání. Stylový prolog, který se vrací hluboko do minulosti židovské diaspory, se zbytkem snímku na první pohled nesouvisí, uvádí diváka ve zmatek a vnáší do filmu neurčité napětí, kam to všechno asi směřuje. Jde o malý film, typickou klubovku o smolařském hrdinovi, který snadno vyvolává divákovu empatii - a kterému to není pranic platné. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Larry chce být seriózní muž, ba co víc, Larry si musí zachovat chladnou hlavu, aby ji neztratil ve změti absurdních situací, do kterých ho vychytralí Coeni staví. Jako emocionálně chudá ovečka, či s praktickým životem nekompatibilní podivín však nepůsobí, protože společnost kolem něj je na chlup stejná a vtip tedy vzniká až v divácké mysli při komparaci světu na obrazovce a světu, v němž žijeme. Vtip je to však velice subtilní, s Coenovským rukopisem, ale bez opravdového naboje. Film totiž na druhou stranu chce fungovat i sám o sobě (chce, aby v něm řešená témata měla svou výpovědní hodnotu), proto si udržuje bytelný kontakt s všední realitou a proto ve výsledku není příliš "ani v oko, ani v řiť"... 6/10 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film Seriózní muž, horšímu hodnocení zde navzdory, považuji za jedno z nejlepších děl bratří Coenů. Tento snímek nemá ambice oslovit tolik diváků jako jiné skvosty z jejich předešlé tvorby. Vždyť kolik lidí může zajímat obyčejná životní krize muže žijícího v židovské komunitě. Řekl bych že jej natočili sobě pro radost. Ale o to lepší předvedli výkon, zejména při psaní scénáře. Hlavní hrdina tentokráte netápe uprostřed kriminální zápletky, ale ve svém vlastním životě a v jeho elementárních jistotách. Snaží se v příkoří která ho potkávají najít nějaký smysl, řád. Při jeho hledání jej doprovázejí typické coenovské postavy, jež mu udílejí rady, nerady. A když už se zdá, že se snad vše v dobré navrací, vše je jinak. Vynikající scénář, plný jinotajů a jemného humoru, který ale rozhodně nepotěší diváky jež mají rádi jednoznačné a uzavřené konce. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Příjemná židovská verze filmu Americká krása v podání bratří Coenů. Sice trošku slabší než předchozí Po přečtení spalte, ale přesto dokonalá režie neokoukaných herců, povedená kamera hrající si s hloubkou ostrosti a dokonale sedící hudba spojená s přesným střihem. Ale jedno musím říct, začínají mi chybět jejich nezapomenutelné krimi příběhy. Doufám, že pro změnu udělají něco jiného. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Rozpočet: 13 000 000 dolarů. (Saku)
  • Natáčení trvalo 44 dní. (Saku)
  • Je nejasné do jakého roku byl film situován; Rabín Scott má v kanceláři kalendář roku 1967, ale výběry the Columbia House zmiňované Dickem Duttonem (Santanův "Abraxas" a Creedence Clearwater Revival's "Cosmo's Factory") byly vydány v roce 1970. (c.tucker)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno