Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (446)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nežijeme v Dokonalém světě. Clint upozadil své ego a v hlavní roli nechal vyniknout, v té době na vrcholu, skvělého Costnera. Špatná policejní práce je v přímém kontrastu s kriminálníkem, který jednomu malému chlapci dá spoustu cenných zkušeností. Zajímavý a ojedinělý kousek v Eastwoodově režisérské filmografii. 85% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Eastwood místama dokazuje smysl pro absurdní humor, režijně je velice jistý a Costner s pivní cejchou jako sympatický zločinec mu to rozhodně nekazí. Vykreslení Costnera jako v podstatě přecitlivého psychouše je velice působivé, ale hlavně z Costnerovy strany brilantně zahrané. Buďme rádi za každý originální thriller, jako je tento. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V dokonalom svete by všetci filmári natáčali iba takéto dokonalé filmy. Bezkonkurenčne najlepšia Eastwoodova réžia, snáď ešte sústredenejšia ako v jeho oscarových kusoch. Najviac ma fascinuje zapojenie humoru vo vyhrotených dramatických momentoch, ktoré film krásne odvádza od pascí sentimentality (pokazený megafón počas srdcervúceho záverečného preslovu matky). A Dokonalý svet je asi jediný film, v ktorom mi nevadilo Costnerovo inokedy trápne machrovanie. Jediná výhrada je proti hereckému výkonu chlapca, ale na druhej strane je to chlapča tak typovo zaujímavé (niečo ako Mr. Bean Jr.), že jeho prehnané ksichtenie sa pri potrebe cikať skoro nevadí. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V podstatě je A Perfect World docela obyčejným snímkem, který v závěru prvoplánově hraje na divákovi city. Normálně takové filmy hodnotím maximálně čtyřmi hvězdami, ale tentokrát prostě nějak cítím, že pětihvězdí je plně adekvátní. Nevím jak vysvětlit, proč se tak stalo, ale už dlouho jsem se u filmu takhle nebavil. Možná se mi líbilo, že se zde de facto říká, že i někteří kriminálníci a vrahové jsou uvědomělejší, než náboženští fanatici. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je hodně filmů co mě před léty dokázaly sejmout a dneska se mnou nic nedělají, ale Dokonalý svět je jeden z mála, který můžu vidět v podstatě v libovolné dékadě svého života, v libovolným duševním stavu a vždycky mám na konci slzy v očích. Celej tenhle příběh mě připomíná život takovej jakej ho znám, drsnej, krásnej, chybuješ v něm a draze platíš, zachováš se dobře a zpátky dostaneš jen další facku, snažíš se bejt ten správnej, ale občas to prostě posereš a pak jsou tu děti, který maj svůj svět a my by jsme jim měli dělat maximálně tak asistenci a ne se jim do něj srát a špinit jim jejich krásnou nevinnou dětskou duši. Jasně asi moc filozofie, ale tady Kevin i Clinťák jsou ty typy drsňáků, co jsou vlastně ve skutečnosti hodně citlivý chlapi a jejich srdce jim maká jak má a jenom škoda, že někdy to život napíše tak, že je to celý na hovno. Pro mě nádherná oda na chlapství. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Většina aut ve filmu byla vypůjčena z muzea. (don corleone)
  • Na poličce, o kterou se Robert (Kevin Costner) opírá, když je postřelen, je jeden z prvních výtisků časopisu National Geographic. (PATTXA)

Reklama

Reklama