Reklama

Reklama

Jak se vaří dějiny

  • Slovensko Ako sa varia dejiny (více)
všechny plakáty
Trailer
Slovensko / Česko / Rakousko / Finsko, 2008, 88 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film o vojenských kuchároch, o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola. Film Ako sa varia dejiny je postavený na dvanástich receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. (RTVS)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Netradiční pohled na válčení a armádu prostřednictvím kuchařů a jejich polních kuchyní. Koprodukce a slušný rozpočet umožnily výlet do řady zemí a historických etap, takže divák má možnost konfrontovat pohled veteránů 2. světové války, přes alžírskou válku až do současnosti, a tak můžeme pochopit některé souvislosti, které unikají při letmém zhlédnutí zpráv o konkliktu v Čečně nebo na Balkáně. Srbská kuchařka vyvolá úsměv hláškou "Vařili jsme proti Chorvatům", zatímco při zpovědi chorvatského kuchaře jsem pochopil, proč jsem při své cestě Chorvatskem míjel vypálené srbské osady. Při zpovědi ruského kuchaře zase pochopíme, jak funguje, res. nefunguje, v Ruské federální armádě zásobování a proč se musí jednotky ruské armády uchylovat k rabování. Německý kuchař na ponorce vedle popisu toho, jak na miniaturním prostoru své kuchyňky kuchtí pro své kolegy, stihne vylíčit, jak se jako jediný dokázal při potopení jeho lodi zachránit. Celé je to podané v určité ironické nadsázce a vyprávění zpovídaných doplňují armádní recepty typu šašlik pro sto tisíc sovětských okupantů nebo chléb pro 18 milionů německých vojáků na frontách 2. světové války. Nahlédneme i do kuchyně pro jugoslávského vůdce Tita a můžeme obdivovat půvabné ženské tělo obložené sýry a uzeninami jako palmsek pro mezinárodní smetánku. Celkový dojem: 70 %. Víte, co by se stalo, kdyby všichni armádní kuchaři odmítli vařit? Jak odpovídá na tuto otázku jeden z nich? Nic, jen by museli z bezpečí své kuchyně odejít do přední linie... ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená kombinace kuchařského umění, receptů na nakládané hřiby pro sovětské okupanty a autentických záběrů, včetně vtipných výpovědí samotných aktérů, doprovázející zajímavý hudební doprovod a zvýdavý "neviditelný" moderátor. Škoda táhlejšího úvodu a místy nesrozumitelných slovenských titulků. Možná by došlo na hodnocení čtvrté hvězdy. 70%! ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

SPOILER! Z doterajšími pozitívnymi komentármi žiaľ nesúhlasím. Tento dokument považujem za mrhanie peniazmi. Finančne ho podporili 3 televízie STV, ČT, ORF a veľa ďalších sponzorov. Film sa natáčal 5 rokov, v rôznych krajinách sveta. Výsledok je niekoľko nezáživných rozhovorov s kuchármi, kde zaznievajú hlúpe otázky tipu (Čo je to podľa vás kolaborant? a Prečo sa dávala posledná porcia jedla na hrob padlým vojakom v ZSSR, keď ju už aj tak nemohli zjesť? Dozviete sa pravdu, ktorú aj tak viete, že jesť sa proste musí za každých okolností, lebo bez jedla vojaci nemôžu bojovať. Veľkou slabinou bol scenár (inscenovanie scén, ktoré aktéri zažili a o ktorých teraz len rozprávali). Pôsobilo to umelo a zdalo sa, že niektorým aktérom to vadí. Línia ukážeme ako zomierajú zvieratá kvôli jedlu pre vojakov, aby sa to poukázalo na s podobnosť vojakmi zabitými v boji (takto kuchali mojich kamarátov, ako ja kuchám tohto kohúta). Táto myšlienka je morbídna a naturalistické ukážky zabíjania a varenia zvierat tiež. Posdledná časť dokumentu (juhoslovanskí kuchári) bola naopak obsahovo aj ideovo zaujímavá a scenáristicky dobre zvládnutá. škoda, že len táto jedna. Myslím, že dokument na takúto špecificky úzko vymedzenú tému bol do veľkej mieri odsúdený na neúspech (dalo sa čakať, že bude nudný a aj je). Musím však uznať, že Kerekeš urobil s touto témou, čo sa len dalo a obdivujem štáb, že presvedčili toľkých kuchárov, aby hovorili o často traumatizujúcich zážitkoch z mladosti. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Už dávno som nevidel taký zaujímavý dokument ako tento... Som celkom rád, že vznikol aj vďaka produkcii STV (čiže aj mňa:), lebo technicky aj obsahovo je to fakt veľmi dobré. Niektoré epizódy síce neboli až také vydarené, ale celkovo to na mňa spravilo silný dojem a nemám problém s nadpriemerným hodnotením. Dokonca celkom chápem aj to množstvo ocenení, ktoré tento dokument už získal, lebo veľa európskych krajín si tam nájde to svoje... :o) ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Interesantný pohľad na vojnové konflikty z pohľadu kuchárov rôznych krajín. Spracovanie zaujímavé, výpovede tiež. Slabšie žalúdky by nemali pozerať lebo je tu dosť veľa záberov na zabíjačky rôznych zvierat :). Keď sa opýtali po známom konflikte Chorvátsko-Srbsko kuchárky zo Srbska, či by varila s Chorvátom tak bez problémov. Chorvátsky kuchár so Srbským za žiadne peniaze na svete.. Pointa: štáty by mali viesť ženy. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Autori chceli do dokumentu pridať aj symfonický zvuk, ale pre nedostatok peňazí použili iba malý počet hudobníkov. (Raccoon.city)
  • Vo filme môžeme vidieť 11 receptov, ktoré sa varili v 6-tich vojnách, v ktorých bolo 60,361,024 mŕtvych. (Raccoon.city)
  • Scéna s varením pri prílive bol nápad samotného aktéra. (Ivulo)

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

26.05.2009

Už ve čtvrtek 28. května začne v pražském kině Ořechovka filmová přehlídka „Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc“. 60. léta minulého století jsou všeobecně považována za zlatou éru… (více)

Reklama

Reklama