Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harold Lloyd přjíždí do velkoměsta s ambicemi stát se někým, aby získal ruku svojí dívky. Stane se však pouhým prodavačem a když mu hrozí vyhazov, rozhodne se udělat obchodu nečekanou reklamu - nechá svého přítele vylézt na vrchol mrakodrapu. Protože má ale jeho přítel problémy s policií, rozhodne se první patro vylézt sám s tím, že v dalším patře se nenápadně vymění za svého přítele. Kam až bude muset Harold vylézt? (Rosana)

(více)

Recenze (103)

lamps 

všechny recenze uživatele

Vtípky nejsou tak propracované jako v Chaplinových filmech a Lloyd není tak mistrný mimický komik jako Charlie, ale přesto je to stále velký nářez. Humor je všudypřítomný, rozmanitý a hlavně úderný a příběh na němou grotesku dostatečně přímočarý a originální. Paradoxně se mi trochu více líbila první polovina v obchodě, šplhání na mrakodrap přeci jen navzdory přetrvávající kreativitě a náboji za nějaký čas lehce omrzí... 85% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak vyloženě špatné to nebylo. Ten humor mi samozřejmě unikl, ale stačí pohled na rok vzniku a je docela jasné proč. Prostě z těch starých grotesek se zasměju asi pouze u Chaplina. Film je hrozně jednotvárný a všechny ,,vtipy" jsou na stejné bázi, což by nevadilo, kdyby se bylo bývalo jednalo o bázi vtipnou. Ozvučeno je vše docela pěkně, ale nějak to prostě není ono. Dám maximálně 2* a ty jsou čistě za odvahu hlavního hrdiny. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mladý muži, uvědomujete si, že byste mohl spadnout a zranit se?“ O patro výš je velmi nápaditá komedie a naladil jsem se na ni vlastně hned na začátku díky úvodní hře s diváckým očekáváním (oprátka). Bavily mě fígle s kabáty, využívání prostředků pro dostání se do práce, mizení oběda či snahy o odlákání policajta, ovšem nejvtipnější pasáž se jednoznačně odehrávala v obchodním domě (nepozorované proklouznutí přes vrátnici spolu s plížením se, triky na obsluhování neodbytného davu zákaznic nebo hraní si na ředitele). A pak je tu samozřejmě vrchol filmu v podobě lezení s mnoha různorodými překážkami, přičemž humorná stránka jako taková už příliš nedominuje (krom kamaráda oznamujícího nepříjemný aktuální stav) a do popředí se dostávají spíše fyzické schopnosti Harolda Lloyda, samozřejmě s pomocí nějakých těch triků, a paradoxně bych možná ocenil tuhle část filmu o něco kratší. Tak či tak, na slabších 5* to v mých očích ještě stačí. „Během týdne byly určité dny, kdy si mohla být jistá, že od něho dostane dopis. Byly to pondělí, úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota a neděle.“ ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Film, co přesahuje meze pouhé grotesky. Je to spíš fascinující dokument o tom, co všechno je člověk schopen udělat pro legraci. Jistě - filmu se dá vytknout, že důležitý je jen ten bravurní výkon na konci a začátek je takové natahování, aby to dohromady dalo celovečerní film. Přesto hodnotím naplno, protože to co na konci přijde už není jen tak nějaká zábava. Je to přímo jakýsi manifest grotesky. Lloyd, co visí za ručičky hodin je obraz neméně výrazný nebo vzrušující než kočárek padající z oděsského schodiště nebo ruka s nožem odhrnující závěs sprchy. Harold natáčel všechny scény tak, jak jsou vidět - bez záchrané sítě, bez falešných zadních kulis. A právě proto je to dodnes sugestivní film (viz zdejší hodnocení) o hranicích lidských možností a jejich překonávání. ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších grotesek, která dokáže výborně bavit celou dobu, ačkoliv prostě nevyvolává žádné výbuchy smíchu. Ale ve srovnání s Chaplinovými filmy, zvláště po choreografické stránce komických scén, nemluvě o složitějším podtextu, prostě nemůže dostat 5*. Lloyd a Keaton jsou mistři grotesky, ale Chaplin je prostě její král! Navíc narozdíl od Chaplina a Keatona si Lloyd své nej filmy nerežíruje, což je podle mého na výsledku trochu negativně vidět. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Za mrakodrapem se střídají různá pozadí. Jednou se dokonce za lezoucím Haroldem objeví velký billboard lákající na film "Harolda Lloyda". (Rosana)
  • Přestože se postava Harolda Lloyda uvádí jako "The Boy", když dostane výplatu, je na ní jasně napsáno "Harold Lloyd". (Kulmon)
  • Harold Lloyd, který zde podstupuje riskantní eskapády ve výškách, o mnoho let později přiznal, že trpěl obrovským strachem z výšek a první dva dny natáčení nedokázal natočit ani záběr. (sator)

Reklama

Reklama