Reklama

Reklama

Vítejte v KLDR!

  • USA Welcome to North Korea!
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Jedna z českých cestovních kanceláří nabízí ve svém katalogu „cestu do neznáma“ - poznávací zájezd do Severní Koreje. V roce 2008 to bylo podruhé od roku 1989, kdy do KLDR vstoupila obyčejná česká turistická skupina. Každý z turistů musel přistoupit na fakt, že bude po dobu zájezdu omezena jeho svoboda – nikdo ze skupiny například nemůže „neorganizovaně“ opustit hotel nebo dokonce oslovit nějakého „obyčejného“ Korejce. Kdo a proč se vydá na dovolenou do země, která je hrozbou pro bezpečnost celého světa? Turisté z České republiky, kteří se rozhodli utratit cca šedesát tisíc korun za šest dní dovolené v KLDR, odevzdají už v Pekingu mobilní telefony, do země je zakázáno vozit také přístroje GPS nebo „závadné“ tiskoviny. V průběhu cesty se turisté několikrát klání sochám Drahého vůdce, poslouchají výklady o americkém imperialistickém zlu a s notnou dávkou ironie se obdivují monumentální stalinistické architektuře. Místní vládní turistická kancelář nechá turisty nahlédnout na předem určená místa v hlavním městě Pchjongjangu, v přilehlých oblastech a doveze je dokonce na jednu z nejstřeženějších hranic světa mezi Severní a Jižní Koreou. Ačkoliv (anebo právě proto), že je o české turisty postaráno jako o vládní delegaci, někteří přijímají tyto „atrakce“ rozpačitě a s pochybnostmi o vlastní morální zodpovědnosti. Čeští turisté a spolu s nimi filmový štáb se stávají součástí propracovaného systému, který turisty potřebuje pro svou vlastní propagaci. Severokorejská současnost navíc nápadně připomíná českou minulost. Je pro české cestovatele tento zájezd vzpomínkou na mládí prožité v komunismu, adrenalinovým zážitkem nebo jen neobvyklým způsobem utrácení peněz? Jak se člověk z demokratické země vyrovná s nařízeními a restrikcemi totalitního systému? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

ripo 

všechny recenze uživatele

Úchylné, strach naháňajúce dielo, pri pozeraní ktorého neviete, či sa máte smiať, alebo plakať ... Ako pripomienka toho, čo sme mohli mať aj u nás. Ako pripomienka pre tých, ktorí si pochvaľujú "dolce far niente" v časoch Husákových, či Jakešových. Pre tých, korí sa ešte nestačili zobudiť a snívajú sny o tom, ako nám bolo dobre .... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Před tímto dokumentem jsem si myslel, že do KLDR se vydal pouze štáb okolo režisérky Jablonské, a tudíž že bude zaměřen především na zemi samotnou - a to s jistou potřebou šokovat. Těžko říct, zda je obsazení zbytku zájezdu 'obyčejnými' lidmi lepším krokem či nikoliv, ale to se bohužel (tedy, pravděpodobně) nedozvíme. V celém dokumentu je o vládě Kim Čong-ila či "vládě" Kim Il-sunga jen povinné minimum, a z KLDR uvidíte jen to, co by vám bylo dovoleno viděti, kdybyste si tento hezký školní výlet do KLDR zaplatili. Zajímavější je pak sledovat reakce a chování spoluúčastníků zájezdu. Někteří se chovají naprosto přirozeně - jiní se však před kamerami předvádějí, snaží se na sebe strhávat pozornost (myslíce si, že jsou součástí jakéhosi úžasného milníku) a plytce debatují nad demokracií světa dnešního. Toto je kritika - ale ne dokumentu. Tato složka z něj totiž dělá poměrně zábavné dílko, kde pozorovat reakce zúčastněných je rozhodně legrace. ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Nevim, jeslti znáte tu pohádku, ve které se jeden robot snaží, seč může, býti člověkem.Navlíká se do různých lidmi vytvořených věcí, napodobuje chováním svého okolí a dalšími různými způsoby se pokouší všechny přesvědčit o tom, že robotem není. Nejvíc pak možná sebe.. všechny to ale bije do očí.. hrnec prostě na hlavu nepatří, kovové piliny nejsou chipsy, člověk z přítomnosti se nechová jako kapitán vesmírné lodi a navíc je dost často pod parukou z mopu vidět centrální panel na zátylku... A proto jediný, kdo jeho snu uvěří, je on sám.. Je to fraška.. za hranicemi turista spadne do králičí nory a lidskost se vytrácí.. postavme kulisy, natáhněme pružinku hodinových strojků a ukažme těm zápaďákům, jak zoufale se snažíme přesvědčit o opaku. Šedá.. to je Severní Korea. To je její barva. Země duchů, monumentálně se rozpadající a s depresivní úchylností schovávající se před realitou.. Ty kulisy stavěli moc dlouho. Těžko se jim samotným pak poznává co kulisa je a co ne. Jak malomocní, ztrácející zájem schovávat své zhnisané rány, jak feťáci s posledními náznaky studu z injekční stříkačky vykukující zpod novin. Běhá mi z té karikatury života mráz po zádech... ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne nezajímavý cestopis - necestopis, v němž nejde ani tak o realitu (a už vůbec ne tu skrývanou) současné bašty ortodoxních komunistických idejí, ale o její odrazy na docela pestré směsi figurek ze zájezdu. Takto zvolený koncept však předem nepočítá s vděčnějšími (konfrontantnějšími) okamžiky a ani sama režisérka se neodvažuje příliš zasahovat do interakce cestovatelů mezi sebou i mezi omezeně přístuopným okolím. Sama měla mnoho možností, jak dodat podnět k tomu, aby byla situace zajímavější a ne aby šlo o pouhé sledování reakcí turistů na několik skutečnosti vyplývajících z kulturního šoku. Nakonec stačí skoro osmdesát minut a člověk je unaven obdobně jako po návratu z obdobného leč dvojtýdenníjho zájezdu. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Síce som stihol byť iba iskrička a na "komančov" mám len mlhavé spomienky z detstva, no ak mi niekto bude tvrdiť, že za "totáču" bolo lepšie, tak mu doporučujem pozrieť toto. Síce je to v porovnaní s mojimi očakávaniami dosť veľké sklamanie, no ak si človek odmyslí tie priblblé žvásty českých turistov (bohužiaľ ich je až príliš na úkor natočeného materiálu) a uvedomí si podmienky a mantinely pravidiel, v ktorých sa Jablonská musela pohybovať, výsledok je napriek tomu pomerne mrazivé dovolenkové video...ale rozhodne nie dokument. 50% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • V čase 9:28 lze zahlédnou dvoudveřový vysokopodlažní autobus Karosa typ C 734vyráběný v 80. letech v tehdejším Československu. (Adrai)
  • Hranice mezi Severní a Jižní Koreou nebyla zmiňovaná linie, ale vede prostředkem domu, který je ve filmu vidět za onou zmiňovanou linií. (K.B.L.)
  • Účastník, který nemluví dobře česky a nejvíce se pobuřuje nad situací, je Francouz. (K.B.L.)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama