Reklama

Reklama

Anatomie lži

(seriál)
Ukázka z filmu
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2009–2011), 35 h 8 min (Minutáž: 43–47 min)

Tvůrci:

Samuel Baum

Hrají:

Tim Roth, Kelli Williams, Monica Raymund, Brendan Hines, Hayley McFarland, Kristen Ariza, Mekhi Phifer, Tim Guinee, Wayne Dalglish, M.D. Walton, Tim Griffin (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(48)

Doktor Lightman je přední světový expert na lhaní. Perfektně se vyzná v řeči těla, neuteče mu žádný výraz v obličeji ani ten nejmenší záchvěv v hlase. S neodolatelným sarkasmem a s týmem specialistů pomáhá nejen vládním organizacím řešit ty nejzapeklitější případy... (TV Prima)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (239)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dokola se opakující stavební prvky ("to je pravda" a "to je lež") jsou vynalézavě obměňovány. Občas je nějaký díl stylizován jako špionážní thriller, IRA naháněčka, soudní drama, hostage drama atd. atd. Zásadní pozitivum seriálu je Tim Roth v hlavní roli (stále víc si uvědomuji, jak ho už dlouho mám v oblibě). Ten se díl od dílu víc a víc uvolňuje a herecky kouzlí. Občas se vyskytne odbourávající hláška (- "vidím, že mezi vámi a vaší exmanželkou je spousta chemie" - "ano, tohle se dá říct i o Černobylu"), ale je skvělé, že by fungovalo i bez nich. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: PRIMA = 7.3.2010 + SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: JOJ = upresním - TIM ROTH ako odborník na neverbálnu komunikáciu (niečo ako naša slovenská sexica OĽGA ŠKVARENINOVÁ, len ROTH sa tvári viac cool) spolupracuje s prokuratúrou a políciou ako konzultant. Na základe jeho analýz dokážu v úvode tzv. "pre-air" pilotnej epizódy vyšetrovatelia napr. určiť miesto ďalšieho činu bombového útočníka. Dnes sa pozriem na regulérne odvysielaný pilot a ak ho tvorcovia zásadne nepozmenili, dovolím si konštatovať, že napriek mojim veľkým očakávaniam je to koncentrovaná nuda tak okolo 3 hviezdičiek (UPDATE: Regulérny pilot je o 1 nepodstatnú minútu kratší. Nič zásadné sa teda neudialo.). SHARK mal WOODSa a pohorel, a tomuto tiež veľkú životnosť nedávam. Ale ak sa mýlim, mea culpa. :-) MENTALIST je skrátka lepší a zábavnejší. Ohodnotím po zhliadnutí viac epizód. (23.1.2009) ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Analýza mikrovýrazů sice patří k relativně novým kriminalistickým metodám, ovšem Anatomie lži nic nového pod sluncem v zásadě nepředstavuje. Díly vystavěné jednotným způsobem, sepsané tak, aby právě mikrovýrazy vždy hrály prim při odhalování zločinců, plno opakujících se vět v dialozích ("Lžete," "Tohle je pravda," "To je zahanbení (smutek, zlost, pohrdání)"), které asi patří k povolání, jenže mohou diváka začít nudit. Zajímavá je určitá interaktivita seriálu: ten totiž rozhazuje postupem času některé taje zdejší vědy a dává pak diváku možnost, aby si sám prozkoumal výraz snímané/zkoumané osoby a sám si udělal názor dříve, než jej tačí hrdina/odborník vyslovit. Smůla je, že když jsem tento záměr prokoukl, již jsme si zkoumání neužil jako před tím. Oceňuji snahu autorů neupadnout do stereotypu a překládat různé druhy zločinů v různém prostředí, která nepůsobí křečovitě a nevěrohodně. Přesto... postavy mi nijak nepřirostly k srdci a každý další díl mi připadal jako nepíliš odlišnou variací na ty předchozí. Po osmé epizodě mě definitivně přešla chuť. Dr. Lightman by poznal, že nelžu. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle seriál mě ze začátku hodně zaujal spíše z osobního zájmu o psychologii. Fascinovaly mě jednotlivé rozbory výrazů a začala jsem podrobněji studovat "facial expressions". Nicméně základní výrazy a jejich rysy jsem zvládla za chvíli a ty ostatní no...to už je věda, do které se radši sám nepouštět, takže asi tak. Další série, kdy už nebylo divákovi nic moc vysvětlováno pro mě ale nějak postupně ztratily kouzlo. Váhám mezi tři a čtyři, asi to časem snížím, protože už jsem to po druhé sérii vzdala. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jsem upřímně šokován, jak dokázali v rámci formátu kvazivědeckého kriminálního seriálu natočit něco tak otevřeně - a zároveň decentně - kritického vůči Americe. Většina CSI-model napodobujících seriálů naopak potvrzuje jistoty amerického systému, Lie to Me tyto jistoty (a obecně hodnotové systémy) velmi systematicky nabourává. ()

Galerie (603)

Zajímavosti (6)

  • Tim Roth a Jennifer Beals si společně dříve zahráli již ve filmu Čtyři pokoje (1995). (PrcekTK)
  • Dr. Paul Ekman je zároveň vědeckým konzultantem seriálu a podílí se na psaní scénáře. (Prefectus)
  • Podobný program na trénovanie emocií (smútok, pohŕdanie, radosť...), ktorý používali aj v Lightman Group si môže každý zaobstarať spoločne aj s výcvikom. (lmartinl)

Reklama

Reklama